FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van donderdag 30 september 2004

Uitslagen UEFA Cup (30/09/04)

De eerste ronde van de UEFA Cup zit er op. Hieronder vind je de uitslagen van de eerste ronde returns.

Feyenoord - Odd Grenland 4-1 (1-0)
AZ - PAOK Saloniki 2-1 (3-2)
Djurgårdens IF - FC Utrecht 3-0 (0-4)
sc Heerenveen - Maccabi Petach Tikva 5-0
(ontmoeting over één wedstrijd)

Hapoel Beer Sheva - Newcastle United 1-5 (0-2) Kluivert 2x
Braga - Hearts 2-2 (1-3) De Vries 2x
Auxerre - Aalborg 2-0 (1-1)
Besiktas - Bodo Glimt 1-0 (1-1)
Alemannia Aachen - Hafnarfjördur 0-0 (5-1)
Maribor - AC Parma 0-0 (2-3)

VfL Bochum - Standard Luik 1-1 (0-0)
Chateauroux - Club Brugge 1-2 (0-4)
SK Beveren - Levski Sofia 1-0 (1-1)
Metalurgs - Schalke'04 0-4 (1-5)
Glasgow Rangers - Maritimo 1-0 (0-1) 4-2 n.s.
CSKA Sofia - Steaua Boekarest 2-2 (1-2)

Gençlerbirligi - Aigaleo 1-1 (0-1)
Dinamo Tiblisi - Wisla Krakow 2-1 (3-4)
VfB Stuttgart - Ujpest (Hon) 4-0 (3-1)
Dnjepropetrovsk - Maccabi Haifa 2-0 (0-1)
Amica Wronki - Ventspils 1-0 (1-1)
Stabaek - Sochaux 0-5 (0-4)

Litex Lovech - Grazer AK 1-0 (0-5)
Dinamo Boekarest - Partizan Belgrado 0-0 (1-3)
Sigma Olomouc - Real Zaragoza 2-3 (0-1)
Lille - Shelbourne 2-0 (2-2)
Rode Ster Belgrado - Zenit St Petersburg 1-2 (0-4)
FC Basel - Grozny 2-0 (1-1)

Elfsborg - Dinamo Zagreb 0-0 (0-2)
Villarreal - Hammarby (Zwe) 3-0 (2-1)
AEK Athene - Nova Gorica 1-0 (1-1)
Banik Ostrava - Middlesborough 1-1 (0-3)
Rapid Wien - Sporting Portugal 0-0 (0-2)
Legia Warschau - Austria Wien 1-3 (0-1)

Udinese - Panionios 1-0 (1-3)
Ferencvaros - Millwall 3-1 (1-1)
Lazio Roma - Metalurg Donetsk 3-0 (3-0)
Benfica - Dukla Banska 2-0 (3-0)
Nacional - Sevilla 1-2 (0-2)
Athletic Bilbao - Trabzonspor 2-0 (2-3)

Dinsdag wordt geloot voor de indeling van de poulefase.

Uitslagen UEFA Cup (30/09/04)

SubheaderAlle vier de Nederlandse clubs hebben zich verzekerd van een plaats in de tweede ronde van de UEFA Cup. Feyenoord, AZ en sc Heerenveen kwamen tot winst, waar FC Utrecht na een nederlaag krap met voldoende marge verder ging.

Feyenoord had na de 1-0 zege in Noorwegen weinig te duchten van het kleine Odd Grenland. Al na twee minuten stonden de Rotterdammers voor door een doelpunt van Pascal Bosschaart. Dirk Kuijt tekende op slag van rust voor de 2-0. In de tweede helft deed een tegengoal de wedstrijd nog even goed, maar Bart Goor en Salomon Kalou brachten het verschil in kwaliteit tot uiting (4-1).

AZ speelde andermaal een enerverend duel tegen het Griekse PAOK Saloniki. Na de 3-2 uitzege moest AZ geen gekke dingen doen. Na tien minuten was Salpingidis trefzeker uit een vrije trap (0-1). Michael Buskermolen maakte echter vlot weer gelijk. Na rust speelden de Alkmaarders voor de zege. Joris Mathijsen kreeg tenslotte de winnende treffer op zijn naam met dank aan Denny Landzaat (2-1).

