FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van zondag 16 januari 2005

Dochter Matt LeBlanc heeft ernstige ziekte

Voormalige Friends-ster Matt LeBlanc - die thans zijn eigen sitcom heeft genaamd "Joey", een spin-off van Friends - en zijn echtgenote zijn diep verdrietig omdat zij te horen hebben gekregen dat hun elf maanden jonge dochtertje, Marina, aan een zeldzame ziekte lijdt.

Marina lijdt aan dysplasie, dit betekent dat zij een ernstige stoornis heeft welke de linkerhersenhelft aantast; hetgeen resulteert in de aanmaak van onvoldoende weefselvorming welke lichte beroertes kan veroorzaken. Daarnaast zijn haar stembandjes ook aangetast en kan het meisje niet kruipen of lopen.

Een kennis van Matt en Melissa - die overigens twee jaar zijn getrouwd - vertelt: "De situatie is erg ernstig; het meisje kan nog steeds niet kruipen en indien ze dat toch probeert valt ze naar haar linkerkant om. Wat de situatie nog vervelender maakt is dat Marina niet kan praten en dus ook niet kan aangeven waar het pijn doet."

De experts beweren dat er nog hoop is voor kindjes met deze aandoening; het stel houdt zich ondertussen sterk voor hun hummeltje.

Vakantiebeurs slecht bezocht

Het aantal bezoekers van de vakantiebeurs is dit jaar fors lager dan eerdere edities. De beurs, die van dinsdag tot en met zondag duurde, trok ongeveer 123 duizend bezoekers. Daarmee is het bezoekersaantal met 18 procent afgenomen. In 2004 bezochten nog 150 duizend mensen de jaarlijkse beurs. Ook de vakdag, toegankelijk voor de reisbranche en de pers, trok bijna 30 procent minder bezoekers.

Onderzoek
Uit een onderzoek dat is gehouden op de beurs, blijkt dat er dit jaar weer meer geld aan vakanties uitgegeven zal worden. Opvallend was dat er voornamelijk meer naar Afrika wordt geboekt. Het aantal boekingen naar door de tsunami getroffen gebieden bleef ongeveer gelijk.

Deense advocaat verzint aanklacht moslims

Icoon Buitenlands nieuwsEen aanklacht van boze moslims na vertoning op de Deense tv van de film Submission van Theo van Gogh en Ayaan Hirsi Ali blijkt op niets te berusten. Advocaat Laue Traberg Smidt zat alleen achter de aangifte tegen de omroep die de omstreden film uitzond. Eerder had hij gemeld de aanklacht te doen namens twintig anonieme moslims.

De advocaat meldde begin december dat zijn cliënten anoniem wilden blijven uit 'angst voor onaangename gevolgen wegens de huidige opgewonden stemming'. De moord op Theo van Gogh leidde ook in Denemarken tot felle debatten. Maar nu de heftigheid van de woordentwist is gezakt blijkt geen van de klagende moslims zich te hebben gemeld. Toen een journalist advocaat Smidt onder de valse naam Hassan telefonisch benaderde om steun te betuigen aan de aangifte kreeg hij het verzoek een krant te bellen dat hij één van de twintig anonieme moslims was. Vrijdag biechtte Smidt aan de politie op dat hij de enige klager is.

Het is overigens volgens de politie van geen belang of de twintig moslims wel of niet bestaan. De aangifte is ondertekend door Smidt, en kan daarom in behandeling worden genomen. De Raad van Toezicht van de Deense orde van advocaten heeft wel een onderzoek gestart naar het handelen van de advocaat.

Corus Tournament (16/01/2005)

Op de tweede dag van het Corus Chess Tournament waren er een aantal verrassingen.

Zo verloor Viswanathan Anand van Peter Leko; hij ging na 25 zetten de fout in, en Leko strafte dat af. De titelverdediger staat nu onderaan. Ook Vladimir Kramnik verloor, hij deed dat tegen Veselin Topalov, die nu als enige bovenaan staat met 2 uit 2. Verder speelden de Nederlanders, Ivan Sokolov en Loek van Wely, remise.

In groep B won Daniel Stellwagen; deze keer deed hij dat tegen Sipke Ernst. Ernst moet nu de laatste plek delen met Friso Nijboer; ze hebben beide 0 punten uit 2 wedstrijden. Voor Magnus Carlsen was er een succesje; na gisteren verloren te hebben, won hij nu wél.

En in groep C was er succes voor de jongste deelnemer. Parimarjan Negi won met wit. Dat ging ten koste van onze landgenote Tea Lanchava. Lanchava staat nu onderaan, samen met Joost Wempe, die ook 0 uit 2 heeft.

De stand in groep A:
1. V. Topalov met 2 punten
2. P. Leko, M. Adams met 1 1/2 punt.
4. A. Grischuk, N. Short, L. Bruzon, J. Polgar, I. Sokolov, R. Ponomariov, L. van Wely met 1 punt.
11. A. Morozevich, P. Svidler, V. Kramnik, V. Anand met 1/2 punt.

Bush: 'Geen verbod homohuwelijk'

Icoon politiek buitenland nieuwsDe Amerikaanse president George Bush gaat ervan uit dat er in de Senaat onvoldoende steun is voor een grondwettelijk verbod van het homohuwelijk. Hij zal daarom tijdens zijn tweede presidentstermijn geen voorstel hiertoe doen. Dat zei Bush in een interview in The Washington Post vandaag.

Een grondwettelijk verbod maakt het homohuwelijk in alle vijftig Amerikaanse staten verboden. Tijdens de verkiezingscampagne leek de Republikeinse president hier een voorstander van. Voor conservatieve groeperingen die de herverkiezing van Bush ondersteunden is het besluit een bittere pil. Ze zijn een groot voorstander van een nationale ban op echtelijke verbintenissen tussen personen van hetzelfde geslacht.

Jongen door inbreker in eigen huis mishandeld

Icoon Binnenlands nieuwsIn een woning aan de Plataanstraat in het Zeeuwse Terneuzen is afgelopen nacht een 15-jarige jongen door een inbreker mishandeld. De man kon worden aangehouden en blijkt een bekende van de jongen te zijn.

Het slachtoffer hoorde rond 04.00 vannacht een knal en werd wakker. De knal werd veroorzaakt door de 49-jarige inbreker, hij bleek de deur te hebben opengetrapt. Op de trap naar beneden kwam de jongen de man tegen, waarna een worsteling ontstond. Tijdens dit gevecht werd de jongen door een 'soort mes' in zijn gezicht gestoken. De jongen kon zichzelf nog verdedigen waarna de dader vertrok.

Wat de precieze relatie is tussen de dader en de jongen is niet duidelijk, ook de reden waarom de dader juist dit huis koos is niet bekend.

Film: National Treasure

Vergeet westerns, vergeet science-fiction en vergeet ook helden die wraak nemen op misdadigers. De nieuwste trend in Hollywood is de 'Zoek-De-Verborgen-Schat'-film, waarbij de hoofdrolspelers aanwijzingen zoeken om op jacht te gaan naar een verloren gegaan fortuin.

