'Drugs op recept van psychiater'

Icoon GezondheidPsychiatrische patiënten moeten als onderdeel van hun behandeling in staat zijn drugs op recept te kunnen krijgen van hun psychiater. Directeuren van drie grote instellingen voor geestelijke gezondheids- en verslavingszorg pleiten daar maandag voor in de Volkskrant.

Als patiënten zo erg aftakelen dat zij onmogelijk te behandelen zijn, moeten psychiaters, onder strikte voorwaarden, middelen als cocaïne voor kunnen schrijven. De drie directeuren vinden tevens dat de overheid snel geld beschikbaar moet stellen voor de ontwikkeling van medicijnen die verslaving verminderen. Voor heroïne bestaat zo'n medicijn al, methadon, maar voor cocaïne nog niet. "We komen zeer regelmatig niet eens aan de zorg toe omdat patiënten door het kleinst mogelijke ziekenhuisraampje wegvluchten, op weg naar drugs", zegt bestuursvoorzitter Sjef Czyzewski van Bouman Geestelijke Gezondheidszorg in Rotterdam.

Het gebruik van verdovende middelen onder patiënten met psychiatrische stoornissen is een bekend fenomeen. Het merendeel van de patiënten met schizofrenie gebruikt harddrugs en ADHD'ers gebruiken volgens de Volkskrant relatief vaak cocaïne.