Bij sc Heerenveen was een heldenrol weggelegd voor Ugur Yildirim. De flankspeler speelde vorig seizoen nog in de eerste divisie. Hij was bij alle Heerenveense treffers betrokken. De Friezen mochten in een duel met Maccabi Petach Tikva uitvechten wie er verder zou gaan. Na twintig minuten stond het comfortabel 2-0 voor. Arnold Bruggink en Mika Väyrinen scoorden. Heerenveen viel vervolgens niet stil. Doelpunten van Petter Hansson, Victor Sikora en Stefan Selakovic deklasseerden Maccabi (5-0).

FC Utrecht had na de eerste wedstrijd de beste papieren van de Nederlandse clubs met de 4-0 zege. In Zweden verscheen deze keer echter 'een ander' Djurgårdens IF. Al na drie minuten scoorde Johansson 1-0. Alhoewel de tweede Zweedse treffer tot vijf minuten voor rust uitbleef, kon Utrecht geen vuist maken en de allesbeslissende uittreffer scoren. Het mistte alle kansen die het kreeg. Na rust bleef de derde treffer lang uit. Tien minuten voor tijd kwam de aansluitende 3-0 alsnog op het bord. Na een incident met de Zweedse keeper liet de scheids zeven minuten blessuretijd spelen. Utrecht bleef overeind (3-0).


Selectie van de overige uitslagen:
Hapoel Beer Sheva - Newcastle United (1-5/0-2) Kluivert 2x
Braga - Hearts (2-2/1-3) De Vries 2x
Auxerre - Aalborg (2-0/1-1)
Besiktas - Bodo Glimt (1-0/1-1)
Alemannia Aachen - Hafnarfjördur (0-0/5-1)
Maribor - AC Parma (0-0/2-3)
VfL Bochum - Standard Luik (1-1/0-0)
Chateauroux - Club Brugge (1-2/0-4)
SK Beveren - Levski Sofia (1-0/1-1)
Metalurgs - Schalke'04 (0-4/1-5)
Glasgow Rangers - Maritimo (1-0/0-1) 4-2 n.s.

Meer voetbalnieuws vind je op de FOK!voetbalmanager

Toetreding Turkije goed voor EU en Turken

Uit een uitgelekte interne studie van de Europese Commissie blijkt dat de huidige landen van de Europese Unie (EU) ''licht'' economisch voordeel hebben van een Turkse toetreding tot de EU. Turkije zelf zal ''substantieel'' profiteren. De studie gaat ervan uit dat de toetredingsgesprekken nog lang zullen duren, zeker tot na 2013.

In Turkije zijn allerlei aanpassingen nodig, onder meer in landbouwbeleid. Turkije zou namelijk 25% van alle EU–landbouwgrond inbrengen. Tevens bestaat de kans op een grote instroom van Turkse werknemers: een mogelijkheid is om Turken nog een poos te weren van baantjes in Europa, net als bij de Oost–Europeanen momenteel het geval is.

De studie noemt een Turkse toetreding een uitdaging voor zowel de EU als Turkije. Een Turks lidmaatschap kan mogelijk ook rust brengen in onstabiele regio's zoals het Midden–Oosten, Kaukasus en Centraal–Azië. ''Turkije zou een belangrijk model zijn van een land met een moslimmeerderheid dat zulke fundamentele principes als democratie, mensenrechten en vrijheid aanhangt'', aldus het rapport.

Bij ongewijzigde omstandigheden zou Turkije in 2025 recht hebben op 16 tot 28 miljard euro per jaar. Dat komt neer op 0,1 tot 0,17% van de totale Europese economie. Deze cijfers zijn overigens puur theoretisch: tijdens de toetredingsgesprekken veranderen de Europese en Turkse situatie immers.

Komende woensdag overlegt de EU-commissie die belast is met een toetreding van Turkije. De verwachting is dat ze een positieve aanbeveling zal uitbrengen over het openen van onderhandelingen met Turkije over het EU-lidmaatschap. Op basis daarvan zullen de regeringsleiders half december besluiten of en, zo ja, wanneer de officiële besprekingen starten ter voorbereiding op de toetreding van de Turken tot de EU.

