'Drugs op recept van psychiater'

Icoon GezondheidPsychiatrische patiŽnten moeten als onderdeel van hun behandeling in staat zijn drugs op recept te kunnen krijgen van hun psychiater. Directeuren van drie grote instellingen voor geestelijke gezondheids- en verslavingszorg pleiten daar maandag voor in de Volkskrant.

Als patiŽnten zo erg aftakelen dat zij onmogelijk te behandelen zijn, moeten psychiaters, onder strikte voorwaarden, middelen als cocaÔne voor kunnen schrijven. De drie directeuren vinden tevens dat de overheid snel geld beschikbaar moet stellen voor de ontwikkeling van medicijnen die verslaving verminderen. Voor heroÔne bestaat zo'n medicijn al, methadon, maar voor cocaÔne nog niet. "We komen zeer regelmatig niet eens aan de zorg toe omdat patiŽnten door het kleinst mogelijke ziekenhuisraampje wegvluchten, op weg naar drugs", zegt bestuursvoorzitter Sjef Czyzewski van Bouman Geestelijke Gezondheidszorg in Rotterdam.

Het gebruik van verdovende middelen onder patiŽnten met psychiatrische stoornissen is een bekend fenomeen. Het merendeel van de patiŽnten met schizofrenie gebruikt harddrugs en ADHD'ers gebruiken volgens de Volkskrant relatief vaak cocaÔne.