National Treasure is zo'n film, die The Goonies, Indiana Jones en de Da Vinci Code combineert tot een grappige en bij vlagen spannende achtbaanrit. Op jacht naar de schat met Nicolas Cage onder de bezielende leiding van über-producer Jerry Bruckheimer.National Treasure draait nu in de bioscoop!

16-jarige rijdt met 100 km/u door Tilburg

Icoon opmerkelijk nieuws Een 16-jarige jongen uit Tilburg is zaterdagavond aangehouden nadat hij met 100 km/u door de stad heen raasde. De jongen kon uiteindelijk door een motoragent aan de kant gezet worden. Hij bleek in de auto van zijn vader rond te rijden, zonder dat zijn vader daar van wist. Dat heeft de politie zondag gemeld.

Toen hij werd aangehouden gaf hij de politie ook nog eens een valse naam op. Na overleg tussen de politie en de officier van justitie is de jongen gearresteerd en vastgezet. Zijn vader heeft een klacht tegen hem ingediend.

Zelda: Four Swords Adventures

ver·an·de·ring (de ~ (v.), ~en)
1. het veranderen, wijziging => alteratie
2. afwisseling

Verandering: Voor de meeste mensen doodeng, maar voor wie het aandurft vaak de ultieme manier om als eerste iets nieuws te ontdekken. If it ain\'t broke, don\'t fix it zal een ander zeggen, maar een enkele keer kan verandering fris en leuk zijn. Zelda Four Swords, een multiplayer Zelda. Een enkeling zal in paniek raken bij het lezen van deze woorden en snakken naar adem, maar ik adviseer in zo\'n geval even een slokje water te drinken en deze review rustig te lezen.

Meer arrestaties steekpartijen Alkmaar

Icoon Binnenlands nieuws De politie heeft zondag nog twee minderjarige jongens aangehouden in verband met de serie steekpartijen in Alkmaar. Vrijdag werden ook al vier mensen gearresteerd, waarvan drie minderjarig. Dat heeft een woordvoerder van het Openbaar Ministerie zondag laten weten.

Afgelopen weekeinde werden er in het Victoriepark in Alkmaar vier mensen zonder reden in hun rug gestoken. In de rest van Alkmaar werden nog eens drie mensen neergestoken. Het was voor de politie al snel duidelijk dat er steeds hetzelfde wapen werd gebruikt. Begin januari en eind december werden er ook al mensen zonder reden neergestoken in Alkmaar en omstreken. Van de slachtoffers ligt er nog één op de intensive care.

Van de vier personen die vrijdag werden gearresteerd is er inmiddels één vrijgelaten. De politie verdenkt hem nog wel. Er is nog niets bekend over het motief van de groep jongens.

Finish Le Dakar 2005 een feit

De zeventwintigste versie van Le Dakar is zoals verwacht gefinished in Dakar. Niet voor truckchauffeur Hans Bekx overigens. Hij werd een dag voor het einde door de organisatie uit de rally gezet wegens technische onvolkomenheden.

De rally is bij de auto's gewonnen door Stéphane Peterhansel (Mitsubishi). De Fransman won daarmee alweer zijn achtste Dakartitel. Hij deed dat twee keer per auto en zesmaal op de motor. Landgenoot Luc Alphand (Mitsubishi) werd op een klein halfuur afstand tweede, voor de beste vrouwelijke coureur, de Duitse Jutta Kleinschmidt (Volkswagen). Beste Nederlanders waren Chris Leyds en Herman Vaanholt (Bowler) op een 15e plaats. Marcel van Vliet en Marc Wams finishten in hun Land-Rover als 24e.

Bij de motoren ging de overwinning naar de Fransman Cyril Després (KTM). De Spanjaard Marc Coma (KTM) pakte de tweede plaats en derde werd de Zuid-Afrikaan Alfie Cox. De verschillen waren klein achter de leider. De nummer vier Isidre Esteve Pujol was slechts 22 seconden langzamer over de 5431 kilometer dan de nummer drie van het eindklassement. Frans Verhoeven eindigde met zijn Yamaha op een zestiende plaats. Eric Verhoef (KTM) werd 23e, Arjan Brouwer (Yamaha) 28e, Jyrki Karsmakers (KTM) 54e en Marcel Snijders (KTM) 57e.

Bij de trucks won Firdaus Kabirov (Kamaz) onbedreigd de titel. Hij bleef de Japanner Yoshima Sugawara (Hamura) en de Italiaan Giancomo Vismara (Mercedes) uren voor. Jan de Rooy (DAF) werd vierde, voor zijn zoon Gerard die de vijfde plaats pakte.

Bij de trucks was het verhaal van gister wellicht belangrijker dan de uitslag van de gereden rit vandaag. De organisatie besloot gisteravond de trucks van zowel leider Kabirov als nummer twee Bekx aan een inspectie te onderwerpen. Bij de Kamaz werden geen problemen gevonden. De Nederlandse truck bleek echter over een te brede luchtfilterslang te beschikken en ook een bumper bleek niet van het opgegeven formaat. Bekx werd daarop uit de rally gezet. Hoewel hij beroep aantekende tegen de beslissing en vandaag de laatste etappe kon uitrijden, staat hij niet in het eindklassement van de rally. Daarmee laat de 27e Dakar rally voor hem een zure smaak achter.

Meer sportnieuws vind je op Sport.fok.nl!

Finish Le Dakar een feit

De zeventwintigste versie van Le Dakar is zoals verwacht gefinished in Dakar. Niet voor truckchauffeur Hans Bekx overigens. Hij werd een dag voor het einde door de organisatie uit de rally gezet wegens technische onvolkomenheden.

De rally is bij de auto's gewonnen door Stéphane Peterhansel (Mitsubishi). De Fransman won daarmee alweer zijn achtste Dakartitel. Hij deed dat twee keer per auto en zesmaal op de motor. Landgenoot Luc Alphand (Mitsubishi) werd op een klein halfuur afstand tweede, voor de beste vrouwelijke coureur, de Duitse Jutta Kleinschmidt (Volkswagen). Beste nederlanders waren Chris Leyds en Herman Vaanholt (Bowler) op een 15e plaats. Marcel van Vliet en Marc Wams finishten in hun Land-Rover als 24e.

Bij de motoren ging de overwinning naar de Fransman Cyril Després (KTM). De Spanjaard Marc Coma (KTM) pakte de tweede plaats en derde werd de Zuid-Afrikaan Alfie Cox. De verschillen waren klein achter de leider. De nummer vier Isidre Esteve Pujol was slechts 22 seconden langzamer over de 5431 kilometer dan de nummer drie van het eindklassement. Frans Verhoeven eindigde met zijn Yamaha op een zestiende plaats. Eric Verhoef (KTM) werd 23e, Arjan Brouwer (Yamaha) 28e, Jyrki Karsmakers (KTM) 54e en Marcel Snijders (KTM) 57e.

Bij de trucks won Firdaus Kabirov (Kamaz) onbedreigd de titel. Hij bleef de Japanner Yoshima Sugawara (Hamura) en de Italiaan Giancomo Vismara (Mercedes) uren voor. Jan de Rooy (DAF) werd vierde, voor zijn zoon Gerard die de vijfde plaats pakte.