Bush en Kerry vannacht in debat

De Amerikaanse presidentskandidaten George Bush en John Kerry gaan over ruim drie uur voor het eerst met elkaar in debat. De twee kemphanen zullen in het eerste van drie debatten over buitenlandse politiek en binnenlandse veiligheid discussieren. De verwachting is dat het vooral over de strijd tegen het terrorisme en de oorlog in Irak zal gaan. De discussie zal plaatsvinden op de universiteit van Miami, in de staat Florida.

Men verwacht dat ongeveer 50 miljoen Amerikanen op televisie zullen gaan kijken naar wat Bush en Kerry te zeggen hebben. Het debat wordt ook in Nederland uitgezonden en is van 2:45 tot 4:45 live te volgen op Nederland 2. Oud-CDA-politicus Hans Hillen zal vanuit de studio in Hilversum zijn visie geven in een voor- en nabeschouwing, vanuit Washington geeft correspondent Charles Groenhuijsen zijn commentaar op de gang van zaken. Op internet zijn de beelden te zien op Amerikakiest.nl. Morgenochtend om 9:10 wordt het debat herhaald op Nederland 2.

Na vannacht volgen nog twee debatten tussen Bush en Kerry. Op 8 oktober treden de twee in het strijdperk op de Washington University in St. Louis, Missouri, en vijf dagen later is de de Arizona State University in Tempe, Arizona, het toneel voor het slotdebat. Ook de 'running mates' van de twee kandidaten gaan een keer met elkaar in debat. Op 5 oktober kruisen John Edwards (Kerry) en Dick Cheney (Bush) de degens op de Case Western Reserve University in Cleveland.

Vrouw die eigen zoon vermoordde gaat vrijuit

Joost-mag-het-weten had ons via de nieuws-submit te melden:

In het Belgische Luik heeft het hof van assisen (rechtbank met een lekenjury) een vrouw die in 1999 haar eigen zoon vermoordde vrijgesproken. Haar zoon was verslaafd aan harddrugs en sloeg zijn moeder geregeld bont en blauw als hij geld nodig had om drugs te kopen.

De vrouw ondernam vele pogingen om haar zoon, die al vanaf zijn veertiende verslaafd was, van zijn verslaving af te laten komen. Enkele dagen voor de moord wilde ze hem gedwongen laten opnemen in een afkickcentrum, deze opname werd echter geweigerd. Nadat ook deze laatste poging om hem te laten afkicken mislukte wurgde ze hem in zijn slaap. Het lijk nam ze mee naar buiten en verstopte ze. Later werd het lichaam van de jongen gevonden en werd de moeder aangehouden. Ze bekende al vrij snel.

Vandaag was dus de rechtszaak, waarbij de advocaten van de vrouw voor vrijspraak pleitten. De moord was volgens hen voortgekomen uit een "onweerstaanbare drang." De openbare aanklager en de vader van de jongen achtten de vrouw wel schuldig en drongen aan op een veroordeling. Na een overleg van 2,5 uur besloot de jury echter om de vrouw vrij te spreken.

SpongeBob SquarePants verkoopt goed

SpongeBob SquarePants verkoopt zo goed dat er een platinum-editie van het spel komt in de VS. Om platinum te kunnen worden moet een spel minimaal 9 maanden op de markt zijn en minimaal 1.25 miljoen keer verkocht zijn. De nieuwe goedkopere versie komt uit voor de Xbox, GameCube en PlayStation 2. Of deze nieuwe uitgave ook naar Nederland komt is nog even afwachten.

SpongeBob is gebaseerd op de gelijknamige animatieserie van Nickelodeon. Binnenkort komt er ook een SpongeBob-film en bij een nieuwe film hoort natuurlijk ook een nieuwe SpongeBob-game, gemaakt door THQ!


Uitslag Feyenoord-Odd Grenland

Feyenoord heeft zonder problemen de volgende ronde van de UEFA Cup bereikt. In de eigen Kuip werd het Noorse Odd Grenland met 4-1 weggezet.

De uitslag kwam niet zo makkelijk tot stand als lijkt. Feyenoord was al snel zeker van doorgaan, Pascal Bosschaart schoot al vroeg fraai in. Vervolgens zakte het duel echter in. Dirk Kuijt schoot de toeschouwers vlak voor rust wakker met de tweede treffer.

