Finish Le Dakar een feit

De zeventwintigste versie van Le Dakar is zoals verwacht gefinished in Dakar. Niet voor truckchauffeur Hans Bekx overigens. Hij werd een dag voor het einde door de organisatie uit de rally gezet wegens technische onvolkomenheden.

De rally is bij de auto's gewonnen door Stéphane Peterhansel (Mitsubishi). De Fransman won daarmee alweer zijn achtste Dakartitel. Hij deed dat twee keer per auto en zesmaal op de motor. Landgenoot Luc Alphand (Mitsubishi) werd op een klein halfuur afstand tweede, voor de beste vrouwelijke coureur, de Duitse Jutta Kleinschmidt (Volkswagen). Beste nederlanders waren Chris Leyds en Herman Vaanholt (Bowler) op een 15e plaats. Marcel van Vliet en Marc Wams finishten in hun Land-Rover als 24e.

Bij de motoren ging de overwinning naar de Fransman Cyril Després (KTM). De Spanjaard Marc Coma (KTM) pakte de tweede plaats en derde werd de Zuid-Afrikaan Alfie Cox. De verschillen waren klein achter de leider. De nummer vier Isidre Esteve Pujol was slechts 22 seconden langzamer over de 5431 kilometer dan de nummer drie van het eindklassement. Frans Verhoeven eindigde met zijn Yamaha op een zestiende plaats. Eric Verhoef (KTM) werd 23e, Arjan Brouwer (Yamaha) 28e, Jyrki Karsmakers (KTM) 54e en Marcel Snijders (KTM) 57e.

Bij de trucks won Firdaus Kabirov (Kamaz) onbedreigd de titel. Hij bleef de Japanner Yoshima Sugawara (Hamura) en de Italiaan Giancomo Vismara (Mercedes) uren voor. Jan de Rooy (DAF) werd vierde, voor zijn zoon Gerard die de vijfde plaats pakte.

Bij de trucks was het verhaal van gister wellicht belangrijker dan de uitslag van de gereden rit vandaag. De organisatie besloot gisteravond de trucks van zowel leider Kabirov als nummer twee Bekx aan een inspectie te onderwerpen. Bij de truck van de Rus werden geen problemen gevonden. De Nederlandse truck bleek echter over een te brede luchtfilterslang te beschikken en ook een bumper bleek niet van het opgegeven formaat. Bekx werd daarop uit de rally gezet. Hoewel hij beroep aantekende tegen de beslissing en vandaag de laatste etappe kon uitrijden, staat hij niet in het eindklassement van de rally. Daarmee laat de 27e Dakar rally voor hem een zure smaak achter.