Brein: snel rechtszaken tegen p2p-gebruikers

Icoon Digital nieuws Auteursrechtenorganisatie Brein is van plan de aanbieders van illegale muziek via p2p-uitwisselprogramma's op korte termijn harder te gaan aanpakken. De waarschuwingen die naar de gebruikers worden verstuurd zijn al verscherpt, en 'binnenkort' zal Brein schadevergoedingen gaan eisen.

De campagne waarbij waarschuwingen naar p2p-gebruikers worden verstuurd begon in augustus, maar bleek weinig effect te hebben. Het aanbod van illegale muziek nam namelijk niet af. Van de 300.000 verstuurde waarschuwingen zijn er waarschijnlijk ook maar 100.000 aangekomen, omdat veel gebruikers de berichten blokkeren.

De waarschuwingen zullen nu harder van toon worden. "U bent aansprakelijk voor de schade veroorzaakt door uw inbreuk. Stichting Brein sommeert u uw illegale aanbod van auteursrechtelijk en nabuurrechtelijk beschermde content onmiddellijk te staken en gestaakt te houden", zo valt er onder andere te lezen in de nieuwe waarschuwingen.

Als het aan Brein ligt, worden die waarschuwingen binnenkort gevolgd door juridische stappen. "We hebben het niet meer over maanden. We zijn nu bezig bewijs te verzamelen tegen de volhardende veelaanbieders", aldus Tim Kuik van stichting Brein.

Brein kan alleen de ip-adressen van de overtreders achterhalen. De persoonsgegevens zal de stichting van de providers moeten halen. Die hebben in het verleden echter al meerdere malen aangegeven daar niet aan mee te willen werken in verband met de privacy van hun abonnees. Het lijkt daarom onvermijdelijk dat er een rechtszaak zal volgen tussen een aantal providers en Brein. "Geweldig. Dan krijgt die provider extra aandacht", aldus Kuik.