Na rust kon Odd Grenland brutaal de Rotterdamse defensie doorlopen en de 2-1 aantekenen. Even leek het alsof het duel nog een wedstrijd zou worden. De mooi ingeschoten 3-1 van Bart Goor maakte echter aan alle illussies een einde. Het slotakkoord kwam van Salomon Kalou. Met de 4-1 eindstand is ook Feyenoord zeker van een plek in de lotingsbeker.


Feyenoord - Odd Grenland (4-1)
2' Bosschaart 1-0
45' Kuijt 2-0
49' Occean 2-1
74' Kalou 3-1
90'+1Kalou 4-1

Feyenoord: Babos, Song, Saidi, Paauwe, Basto, Ono, Bosschaart, Goor, Castelen (Smolarek/71), Kalou, Kuijt (Buffel/62)

Odd Grenland: Müller, Aas, Deila, Nornes, Rambekk (Dale/78), Fevang, Henriksson, Flindt-Bjerg,Hoff (Sistek/85), Occean, Knutsen (Johnsen/70)

Mogelijk geen Britse GP in 2005

De Grand Prix van Silverstone, waar in 1950 de eerste Formule 1 race ooit werd verreden, staat niet op de voorlopige kalender voor 2005. Omdat er ook geen ander Brits circuit op de kalender staat, kan 2005 het eerste jaar zonder race in Groot Brittanië worden.

Formule 1 baas Bernie Ecclestone schijnt 8,9 miljoen pond (12,9 miljoen euro) van de organisatie, de British Racing Drivers' Club (BRDC), te willen om de F1 naar Silverstone te laten komen. Jackie Stewart, president van de BRDC, noemt het "een ramp" als de F1 wegblijft en wil dat Ecclestone zijn besluit heroverweegt.

Stewart geeft aan dat het het verschil tussen het gevraagde en het geboden bedrag relatief klein is, maar toch onoverkomelijk. Ook wil de Britse overheid geen bijdrage leveren. In andere landen waar Grand Prix worden verreden helpen de organisaties wel. De Britse overheid meldt in reactie daarop dat er al veel in en om Silverstone is geïnvesteerd. In 2002 is er 24 miljoen pond (bijna 35 miljoen euro) geïnvesteerd in de industrie en het verbeteren van wegen.

Het wegvallen van de Grand Prix gaat ook gevolgen hebben voor de regio. Een Grand Prix levert de regio circa 30 miljoen pond (43,5 miljoen euro) op. De kans is dus groot dat de inkomsten volgend jaar wegvallen. Op 13 oktober wordt de kalender definitief vastgesteld.

Uitslag Djurgårdens IF-FC Utrecht

FC Utrecht heeft zich met de hakken over de sloot geplaatst voor de tweede ronde. In de return werd tegen Djurgårdens IF met 3-0 verloren. Utrecht gaat na het betere resultaat (4-0) in de heenwedstrijd echter verder.

Niemand had echt gerekend met het feit dat de Zweedse landskampioen nog over de eerdere 4-0 nederlaag heen zou komen. Het kwam echter vlot uit de startblokken. Na drie minuten zette Johansson de Zweden op voorsprong. In niets leek het team op dat van in de Utrechtse Galgenwaard. Utrecht kreeg het te verduren. Hysén maakte 2-0 nog voor rust. Kansjes waren aan de Utrechters niet besteed.

Na rust stokte de score, de derde treffer viel pas tien minuten voor tijd. Het duel liep flinke vertraging op als gevolg van een incident waarbij de Zweedse doelman mogelijk werd geraakt door een projectiel van de tribune. De wedstrijd werd echter hervat. Na zeven lange minuten blessuretijd gaat ook Utrecht nu door naar de poulefase in de UEFA Cup.


Djurgårdens IF - FC Utrecht (3-0)
3' Johansson 1-0
39' Hysén 2-0
81' Hysén 3-0

Djurgårdens IF: Tourray, Storm, Kuivasto, Karlsson, Stenman, Arneng, Johannesson (Bapupa/72), Johansson, Hysén, Barsom (Sjölund/75), Amoah (Dovicovic/66)

FC Utrecht: Ponk,Cornelisse,Di Tomasso, Schut, Braafheid, De Jong,Tanghe,Somers, Douglas, Van den Bergh (Keller/85),Van de Haar (Zuidam/64)

Uitslag AZ-PAOK Saloniki

AZ heeft zich ten koste van PAOK Saloniki geplaatst voor de tweede ronde van de UEFA Cup. De Alkmaarders wonnen ook het tweede duel, nu werd het 2-1.