Bij de trucks was het verhaal van gister wellicht belangrijker dan de uitslag van de gereden rit vandaag. De organisatie besloot gisteravond de trucks van zowel leider Kabirov als nummer twee Bekx aan een inspectie te onderwerpen. Bij de truck van de Rus werden geen problemen gevonden. De Nederlandse truck bleek echter over een te brede luchtfilterslang te beschikken en ook een bumper bleek niet van het opgegeven formaat. Bekx werd daarop uit de rally gezet. Hoewel hij beroep aantekende tegen de beslissing en vandaag de laatste etappe kon uitrijden, staat hij niet in het eindklassement van de rally. Daarmee laat de 27e Dakar rally voor hem een zure smaak achter.

Stoddart wil de Jordans verslaan

Paul Stoddart heeft tijdens de Autosport International beurs in Birmingham zijn doel voor 2005 duidelijk gemaakt. Hij wil met Minardi de Jordans verslaan.

Stoddart belooft een "radicaal betere" auto voor 2005 en zal er alles aan doen om het team met de Toyota klantenmotoren te verslaan.

"Ik heb de eerste resultaten van ons nieuwe chassis gezien. Vanwege het late tijdstip van de nieuwe reglementen zullen we de nieuwe auto pas later in 2005 introduceren. De planning is om dit tijdens de vierde race, de eerste Europese race (Imola), te doen. De eerste tekenen wijzen op een radicaal betere auto dan die van vorig jaar."

"Niemand zal de twee versies door elkaar halen, de nieuwe is compleet anders dan elke andere Minardi die ooit is gemaakt. Met de uitstekende ondersteuning die we nu van Cosworth krijgen, denk ik dat we gevaarlijk kunnen zijn (op onze manier) in de tweede helft van het seizoen."

Waar Paul Stoddart trots op is, is dat Minardi met minder dan 10 procent van het budget van de grote teams 95 tot 98 procent van de performance kan behalen.

De meest asociale beschaving ooit

Een pracht van een verkiezing natuurlijk. Op TV ermee. Even de regels vaststellen. Wanneer je beschaafd bent, ben je ‘net volgens de regels van de maatschappij', aldus de Van Dale. De beschaving is dan ook het peil van maatschappelijke, geestelijke en zedelijke ontwikkeling aldus hetzelfde woordenboek. Komt allen nu kijken. Wie zal de prijs ‘meest asociale beschaving ooit’ in de wacht slepen?

Malysz wint skivliegen in Tauplitz

De Pool Adam Malysz heeft de tweede wereldbekerwedstrijd skivliegen dit weekend in het Oostenrijkse Tauplitz op zijn naam geschreven.

Malysz kwam tot twee sprongen van 207,0 en 209,5 meter. Die laatste afstand was de verste sprong van de dag. De Oostenrijker Andreas Widhölzl, die zaterdag de beste was, kwam met 207,5 meter het dichtst in de buurt en werd tweede. De derde plaats was voor de Fin Risto Jussilainen met een afstand van 205,5 meter.

De landgenoot van Jussilainen, Janne Ahonen, was wegens ziekte niet aanwezig, maar blijft wel leider in het klassement bij de wereldbeker schansspringen.

Tennissters ontkennen dopinggerucht

Elena Dementieva, Svetlana Kuznetsova en Nathalie Dechy ontkennen alledrie de geruchten dat een van hen betrapt is op het gebruik van doping.

De Belgische minister van Sport, Claude Eerdekens, had zaterdag in een interview met persbureau Belga laten weten dat een speelster tijdens het demonstratie-toernooi in Charleroi was betrapt.

Eerdekens noemde geen naam, maar zei alleen dat Justine Henin er niet bij betrokken was. Aan het toernooi deden vier speelsters mee. De andere drie speelsters, Dementieva, Kuznetsova en Dechy, lieten vanuit Melbourne weten dat zij niet op de hoogte te zijn van het verhaal. Geen van drie is door haar bond geinformeerd over een positieve test.

De Geus verwacht loonstijging in 2006

SubheaderMinister van Sociale Zaken Aart-Jan de Geus verwacht dat volgend jaar de lonen weer zullen gaan stijgen. Dit heeft hij vanmiddag gezegd in het televisieprogramma Buitenhof. De stijging zou ook gelden voor de uitkeringen en de salarissen van ambtenaren.

Volgens de minister worden in 2006 de eerste resultaten duidelijk van de stelselwijzigingen die zijn doorgevoerd in de sociale zekerheid. "We houden een grote schoonmaak in de sociale zekerheid die zijn weerga niet kent. Behalve al die hervormingen, die sowieso nodig waren, hebben we te maken met een economie, ook in de landen om ons heen, die niet zo lekker gaat", aldus De Geus.

CNV-voorman Doekle Terpstra is niet onder de indruk. In het Radio 1 Journaal liet de vakbondsleider weten dat de minister "een verhaal voor de bühne" houdt met het oog op mogelijke verkiezingen. Hij voegde daar nog aan toe dat het kabinet zich volgens hem meer op het hier en nu zou moeten richten, "omdat er genoeg belangrijke dingen spelen".

Gastspreker op school promoot strippen

Een gastspreker op een middelbare school in San Fransisco zal niet gauw meer uitgenodigd worden. De man vertelde de aanwezige meisjes namelijk dat je met strippen een goed belegde boterham kan verdienen. Een bedrag van 250.000 dollar per jaar was mogelijk, afhankelijk van de borstomvang van de strippers.

De management-adviseur geeft al enkele jaren op de beroepskeuzedag een presentatie op de betreffende school, waarin hij leerlingen aanmoedigt verschillende dingen uit te proberen tot ze iets ontdekken wat ze leuk vinden. Dit jaar had hij op zijn lijst van 'mogelijke carrières' echter het beroep 'exotisch dansen' toegevoegd.

Toen de dertien- en veertienjarige scholieren vroegen waarom dit erop stond antwoordde de spreker dat je er goed je geld mee kan verdienen en dat je "voor elke vijf centimeter daarboven, 50.000 dollar bij je jaarsalaris kan optellen."

Hulpsheriff ontslagen om poserende vrouw

Een hulpsheriff in de Amerikaanse staat Arkansas is ontslagen omdat zijn vrouw naakt naast zijn patrouillewagen poseerde. Een andere agent die wist van de foto's werd gedegradeerd.

De foto's werden ontdekt op een cd-rom die bij het politiebureau opdook. Zo gauw de sheriff van de foto's hoorde, ondernam hij actie en ontsloeg zijn ondergeschikte. Ook maakte hij bekend dat het bureau zijn verontschuldigingen wil aanbieden aan alle inwoners van het dorp Ozark, waar het gebeuren zich afspeelde.

Nieuwsposters gezocht FOK!sport

Voor FOK!sport zijn wij op zoek naar een flink aantal nieuwe nieuwsposters. Ben jij sportfan, schrijf je goed Nederlands en lever je graag een bijdrage aan een leuke site; dan zijn wij op zoek naar jou.

