Meer kernwapens VS in Europa dan geschat

BigPimpin had ons via de nieuws-submit te melden:

In de New York Times van woensdag is te lezen dat de Verenigde Staten in totaal 480 kernkoppen in Europa hebben opgeslagen. Dit aantal is veel hoger dan aanvankelijk werd aangenomen. Deze kernwapens zijn opgeslagen op acht streng beveiligde militaire bases in Europa waarvan een in Nederland. Deskundigen gingen altijd uit van een aantal rond de tweehonderd kernwapens. De New York Times baseert zich op een rapport van de Natural Resources Defense Council, een particuliere instelling die nucleaire ontwikkelingen in de gaten houdt.

Amerikaanse legerfunctionarissen spreken het rapport ondertussen tegen. Volgens hen gaat het slechts om zo'n tweehonderd atoomwapens. De afgelopen jaren is het aantal juist aanzienlijk teruggebracht.

Hans Kristensen, de leider van het onderzoek, stelt dat hij zijn rapport heeft gebaseerd op geheime documenten, satellietfoto's en andere documenten. In een uit 1998 daterend onderzoek van dezelfde instelling werd het aantal Amerikaanse kernwapens in Europa nog geschat op zo'n 150 à 200.

Het ministerie van Defensie wil woensdag niet reageren op de berichten.

-
Het rapport is hier te lezen.