De returnwedstrijd kende een soortgelijk scoreverloop als in de eerdere wedstrijd. Nu was het PAOK dat al vroeg op voorsprong kwam dankzij Salpingidis (0-1). Michael Buskermolen bracht AZ echter aansluitend gelijk. In het aantrekkelijke duel wilde echter niet alles lukken.

Na rust ging AZ nog voor de winnende en kreeg het via de intikker (het dijbeen) van Joris Mathijsen op een schot van Denny Landzaat de beloning. AZ bekert door.

Trainer Co Adriaanse was tevreden over de prestatie van zijn team: "Een aantrekkelijke wedstrijd en een goede teamprestatie". De trainer stipte ook nog even het belang aan van de overwinningen op de Griekse opponent. Griekenland is naaste belager van Nederland op de UEFA coefficientenlijst, op basis hiervan worden de tickets verstrekt voor Europese deelname.


AZ - PAOK Saloniki (2-1)
9' Salpingidis 0-1
10' Buskermolen 1-1
72' Mathijsen 2-1

AZ: Timmer, Kromkamp, Mathijsen, Opdam, De Cler, Buskermolen (Fortes Rodriguez/83), Landzaat, Van Galen(Ramzi/74), Meerdink, Huysegems, Elkhattabi (Sektioui/80)

PAOK: Atmatsidis, Andralas, Vokolos, Markos (Hagan/63), Chasiotis, Feutchine, Udeze, Vangelis, Skarmoutsos, Salpingidis, Yiasoumi

Marconi Awards uitgereikt in Bussum

Radio 538, Radio 1 en Radio Veronica hebben allemaal een Marconi Award gekregen. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt tijdens het Nationaal Omroepcongres. De jury, bestaande uit Arjan Snijders, Hans Schiffers, Martijn de Keizer en Rob Stenders deelde de prijzen vanmiddag uit in Bussum.

Het Radio 1-programma Kunststof kreeg de prijs voor beste radioprogramma. Presentator Tijs van den Brink van de EO won een award in de categorie beste presentator. 538 viel in de prijzen voor beste zender en radiodirecteur van het jaar. Michiel Veenstra (Radio Veronica) werd uitgeroepen tot het grootste aanstormend talent van 2004. De Oeuvre Award 2004 ging naar Tom Mulder. Hij herstelt momenteel van een hersenbloeding, maar heeft al ruim 35 jaar radio-ervaring.

Michiel Veenstra was erg blij met zijn prijs. "Ik voel me extreem vereerd dat de jury mij deze bijzondere prestigieuze award in handen heeft gegeven. Ik zie de 'Marconi Award' als een enorme stimulans om bij Radio Veronica door te gaan met mijn programma's. Bovendien kan er nu eindelijk iets leuks naast de vergulde sjoelbak van mijn vriendin in de vitrinekast."

Grotere borsten door beltoon

macromarkt.nl had ons via de nieuws-submit te melden:

Vrouwen kunnen aan de hand van een beltoon grotere borsten krijgen. Tenminste dit zegt een Japanse goeroe. Hideto Tomabechi zegt dat het deuntje "geluiden die de hersenen en het lichaam onbewust in beweging zetten". In een week tijd hebben al zo'n 10.000 Japanse vrouwen het melodietje, dat luistert naar de naam Rockmelon, gedownload via het internet, meldde het Britse persbureau Ananova donderdag.

Goeroe Tomabechi verwierf in eigen land faam door gehersenspoelde leden van verboden sekte Aum Shinrikyo te helpen hun normale leven weer op te pakken. In navolging van dit toontje wil hij beltonen ontwikkelen voor mensen die willen stoppen met roken, aantrekkelijker willen worden of hun kaalheid willen overwinnen.

Willem Oltmans (79) overleden

Schrijver en journalist Willem Oltmans is vanavond op 79-jarige leeftijd overleden in Amsterdam. Hij leed al lang aan kanker en had besloten in zijn eigen omgeving en temidden van enkele goede vrienden te sterven. Hij had zelf al zijn naam en de jaartallen 1925 - 2004 laten graveren op het familiegraf waar zijn ouders begraven liggen.