Met een enthousiast team van momenteel ongeveer 15 mensen werken wij, als allemaal hobbyisten, mee aan het schrijven van sportnieuws en het meedenken voor de ontwikkeling van nieuwe onderdelen. Momenteel hebben wij als basis een viertal onderdelen, een sportsite, een voetbalcompetitiemanager, een wielermanager en een Formule 1-manager. Het werken hieraan levert geen geld op, maar vooral veel plezier en voldoening. Je werkt mee aan het continu verbeteren en bijhouden van een deel van FOK!, dat nog een enorme groeipotentie heeft en die potentie stapje voor stapje waar maakt. Daarnaast zijn we weliswaar één van de kleinere onderdelen van FOK!, maar voor iedere sportliefhebber wel het leukste onderdeel.

Binnen onze crew zal je voornamelijk werken aan het schrijven van sportnieuwsberichten. Dat kan zijn voor de hoofdsite van FOK!sport of voor de voetbalmanager, F1manager of wielermanager. We verwachten lekker wegleesbare, feitelijke kloppende berichten in goed Nederlands. Qua aantallen stellen we geen al te hoge eisen met 30 nieuwsberichten per maand. Daarnaast zien we graag actieve mensen die meedenken over verbeteringen aan FOK!sport en de managers en daar af en toe ook de handen voor uit de mouw willen steken.

Ben jij dus een dergelijke sportliefhebber en zou jij graag mee willen werken aan de verschillende onderdelen van FOK!sport, schrijf dan voor 19 januari een mail naar sport@fok.nl waarin jij omschrijft wat je voor FOK!sport kan betekenen. Vermeld hierin duidelijk je naam, je leeftijd, je nickname op FOK!, naar welke sporten je interesse uitgaat en de tijden waarop je aanwezig zou kunnen zijn. Daarnaast zien we graag bijgevoegd een herschreven recent nieuwsbericht over de sport waar je voorkeur naar uitgaat.

Neukende en poep-etende imams in A'veen

pberends had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon opmerkelijk nieuws In het Amstelveense Cobramuseum is sinds gisteren een bijzondere, maar vooral een controversiële kunstexpositie te zien van kunstenaar Rachid Ben Ali. De Marokkaans-Nederlandse kunstenaar heeft veertig werken gemaakt, waarin te zien is hoe hij over de islam denkt.

De werken zijn uiterst controversieel te noemen. Zo schilderde hij neukende en uit hun mond poepende imams, naakte mannen en vrouwen met koranteksten op hun lichaam. Dit alles in een spoor van bloed en geweld.

Rachid Ben Ali maakte de werken naar aanleiding van de moord op Theo van Gogh. De expositie is tot en met zes maart te bekijken in het Cobramuseum.

© Cobramuseum © Cobramuseum
Twee van de werken die er te zien zijn

Meer info over The Godfather

De laatste Famitsu bevatte wat meer informatie over The Godfather dan tot nu toe bekend was. De spelwereld zal er ongeveer zo uit zien als GTA en de game speelt in de jaren '40 en '50 in Little Italy (New York).
De speler is een lid van de Corleone-familie. Je kan je vrij door de stad bewegen en krijgt opdrachten van werkgevers. De omgevingen zien er hetzelfde uit als in de gelijknamige film. Door het succesvol voltooien van een missie zal de speler respect krijgen. Het zal mogelijk zijn om banden te creëren met andere figuren in het spel en dit zal de verhaallijn ook sterk beïnvloeden. Als je een vijand waar je eerder mee hebt gevochten nog eens ontmoet, zal hij zich dit herinneren en ook hiernaar handelen. Een team van 120 man werkt aan de voltooiïng van de game die op PS2 en Xbox uit zal komen.

Geluidsoverlast bestraft met gele en rode kaarten

De politie IJsselland gaat een nieuw bekeuringssysteem invoeren om geluidsoverlast in de ban te doen. Voortaan gaat de politie gele en rode kaarten uitdelen. Het systeem bleek erg succesvol te zijn in Deventer, Raalte en Olst/Wijhe, waar het de afgelopen drie jaar als proef draaide.

Zodra er geluidsoverlast geconstateerd wordt, krijgt de veroorzaker een gele kaart als een eerste officiële waarschuwing. Als de veroorzaker binnen zes maanden op dezelfde plek weer over de schreef gaat, krijgt hij een rode kaart en een boete van 75 euro. Gaat de herrieschopper binnen zes maanden na ontvangst van de rode kaart wederom in de fout, dan neemt de politie de versterker in beslag en mag de dader een tweede rode kaart in ontvangst nemen.

Wil de herrieschopper dan nog niet luisteren, volgen echt harde maatregelen en wordt alle apparatuur in beslag genomen, krijgt de dader een tweede boete en wordt het Openbare Ministerie ingeschakeld. Tevens is het mogelijk de woningbouwvereniging in te lichten en de herrieschopper uit huis te plaatsen.

Een politiewoordvoerder vertelt dat de politie gemiddeld één gele kaart per dag uitdeelt. Eens per twee weken wordt er iemand bekeurd en ongeveer één keer per maand moet iemand zijn apparatuur inleveren. Uit een enquête is gebleken dat klagers over geluidsoverlast zeer tevreden zijn over de aanpak van de politie.

Het systeem werd drie jaar geleden bedacht door wijkagent Edwin Katerberg uit Deventer. Het kaartensysteem werd allereerst ingevoerd in een wijk waar veel geluidsoverlast voorkwam. Toen de klachten daar afnamen, werd de methode in heel Deventer ingevoerd. Later sloten ook de gemeenten Raalte en Olst/Wijhe zich aan. En nu doet dus het hele politiedistrict IJsselland mee.

Dronken man rijdt 9 mensen aan in Zundert

_4ever_ had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Binnenlands nieuws Een 28-jarige man uit Zundert heeft zaterdagnacht in totaal negen verschillende mensen aangereden met zijn auto. Hij reed rond sluitingstijd van de locale horeca in op mensen die op straat stonden. Volgens getuigen was hij op dat moment onder invloed van alcohol. Zes mensen moesten voor behandeling naar het ziekenhuis, waarvan drie met een ambulance. Hun verwondingen lijken mee te vallen. Dat heeft de politie zondag gemeld.

De man reed gewoon door na de aanrijdingen in de Molenstraat in Zundert. Getuigen verklaarden dat hij zelfs doorreed terwijl er slachtoffers op zijn motorkap lagen. Aangezien het kenteken en het type en merk auto door getuigen genoteerd waren, probeerde de politie de man zo op te sporen. Dit leverde echter niets op.

Zondagochtend kwam de man zich zelf bij de politie melden. Hij gaf hierbij aan berouw te hebben. Hij is gearresteerd op verdenking van poging tot doodslag.

FBI bang voor aanslag op Bush

B00STER herschreef voor ons via de nieuws-submit het volgende bericht:

De Amerikaanse FBI heeft gewaarschuwd dat er 'verdachte activiteiten' plaatsvinden rond de gebouwen waar president George W. Bush op 20 januari zal worden ingewijd (inauguration day) voor zijn nieuwe ambtstermijn. Volgens de dienst lopen er mensen rond die notities maken en foto's nemen van de gebouwen. Daarbij zijn er aanwijzingen vanuit het buitenland dat er plannen zouden zijn. Concreet zijn deze plannen trouwens niet.

De FBI zal nu extra beveiliging inzetten bij de parade-activiteiten die op die dag zullen plaatsvinden. Zo'n 6000 man beveiliging zal er rond lopen.

