MDI in de clinch met Jaggle

Een anonieme FOK!ker had ons via de nieuws-submit te melden:

Het Meldpunt Discriminatie Internet (MDI) ligt met het weblog van Jaggle in de clinch vanwege enkele discriminerende reacties op de site. Het MDI heeft meermaals de beheerders van de weblog verzocht deze te verwijderen, terwijl zij dat geenszins van plan zijn. "Wij zijn van mening dat onze lezers verantwoordelijk zijn voor hun eigen uitlatingen," zo is te lezen op de site.

"Ook denken wij dat Jaggle de mening weergeeft van de gewone burger op straat. Dit soort racistische opmerkingen worden op straat gemaakt. We hoeven het er niet mee eens te zijn, maar ze horen nu eenmaal wel in de discussie thuis. Als het goed is worden dit soort meningen vanzelf - door onze lezers - gecorrigeerd cq genuanceerd." Aldus het weblog.

Volgens het MDI worden doorgaans discriminerende uitlatingen verwijderd na hun verzoek. "Over het algemeen verwijderen weblogs discriminerende bijdragen als wij hen daar om vragen," aldus directeur Marco Hughes van het MDI tegen Webwereld.

De verzoeken van het MDI kwamen kort na de plaatsing van een item over doodstraffen in de islamitische sharia, door middel van steniging. Het weblog linkte naar een voor menigeen bekend filmpje, waarop te zien is hoe bij twee vrouwen op gruwelijke wijze de doodstraf wordt voltrokken. Op FOK! berichtten wij eveneens enkele malen over deze vorm van rechtsvervolging, hetgeen ook hier tot verhitte discussies leidde.