Vaccin ontwikkeld tegen H5N1-virus

Icoon EpidemieAmerikaanse onderzoekers hebben een nieuw vaccin ontwikkeld tegen de voor mensen gevaarlijke H5N1-variant van het vogelgriepvirus. Testresultaten bij dieren laten zien dat het vaccin volledig beschermt tegen de voor mensen dodelijke variant van het vogelgriepvirus.

Het wachten is op toestemming van de Amerikaanse overheid om het vaccin te testen op mensen. Een groot voordeel van het nieuwe vaccin is dat het snel kan worden gemaakt. De onderzoekers van de universiteit van Pittsburgh hadden maar dertig dagen nodig om het te ontwikkelen.

Een ander voordeel ten opzichte van eerder ontwikkelde vaccins is dat het nieuwe vaccin wordt gemaakt met behulp van menselijke cellen en niet met kippeneieren, zoals het huidige vaccin. Het nieuwe middel wekt een tweeledige reactie op: ten eerste maakt het lichaam antistoffen aan, om het virus te neutraliseren. Daarnaast zet het vaccin het lichaam aan zogenoemde T-cellen, een soort immuniteitscellen, te produceren, die het virus eveneens aanvallen.

De laatstgenoemde lichaamsreactie vergroot volgens de onderzoekers de kans dat het vaccin ook effectief is tegen gemuteerde varianten. Britse wetenschappers meldden in het begin van deze maand dat het dodelijke vogelgriepvirus H5N1 waarschijnlijk muteert. Een mutatie maakt de kans op besmettingen van mens tot mens groter. Vorig jaar waarschuwde de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dat er 'elk moment' een wereldwijde griepepidemie kan uitbreken. Deze griepepidemie zou 'waarschijnlijk door een vogelgriepvirus' worden veroorzaakt.

De resultaten van het onderzoek zijn gepubliceerd in The Journal of Virology.
Een samenvatting (zgn. "abstract") is hier te vinden.