Voor George W. Bush is dit extra pech aangezien de parade in 2000 ook al moest worden stopgezet. Toen kwam dat door de vele mensen die protesteerden tegen de 'onrechtmatige winst' van George W. Bush op Al Gore.

Brakende benzinedief valt door de mand

_4ever_ had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon opmerkelijk nieuws Twee benzinedieven die zondag in Utrecht benzine van een andere auto naar hun eigen auto wilden overhevelen, pakten dit wel erg slecht aan. Niet alleen deden ze dit terwijl de politie van een afstandje stond toe te kijken, maar ook kreeg één van de twee dieven het voor elkaar misselijk te worden. De agenten zagen dan ook een brakende man van de ene naar de andere auto lopen.

Het voorval gebeurde op de Hudsondreef, waar de agenten twee geparkeerde auto's naast elkaar zagen staan. In één van de auto's zaten twee mannen, waarvan er één uitstapte en naar de andere auto liep. Even later kwam hij brakend weer terug.

Toen de agenten wilden ingrijpen reed de bestuurder van de auto hard weg. Bij zijn aanhouding roken de agenten een sterke benzinelucht. Bij nader onderzoek bleek dat de twee mannen met behulp van een slang benzine van de geparkeerde auto naar hun eigen auto hadden overgeheveld.

De brakende benzinedief wist wel te ontkomen, maar de politie weet wie het is en verwacht hem binnenkort aan te kunnen houden.

Fischer kent zijn topografie niet

De Duitse minister van Buitenlandse Zaken Joschka Fischer heeft een paar bijlessen aardrijkskunde nodig. In een televisiequiz kon hij geen juist antwoord geven op de vraag welke stad de hoofdstad van Malta is.

In eerste instantie gaf Fischer Malta-Stad als antwoord op de door schoolkinderen gestelde vraag. Toen dit fout bleek moest de minister toegeven het juiste antwoord (La Valetta) niet te weten. Verderop in de uitzending bleek hij ook de Litouwse vlag niet te herkennen.

Fischer blijkt niet de enige te zijn die problemen heeft met de kennis van de Europese lidstaten. Onlangs zag de Duitse minister van Economische Zaken Wolfgang Clement de Slowaakse vlag aan voor die van "één van de Baltische staten". De secretaris-generaal van de SPD, Klaus-Uwe Benneter, verwisselde de Maltese en Poolse vlag.

© AFP / Thierry Monasse
Joschka Fischer

Soetaers scoort bij debuut

Oud-Ajax speler Tom Soetaers heeft bij zijn debuut bij Racing Genk een maal weten te scoren. Racing Genk won de eerste wedstrijd na de winterstop thuis met 3-1 van Brussels.

Soetaers was tevreden met zijn debuut bij Genk. "Het was nog een beetje zoeken. Tijdens de eerste helft heb ik enkele goede acties gedaan, goede vrije trappen, corners. Tijdens de tweede helft was het iets minder. Ik heb nog een doelpunt kunnen meepikken en dat doet goed. Ik was wat zenuwachtig voor de match maar al bij al heb ik er een goed gevoel aan overgehouden", aldus de Belgische aanvaller.

"Het is voor mij ook moeilijk om na zulk een periode opnieuw op gang te komen. Het is schitterend om voor deze supporters te spelen. Ze steunen me en het voelt goed om weer acties te durven maken zonder dat je schrik moet hebben om uitgefloten te worden."

Jonge vrouw uit Culemborg doodgestoken door broer

Icoon Binnenlands nieuws Een 18-jarige vrouw is zaterdagavond neergestoken in haar eigen woning in Culemborg. Toen de politie daar aankwam, was de vrouw al overleden. De politie kon direct de 21-jarige broer van het slachtoffer aanhouden als verdachte. Hij heeft inmiddels bekend zijn zus meerdere keren gestoken te hebben.

Het is nog onduidelijk wat het motief voor de steekpartij is geweest. Daarover wordt de verdachte nog verhoord, dus wil de politie nog niets zeggen. Hij zal later deze week voor de officier van justitie worden voorgeleid.

Jaarlijks 200 doden door donortekort

Op jaarbasis overlijden er tweehonderd mensen door een tekort aan orgaandonors. Dat melden diverse belangenorganisaties voor patiënten. Volgens de Nierstichting loopt het huidige systeem van orgaandonatie vast waardoor de wachttijden flink oplopen.

In totaal wachten 1200 mensen op een donornier en 200 op een ander orgaan. Omdat er jaarlijks slechts 225 organen beschikbaar komen voor tranplantatie, is in vier jaar tijd de wachttijd opgelopen tot vier jaar. Veel patiënten kunnen niet zo lang wachten en overlijden.

Probleem is dat Nederlanders niet warm lopen om donor te zijn na hun overlijden. Ruim 65 procent heeft zelfs niet gereageerd op verzoeken van de overheid om aan te geven wat ze willen. De belangenorganisaties pleiten daarom voor een minder vrijblijvend systeem. De Nierstichting zou graag een 'wie zwijgt, stemt toe'-systeem willen. Wie niet duidelijk aangeeft het niet te willen, wordt automatisch donor.

Paul Beerkens van de Nierstichting: 'Het voordeel van deze aanpak is dat je mensen dwingt zich uit te spreken. Als ze nee zeggen: ook prima. Dat is dan hun keus. Mensen vinden het eng om na te denken over hun eigen dood en schuiven zo’n brief daarom terzijde. Maar ze zouden, als het er echt op aan komt, hun organen misschien best willen afstaan.'

67-jarige Roemeense bevalt van tweeling

Icoon opmerkelijk nieuws De 67-jarige Roemeense Adriana Iliescu is zondag van een tweeling bevallen. Volgens het ziekenhuis is ze daarmee de oudste vrouw ter wereld die ooit kinderen heeft gebaard. Hoewel één van de twee meisjes vlak na de geboorte overleed, maakt de andere het goed. Dat heeft het tv-station Realitatea gemeld.

Iliescu had een speciale vruchtbaarheidsbehandeling van negen jaar nodig om uiteindelijk zwanger te worden. De gepensioneerde universiteitsdocente maakte zich toen de zwangerschap bekend werd geen zorgen over haar hoge leeftijd. Ze zei toen dat ze niet bang was haar kinderen niet te kunnen opvoeden, omdat iedereen in haar familie altijd heel oud wordt.


De 67-jarige Roemeense tijdens een interview toen ze 7 maanden zwanger was

Hedrick sneller dan wereldrecord

Tijdens wedstrijden in Salt Lake City is de Amerikaan Chad Hedrick onder het wereldrecord van Gianni Romme op de 3000 meter gedoken.

De Amerikaan, wereldkampioen allround, reed over de niet-olympische afstand een tijd van 3.40,88. Romme reed in 2000 in het Canadaese Calgary 3.42,75.

Toch zal de tijd van de Amerikaan niet als wereldrecord de boeken ingaan. De wedstrijd was namelijk niet aangemeld bij de internationale schaatsunie. (ISU)
De race was de uitkomst van een weddenschap die Hedrick tijdens het diner met een juniorschaatser gemaakt had, en die weddenschap won Hedrick.