Oltmans was een van de meest omstreden en flamboyante mensen in de Nederlandse journalistiek. Hij werkte onder meer bij De Telegraaf, het Handelsblad en Vrij Nederland. Verder schreef hij 35 boeken.

Begin jaren '60 kwam hij in aanvaring met de Nederlandse regering, omdat hij in de kwestie Nieuw-Guinea de kant van Indonesië koos. Oltmans werd daarvoor door de Nederlandse staat gestraft met hardnekkige tegenwerking. Pas in 2000 gaf De Staat dit toe, waarop Oltmans 3,5 miljoen euro schadevergoeding kreeg.


Oltmans tijdens de March On Washington in
1994, de grootste homodemonstratie ooit.


-
Website voor condoleances en reacties. Opgezet voor zijn dood door Oltmans zelf.

Nederlandse voetballers in spotjes Fifa2005

Op 7 oktober ligt Fifa2005 in de winkel. EA heeft nu al een paar spotjes op internet gezet met beroemde (in Nederland dan) voetballers. Voetballers die figureren in de spotjes zijn Van der Vaart, Bouma en Buffel. Na wat gepingel met de bal schieten/koppen ze in het doel en zeggen ze: "EA sports, it's in the game."

De filmpjes zijn het begin van een grote reclamecampagne die zal plaatsvinden op onder andere internet en TV. Door het gebruik van lokale sterren lijkt het erop dat EA de reclamecampagnes steeds meer gaat toespitsen op het land waarin de spotjes verschijnen. Het motto van de campagne is: "It wasn't my face that made me famous."

Het acteertalent zal hen echter ook niet beroemd maken. Wist Rafael bijvoorbeeld in zijn vorige spotje al slecht een schwalbe te acteren (iets wat op het veld toch vaak genoeg lukt ), zijn regeltje tekst kwam er allerbelabberdst uit. Of het lag aan de zenuwen door zijn regeltje tekst of aan een totaal gebrek aan acteertalent is onbekend. Blijven oefenen dus, of het toch maar bij het voetballen (en Sylvie) houden.

De filmpjes:

Kop hem er in Bouma!
Strakke actie Buffel!
Rafael scoort ook óp het veld.

[update] Agent gedood na schietpartij in Enschede

Via de nieuws-submit kregen we het volgende bericht:

Twee agenten zijn vanmiddag ernstig gewond geraakt bij een schietpartij in het centrum van Enschede. Wat de aanleiding was voor het incident is niet bekend. De politie Twente heeft inmiddels een persoon aangehouden die betrokken zou zijn bij de schietpartij.

De eerste agent werd neergeschoten in het winkelcentrum Noorderhagen. Even later werd de tweede agent in de Deurningerstraat neergeschoten. Over de toestand van de agenten is nog niets bekend.

Volgens de submitter van dit bericht is de tweede agent door het hoofd geschoten en heeft hij het niet overleefd. Of dit klopt is niet bekend.


De politie heeft de Deurningerstraat afgezet. Vlakbij die politiewagen ligt het herdenkingsteken van de vuurwerkramp.


Update 19:30
Inmiddels is bekend geworden dat één agent is overleden.

Update 20:07
De aangehouden man die verdacht wordt van de schietpartij komt uit Duitsland. Het gaat om een 45-jarige man. Hij was op de plek van het misdrijf betrokken bij een drugsdeal.

Killzone uitgesteld

Vandaag is bekend geworden dat Sony Computer Entertainment Europe de releasedatum van Killzone heeft opgeschoven; het spel zou eerst op 11 november
verschijnen, en dat is nu verzet naar 24 november. Een reden voor dit uitstel is niet bekend, maar heeft wellicht wat te maken met Halo 2, dat op 11 november uitkomt.

Naast dit droevige nieuws is er ook wat vrolijker nieuws rond Killzone; de Amerikaanse website is gelanceerd en is hier te vinden.

Acclaim lives on?

Het ziet er naar uit dat Rod Cousens, de voormalige CEO van het nu failliete Acclaim, bezig is met een plan om de Britse studio's van het bedrijf te pakken te krijgen en dan een nieuwe publisher op te bouwen die gebruik maakt van Acclaims grote merken en franchises.

Volgens een artikel in het Britse MCV, een blad over de gameverkoop, is Cousens gaan samenwerken met Europlay Capital Advisers om de studio's in Manchester en Cheltenham te kopen, samen met wat games in ontwikkeling, het archief, en de intellectuele bezittingen.

