Woede om dood vluchtende fietser (13)

Icoon AlgemeenDe vriendenkring van de 13-jarige Vinnie Reedijk uit het Zuid-Hollandse Ter Heijde is woedend over de tragische dood van de jongen. Als de politie niet achter hem aan had gezeten dan had het ongeval nooit plaatsgevonden, zo denken de Westlandse jongeren. "Vinnie werd achterna gezeten door de politie. Even daarvoor was hij samen met een paar vrienden weggestuurd toen ze ergens stonden te praten. Vinnie is toen weggefietst, maar werd door de politie gevolgd omdat hij geen licht op zijn fiets had."

Doordat de jongen harder ging fietsen en meer op de politie dan op het verkeer lette, werd hij vrijdagavond op een kruispunt geschept door een auto die van rechts kwam. Vinnie werd in kritieke toestand naar het ziekenhuis gebracht, waar hij later op de avond overleed. Een woordvoerder van de politie ontkent dat de 13-jarige op de hielen werd gezeten door agenten. "Maar als er mensen zijn die hier meer over kunnen vertellen, laten ze dan naar de politie gaan. We willen getuigen van het ongeval graag spreken." Een onderzoek naar de juiste toedracht loopt nog.

Niet alleen de mogelijke toedracht verhit de gemoederen bij de jeugd in het Westland, ook het feit dat de politie hen verbood kaarsen aan te steken op de plek van het ongeval leidde tot onbegrip. Het hele weekeinde kwamen bekenden van het jonge slachtoffer er bijeen om bloemen en knuffeldieren neer te leggen. Op muren en op het wegdek werden graffititeksten gespoten ter nagedachtenis aan Vinnie. Zaterdagavond werd de sfeer grimmig, toen de politie de jongeren verbood om kaarsen aan te steken. Ook mocht er geen vuurwerk worden afgestoken.