Tennisbal zit al 100 jaar vast in kerkmuur

David Bell wil de tennisbal terug die zijn oom Gilbert bijna honderd jaar geleden in de muur van de kathedraal van het Britse Lincoln sloeg. De kerk wordt binnenkort gerestaureerd en de 78-jarige Bell heeft de hoop dat de bal uit zijn benarde positie bevrijd wordt en in familiebezit kan komen.

Gilbert Bell sloeg de bal ergens tussen 1900 en 1914 zo hard tegen de kathedraal aan dat het ding vast bleef zitten in de muur. Alleen als je weet waar je moet kijken is de bal, één van de oudste in Groot-Brittannië, nog net te zien. De tennisbal is inmiddels een waar familiepronkstuk. Het verhaal wordt aan nieuwe generaties doorverteld en indien men in de buurt van Lincoln is, wordt steevast een uitstapje naar de kathedraal gemaakt.

De familie Bell zal echter nog wel even moeten wachten voordat de bal teruggegeven kan worden. De restauratiewerkzaamheden aan het betreffende deel van de kerk worden pas over tien jaar uitgevoerd. Hoewel David het kerkbestuur eigenlijk voor de grap aanschreef, is inmiddels toegezegd dat de bal, indien gevonden, aan de familie overhandigd zal worden.

'Nederland heeft veel gastarbeiders nodig'

_4ever_ had ons via de nieuws-submit te melden:

Jaarlijks moet ons land zeker 35.000 nieuwe arbeidsmigranten uit Polen en andere EU-landen hierheen halen omdat door de vergrijzing de omvang van onze eigen potentiële beroepsbevolking, in de leeftijd van 20 tot 65 jaar, te veel afneemt. Dat stelt Jan Latten, demograaf van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS), vandaag in de Telegraaf. Latten zegt dat we die beroepskrachten hard nodig hebben om bijvoorbeeld de zieken te verzorgen, de bussen te besturen en onze daken te repareren.

Latten: ''Over 25 jaar zal de autochtone beroepsbevolking met 1,2 miljoen mensen zijn gedaald naar 6.8 miljoen. De huidige immigranten en hun nakomelingen zullen deze sterke afname gedeeltelijk compenseren, maar dat is niet voldoende.'' Volgens cijfers van het CBS omvat het potentieel arbeidskrachten op dit moment meer dan tien miljoen mensen, onder wie ruim acht miljoen autochtonen, een kleine miljoen westerse allochtonen en zo'n één miljoen niet westerse allochtonen.

Op dit moment zitten in Nederland overigens zo'n 475.000 mensen zonder werk. Uit de CBS-berekeningen wordt echter duidelijk dat met de verwachte instroom van de nieuwe gastarbeiders de problemen op de arbeidsmarkt nog niet worden opgelost. Verwacht mag dan ook worden dat de druk op groepen die tot dusver niet of nauwelijks deelnemen op de arbeidsmarkt – zoals Turkse en Marokkaanse vrouwen – zal toenemen. Ook andere huisvrouwen zullen vaker betaald werk (kunnen) aannemen. Parttime banen zullen uit meer uren gaan bestaan

'Spook' krijgt vier maanden celstraf

Een 42-jarige Poolse vrouw is door een Italiaanse rechtbank tot vier maanden cel veroordeeld omdat ze de bewoners van een oud slot de stuipen op het lijf joeg. In het kasteel dat in de buurt van het Zuid-Tirolse Meran staat liet de vrouw planken kraken, deuren in het slot vallen en zorgde ze voor mysterieuze voetstappen.

Na enkele weken besloot de beheerster van het slot de politie te bellen. Agenten installeerden enkele videocamera's en kwamen zo op het spoor van de Poolse. Zij spookte in het kasteel rond omdat ze boos was op de beheerster, bij wie haar man in dienst was.

Duitsland wil verbod op nazi-symbolen

Een aantal Duitse politici heeft opgeroepen tot een Europa-wijd verbod op symbolen uit het nazitijdperk, waaronder de swastika (hakenkruis). Zij deden hun oproep als reactie op het verschijnen van de Britse prins Harry in een nazi-uniform op een gekostumeerd feest.

De christendemocratische politicus Markus Söder (CSU) vindt dat "in een Europa van de vrede en vrijheid voor nazisymbolen geen plaats mag zijn. Nazitekens moeten overal in Europa verboden worden, zoals ze in Duitsland op goede gronden zijn verboden.". Söder wordt gesteund door de liberale FDP en de sociaal-democratische SPD.

Met dank aan pberends voor de submit!

Overleg Twente over vete moslims / Suryoye

De gemeente Hengelo, de politie Twente en regionale schooldirecties komen maandag in spoedberaad bijeen om de vete te bespreken die er heerst tussen Twentse moslims en Syrisch-orthodox-christelijke jongeren. In Hengelo is die ruzie nu wederom hoog opgelopen nadat er daar al eerder grote spanningen waren geweest. Ook in Enschede en Almelo liggen beide groepen elkaar zeer slecht.

In Hengelo liep het dit keer uit de hand omdat een moslimpuber een liefdesrelatie onderhield met een Syrische (suryoye)-partner die op de klippen liep. Doordat vrienden en familie zich ermee bemoeien, is het al meermalen tot massale confrontaties gekomen. Sedert 2003 vliegen moslim- en suryoye-jongeren elkaar geregeld in de haren. Er hoeft maar 'iets' te gebeuren en de gemoederen raken totaal verhit. Deze week was het meermaals raak toen tientallen jongeren elkaar opzochten en slaags dreigden te raken. De politie kon een veldslag nog maar net voorkomen. Liefdesverdriet vormde nu de aanleiding voor de nieuwste religieuze spanningen. Maar omdat de familie-eer in het geding is, gingen ook neven zich ermee bemoeien.

Waarom de jonge allochtonen elkaar niet liggen is voor beleidsmakers onduidelijk. Ze hebben allemaal dezelfde etnische achtergrond, alleen hangen ze verschillende geloven aan (de islam en het orthodoxe christendom uit Syrië). Wanneer gevraagd wordt naar het 'waarom' van de vete antwoorden veel pubers steevast dat het met de Eerste Wereldoorlog te maken heeft. Maar als doorgevraagd wordt weten ze vaak niet eens wanneer en hoe die plaatsvond.

Maandag zullen vertegenwoordigers van moslimgroeperingen en de Syrisch-orthodoxe gemeenschap in het spoedberaad worden betrokken. In Nederland leven zo'n 15.000 christelijke 'Suryoye' die behoren tot de orthodoxe Syrische kerk. Het overgrote deel daarvan woont in Twente.

Steekpartij in Den Haag: één dode

Icoon Binnenlands nieuwsBij een steekpartij in een woning aan de Wolvenrade in het westen van Den Haag is vanochtend een man om het leven gekomen. Ook raakten er een onbekend aantal mensen gewond. Van de gewonden moest er één persoon naar het ziekenhuis worden vervoerd, een ander is door de politie aangehouden.

De politie werd vermoedelijk door een van de mensen in het huis getipt over de steekpartij, waarna men besloot in te grijpen. Alle gewonden zijn, net als het dodelijke slachtoffer, familie van elkaar. Wat er zich precies heeft afgespeeld in de woning moet, net als het motief, na onderzoek nog duidelijk worden.