Europlay wordt geleid door Sean Brennan en Mark Dyne, en het bedrijf heeft ook gewerkt aan andere dergelijke deals zoals de verkoop van TDK Interactive aan Take Two, en Atari's overname van Shiny Entertainment. Verder heeft het bedrijf een aandeel gehad in de gedeeltelijke verkoop van de Jim Henson Company, het bedrijf achter the Muppets, aan de voormalige CEO van UPN Dean Valentine.

Volgens het artikel in MCV heeft het nieuw opgerichte bedrijf vier titels aangekocht, waaronder Interview With a Made Man en Heist. Hiernaast probeert het bedrijf het bezit over Juiced terug te krijgen; die rechten zijn namelijk tijdens het faillisement van Acclaim teruggegaan naar het development management bedrijf Fund 4 Games.

Als het artikel klopt, zou dit artikel een redding kunnen zijn voor de ongeveer 160 mensen werkzaam bij Acclaims twee Britse studio's, aangezien deze mensen in onzekerheid leven sinds het bedrijf in september zijn liquidatie aangevraagd heeft.

De mogelijkheid op een Phoenix-stijl wederopstanding van Acclaim zorgt ook voor nieuwe vragen met betrekking tot Juiced; het spel werd gefundeerd door Fund 4 Games en ontwikkeld door Juice Games. Eerder deze maand was F4G namelijk in onderhandleing met Take Two over de publisherrechten en -plichten voor Juiced, en ze schenen erg dicht bij een deal te zijn. Dit nieuws kan dat echter allemaal weer omgooien...

Nederland boycot Turkse conferentie

Nederland zal uit onvrede niet deelnemen aan een conferentie in Turkije tussen de Europese Unie (EU) en de Organisatie van Islamitische Landen (OIC). Dat ons land, dat nota bene EU-voorzitter is, niet deelneemt heeft alles te maken met een benaming die Turkije heeft toegekend aan het Turkse deel van Cyprus. De Turken nodigden de Turkse gemeenschap op Cyprus uit deel te nemen onder de naam 'Turkish-Cypriot State' (Turks-Cypriotische Staat).

Nederland vindt die benaming onverteerbaar. Een overgrote meerderheid van de EU-lidstaten gaat ook niet akkoord met deze naam voor Turks Cyprus, dat officieel nergens als staat is erkend. De naam stond wel in het vredesplan voor Cyprus van de Verenigde Naties. Maar omdat dit plan in een referendum is verworpen, is ze volgens Nederland niet langer relevant.

Ons land heeft de afgelopen dagen tevergeefs geprobeerd om de Turken te bewegen een andere naam te nemen voor het Turkse deel van Cyprus. Daarop heeft Nederland besloten niet naar de conferentie in Istanbul te gaan. Nederland heeft als EU-voorzitter de andere EU-lidstaten opgeroepen ook niet te gaan. Een aantal landen heeft daar inmiddels gehoor aan gegeven.

Onduidelijk is nog of Turkije de bijeenkomst alsnog door laat gaan, afgelast of uitstelt.

Uitslag Heerenveen-Maccabi Petach Tikva

SC Heerenveen mocht vanavond in het eigen Abe Lenstra-stadion in een enkel duel met Maccabi Petach Tikva om een plek in de volgende ronde strijden. Heerenveen won dik en verdiend met 5-0.

Heerenveen kon ditmaal rekenen op gouden voorzetten van Ugur Yildirim. Hij was liefst bij allevijf de treffers betrokken. Al na een kwartier kwamen de Friezen dankzij zo'n voorzet op 1-0. Arnold Bruggink maakte de goal. Enkele minuten later kopte Mika Väyrynen de tweede binnen. Heerenveen bleef gevaarlijk, maar scoorde niet.