Man dood na schietpartij in Amsterdam

In Amsterdam is vanochtend bij een schietpartij een 31-jarige man om het leven gekomen. De schietpartij vond plaats in een parkeergarage in de Reguliersdwarsstraat in het centrum van de stad.

De schietpartij vond plaats rond 05.30 uur. Van de dader ontbreekt nog ieder spoor. Het slachtoffer, overigens een bekende van de politie, overleed ter plekke aan zijn verwondingen. Het motief van de schietpartij is ook nog niet duidelijk.

Flinke straffen voor Olympiacos en Panionios

De Griekse voetbalbond heeft de clubs Olympiacos en Panionios drie punten in mindering gebracht, naar aanleiding van de ongeregeldheden tijdens hun gestaakte competitiewedstrijd vorige week.

Olympiacos wordt door de bond verantwoordelijk gehouden voor de rellen, en de club kreeg naast de puntenaftrek een boete van 300.000 euro en moet tevens vier thuiswedstrijden zonder publiek spelen.

Tijdens de rellen raakten er enkele politieagenten gewond, en moest er zelfs iemand naar het ziekenhuis afgevoerd worden om een hersenoperatie te ondergaan.

Rapper Ali B. wint popprijs 2004

pberends had ons via de nieuws-submit te melden:

Rapper Ali B. heeft gisterenavond tijdens het Noorderslagfestival in cultuurcentrum de Oosterpoort in Groningen de Popprijs 2004 uitgereikt gekregen. De van oorsprong Marokkaanse rapper liet kandidaten als Within Temptation, Trijntje Oosterhuis, Peter Pan Speedrock en outsider Frans Bauer achter zich. Hij kreeg tienduizend euro en een lading bier van het publiek over zich heen, als prijs.

De jury stelde "gewoon niet om hem heen te kunnen". Ze vermeldde verder als bijzonderheid dat Ali B bewees dat "je geen platenmaatschappij nodig hebt om succesvol te zijn".

De Zeeuwse band Bløf won de prijs vorig jaar. 2 Unlimited (1994), Marco Borsato (1997) en Anouk (2001) waren enkele van de vorige winnaars. De stichting Conamus reikt de prijs sinds 1992 uit.

Lichte schouderblessure voor Schalken

Sjeng Schalken heeft tijdens de training voor de Australian Open zondag een lichte blessure aan zijn schouder opgelopen. De Nederlander moet het maandag in de eerste ronde van het Grand Slam toernooi gaan opnemen tegen de Zweed Joachim Johansson.

Enkele minuten voordat de training was afgelopen voelde de tennisser een spier in zijn linker schouder, Schalken speelt rechtshandig. "Ik voel de blessure als ik draai om een backhand te slaan", aldus de Nederlander die zich bij de toernooi-arts voor een behandeling heeft gemeld.

De tegenstander van Schalken maandag, Joakim Johansson, won vorige week het ATP-toernooi van Adelaide om twee dagen later in de Sydney International gedwongen op te geven wegens een blessure aan de hamstrings. De Zweed zei in Melbourne dat hij weer geheel fit is.

Snelweg bij Nijmegen afgesloten

Zondagmorgen vroeg is de snelweg tussen Nijmegen en Arnhem afgesloten. De weg is afgesloten omdat de Explosieven Opruimingsdienst (EOD) een vliegtuigbom uit de Tweede Wereldoorlog onschadelijk maakt. Vanwege de operatie is ook het treinverkeer tussen beide steden stilgelegd. De actie werd vrijdag al aangekondigd.

Volgens een verklaring van de gemeente Nijmegen is de bom een 260-ponder. Het explosief werd gevonden tussen de spoorlijn Nijmegen-Arnhem en het knooppunt Ressen op de snelweg A325. Vlakbij de vindplaats wordt momenteel een woonwijk gebouwd. Aangezien er nog geen woningen staan is evacuatie van het gebied niet nodig.

EA wil interactieve TV-show van 'The Sims'

Genoeg gehad van quasi-interactieve televisie als call tv? Electronic Arts, de grootste gamesuitgever ter wereld, wil gamestechnologie gebruiken om écht interactieve televisie te maken. Het plan is om een TV-programma te maken waarin kijkers kunnen bepalen wat de karakters doen, net zoals in de populaire game 'The Sims'. "Eén van de ideeën is dat je een gezin bestuurt, waarbij je ze vertelt wanneer ze naar de keuken en de slaapkamer moeten gaan. Dit mechanisme stelt gamers over de wereld in staat om in de show te 'spelen'", aldus Jan Bolz van EA Europe.

De show is nog in een vroege ontwikkelingsfase, maar EA is al aan het onderhandelen met verschillende TV-productiemaatschappijen. Hoe ver kijkers de Sims kunnen laten gaan is nog niet bekend. EA wil namelijk nog geen details loslaten over de nieuwe reality-show.


In de toekomst geef je hem wellicht relatie-advies

7-jarige jongen levend gevonden op strand Atjeh

Op een strand in de Indonesische provincie Atjeh, nabij de hoofdstad Banda Atjeh, is drie weken na de tsunami nog een jongen levend gevonden. Een cameraploeg van de Britse zender zender Sky News vond de 7-jarige Martunis. Hij was volgens Laura Conrad van hulporganisatie Save the Children duidelijk ondervoed en uitgedroogd.

De jongen wist zich in leven te houden met modderig water en gedroogde noedels. De cameraploeg vond hem toen ze een reportage maakten over de gevolgen van de zeebeving voor de plaatselijke vissersgemeenschap. Zij namen hem mee naar een ziekenhuis. Een andere patiënt herkende hem en zorgde ervoor dat Martunis met zijn grootvader en vader kon worden herenigd. Zijn moeder is nog vermist.

Dertiende gelijke spel voor Inter

Internazionale heeft zaterdagavond voor de dertiende maal dit seizen gelijkgespeeld. Tegen Reggina bleef het na negentig minuten 0-0.

Andy van der Meyde begon bij Inter in de basis en werd in de slotfase van de wedstrijd gewisseld. Edgar Davids bleef negentig minuten op de bank zitten. Reggina-speler Giuseppe Colucci werd in de 68e minuut van de wedstrijd met een rode kaart van het veld gestuurd.

Ondanks het gelijkspel blijft Inter wel vierde in de stand, met twaalf punten achterstand op koploper Juventus, dat zondag in actie komt.

Arsenal verder achterop bij Chelsea

De achterstand van regerend kampioen Arsenal op koploper Chelsea is opgelopen naar tot tien punten. Zaterdag verloren de Gunners thuis met 1-0 van Bolton Wanderers, het enige doelpunt werd in de 41e minuut van de wedstrijd gemaakt door de Griek Stelios Giannakopoulos.

De Nederlander Robin van Persie kreeg in de tweede helft de grootste kans van de wedstrijd op de gelijkmaker, maar hij miste en uit de rebound kopte zijn Franse ploeggenoot Robert Pires naast. Giannakopoulos kreeg vervolgens een grote kans om zijn ploeg op 2-0 te zetten maar zijn stift miste de richting.

In de 66e minuut van de wedstrijd moest van Persie met een lichte blessure van het veld, en werd vervangen door Bergkamp, maar ook hij slaagde er niet in te scoren. De zege van Bolton op Arsenal was de eerste overwinning op de Gunners sinds 1995.

Heideman wint in Amsterdam

Jan Maarten Heideman heeft zijn tiende marathonzege van dit seizoen geboekt. De schaatser uit Oldenbroek won op de Amsterdamse Jaap Eden-baan de twaalfde wedstrijd in de strijd om de KNSB-Essentbeker.

Heideman was de sterkste in de eindsprint, en greep daarmee zijn 54ste overwinning uit zijn marathonloopbaan. De leider in het algemeen klassement, Miel Rozendaal, was vanwege een schorsing niet van de partij.

Door de afwezigheid van Rozendaal nam Andries Landman, die in Amsterdam als tweede finishte, de leiding in het algemeen klassement over van Rozendaal.

Duizenden in stille tocht Jeanny Wagemans

Scuderia_Mark had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Binnenlands NieuwsEnkele duizenden belangstellenden hebben zaterdagavond meegelopen in de stille tocht ter nagedachtenis van de vermoorde Jeanny Wagemans. De stille tocht werd voorgegaan door de vader, broer en zus van de vermoorde vrouw. Daarna volgden klasgenoten van de Jeanny.

De achttienjarige vrouw uit Born verdween vorige week maandag en haar ontzielde lichaam werd afgelopen vrijdag gevonden in Grevenbricht, aan een oever van de Maas. Naar aanleiding van de moord heeft justitie twee verdachten in hechtenis genomen: haar negentienjarige ex-vriend en een zeventienjarige man, beide uit de omgeving van Born.

In de straat waar de moeder van de vermoorde vrouw een modezaak heeft, hield de stoet even stil. Neven en nichten van Jeanny staken er fakkels en kaarsen aan. De stoet eindigde op de markt van Born waar de neven en nichten de omstanders toespraken. Komende zondagmiddag wordt Jeanny na de uitvaartdienst in de Martinuskerk te Born in besloten kring begraven. Haar familie heeft de media uitdrukkelijk gevraagd bij de uitvaartdienst en begrafenis weg te blijven.

Veiligheid, moraal en respect
Voordat de stoet vertrok sprak loco-burgemeester Hub Lemmens van de gemeente Sittard-Geleen, waarvan Born een woonkern is, de menigte toe. "Wij als bestuurders hebben een verantwoordelijkheid voor de veiligheid van de inwoners" zei Lemmens, "maar dit gaat veel verder, het gaat om moraal en om respect voor de medemens. Dat kunnen we niet in regeltjes waarborgen."


De vermoorde Jeanny Wagemans

Cipier Abu Ghraib tien jaar de cel in

Charles Graner Jr. is door een militaire rechtbank in Texas veroordeeld tot een gevangenisstraf van tien jaar voor het plegen van meerdere strafbare feiten tijdens zijn periode als cipier van de Abu Ghraib gevangenis in Baghdad. Tevens werd hij teruggezet naar de rang van soldaat en werd hij in deze rang oneervol ontslagen uit het Amerikaanse leger.

In tegenstelling tot eerdere berichtgeving werd Graner schuldig bevonden aan negen van de tien punten van de aanklacht. Hij vertelde dat hij niet genoot van wat hij een "ongebruikelijke behandeling" noemde. "Een heleboel was fout. En een heleboel was strafbaar", zei Graner, die twee en een half uur in de getuigenbank zat. Graner vertelde dat hij zijn superieuren gehoorzaamde: "Er werden van ons dingen gevraagd waar we niet voor waren getraind. Veel van de rare opdachten kwamen van burgers, maar enkele ook wel van andere militairen."

Volgens verslaggevers die aanwezig waren tijdens rechtzitting stond Graner er stijfjes en emotieloos bij toen zijn veroordeling werd uitgesproken.

Schuldige feiten
Graner werd schuldig bevonden aan de volgende feiten:

 • Twee gevallen van samenzwering
  • Het fotograferen van een militair die een aangelijnde gevangene rondloopt


  Lynndie England houdt een gevangene aangelijnd vast

  • Het poseren voor een foto, staande achter een piramide van naakte gevangenen.


  Graner achter een "stapel" gevangenen

 • Eén geval van nalatigheid om gevangenen te beschermen tegen mishandeling, wreedheid en mishandeling
 • Vier gevallen van mishandeling
  • Het plaatsen van gevangenen op de piramide, deze piramide fotograferen en het poseren bij de gevangenen (zie hierboven)

  • Het bevelen van gevangenen om te masturberen tegenover medegevangenen en militairen en het veinzen van seksuele handelingen


  Gevangenen gedwonen tot masturbatie
  en het nadoen van seksuele handelingen

  • Gefotografeerd worden tijdens het voor de grap willen slaan van een gevangene

  • Het aanmoedigen van Lynddie England tot het meeslepen van een aangelijnde gevangene

 • Eén geval van extreem geweld: het slaan van een gevangene zodat deze het uitgilt van de pijn

  Graner slaat een gevangene

 • Eén geval van ongepast gedrag: het bekijken van masturberende gevangenen, terwijl andere militairen ook toekeken en foto's maakten
  Graner werd in mindere mate schuldig bevonden aan het mishandelen van een Syrische gevangene.

  De aanklager gebruikte het foto- en videomateriaal ook in haar slotbetoog. "Wat we hier hebben is rechttoe rechtaan mishandeling, geen twijfel over mogelijk". De verdediging schilderde de foto's af als minder erg dan dat ze eruit zien.
 • First Blog

  Heb je je ooit afgevraagd in hoeveel verschillende talen je 'Oh my God! There's an Axe in my head' kan vertalen? Nee? Echt niet? Wat raar, want iemand heeft er hier een projectje van gemaakt...

  Maar genoeg nonsens. Van een fiblo mag je natuurlijk wel iets verwachten dat de aard van de blogger prijsgeeft. Dus gaan we voor:

  wat 'Rest and Relaxation'
  wat kritiek op kindertekeningen
  wat verantwoord naakt
  en eindelijk weer eens iets om naar uit te kijken

  En de volgende keer gaan we voor een blogje waar wel een categorie bij past...

  Splinter Cell 3 niet online op Cube en PS2

  Het spel Splinter Cell: Chaos Theory zal geen online modus bevatten voor de GameCube en PlayStation 2 versie. Dit wordt gemeld door het gamesmagazine 1UP. Op deze consoles zal er wel coöp gespeeld kunnen worden door middel van splitscreen en op de PS2 kan ook nog tegen elkaar worden gespeeld via splitscreen. Op de Xbox zal het wel mogelijk zijn om Splinter Cell 3 in coöp modus online te spelen en dit zal ook offline in splitscreen mogelijk zijn.
  Laatste reviews en specials
  preview
  WWE 2K20
  special
  Cosplay op GameForce 2019
  special
  Fotoverslag GameForce 2019 + Interview
  special
  Fun met Funda #167 - Rustig wonen in Drogteropslagen
  special
  Interview Nino Roos (Asterion)
  special
  Nieuwe bioscoopervaringen: ScreenX- en MX4D-zalen geopend
  ©FOK.nl e.a.