Na de rust ging de thuisclub door met aanvallen. In de 55 minuut schoot Petter Hansson de 3-0 in. Vanaf dat moment was de vraag hoe hoog de teller op zou lopen. Enige Israeli's liepen tegen gele kaarten op na zware overtredingen. Victor Sikora en invaller Stefan Selakovic bepaalden de eindstand op 5-0. Heerenveen gaat door in de UEFA Cup.


sc Heerenveen - Maccabi Petach Tikva (5-0)
15' Bruggink 1-0
19' Väyrinen 2-0
55' Hansson 3-0
71' Sikora 4-0
80' Selakovic 5-0

sc Heerenveen: Vandenbussche, Haarala, Hansson, Seip, Rzasa, Radomski, Väyrynen, Yildirim, Sikora (Selakovic/79), Bruggink (Rose/74), Huntelaar (Samaras/65)

Maccabi Petach Tikva: Cohen, Magomedov, Amer, Mashiach, Dubrovin (Daye/50), Ganon, Alberman, Golan, Sarsour, Banay, Tzemah

[update] Treinbotsing in Roosendaal

j_bos, Lynx666, junkieXXXL en Ambrosius hadden ons via de nieuws-submit te melden:

De intercity Amsterdam-Vlissingen is vanmiddag vlakbij station Roosendaal op een Belgische goederentrein gebotst. Hoe het ongeluk, dat even voor zes uur plaatsvond, kon gebeuren is nog onbekend. Volgens ProRail zaten er honderden mensen in de intercity, waarvan er tenminste twaalf lichtgewond zouden zijn. Het treinverkeer van en naar Roosendaal is stilgelegd.

Update 19:34
Intussen is het aantal gewonden opgelopen tot rond de 30. Het zou voornamelijk gaan om botbreuken en hoofdwonden. De politie heeft het gebied rondom het station, waar het op dit moment een chaos is, afgezet.





Foto's: snoweh

OM onderzoekt alle Hells Angels

Justitie heeft een landelijk strafrechtelijk onderzoek lopen naar alle Nederlandse afdelingen van de Hells Angels. Alle leden van de motorclub worden ervan verdacht een criminele organisatie te vormen met het oog om strafbare feiten te plegen.

Een Justitie-woordvoerder van het landelijk parket heeft een en ander vandaag laten weten. Het onderzoek loopt al maanden, stelt hij. Hij wil nog niet zeggen of het onderzoek al iets opgeleverd heeft. Vandaag heeft het OM de Amsterdamse burgemeester Job Cohen geïnformeerd. Waarschijnlijk heeft Amsterdam daarna alle contacten met de motorclub opgeschort.

De Nederlandse Hells Angels kwamen de laatste tijd negatief in het nieuws na de drievoudige moord op drie leden van Angels-club de Nomads uit Oirsbeek en de perikelen rond de Amsterdamse oud-president Willem van Boxtel.

De Hells Angels hebben in Nederland momenteel zes chapters: Amsterdam, Rotterdam, Haarlem, Kampen, Westport (IJmuiden) en Northcoast (Harlingen). Op Curaçao is een afdeling in oprichting. De Nomads-afdeling uit Oirsbeek is opgeheven.

Eerder deze week stelde een Kamermeerderheid nog dat het OM moest onderzoeken of de Hells Angels een criminele organisatie vormen. Dat onderzoek blijkt dus al te lopen

Jesse Jackson komt Kerry te hulp

De Amerikaanse democratische presidentskandidaat John Kerry heeft de zwarte dominee en mensenrechtenactivist Jesse Jackson aan zijn campagneteam toegevoegd. Jackson, die met name een adviserende rol zal spelen, heeft aangegeven te willen verzekeren dat "raciale minderheden onverminderd toegang hebben tot de stembussen". Bovendien wil hij de strijd aangaan met iedere mogelijke vorm van intimidatie, zodat iedere Amerikaan zijn stem vrij kan uitbrengen.

Kerry heeft deze stap genomen om een mogelijk verlies aan 'zwarte' stemmen in te perken. Stemde in 2000 nog negentig procent van de Afro-Amerikaanse bevolking democratisch, in de peilingen is dit aantal intussen teruggelopen tot 73 procent.


Jesse Jackson
De Amerikaanse dominee Jesse Jackson

Milk & cereal mania

Degene die al langer op het weblog rondhangen herrineren zich nog het "Milk & Cereal" filmpje.
2 jonge gasten die iets stoms doen met een doos cheerio's en een fles melk. Met een heel leuk liedje die hen begeleidt.
Tenminste, ik vond het een leuk liedje.
Dat filmpje 10 keer achter elkaar laten afspelen, denk dat het duidelijk genoeg is dat ik een fan was en dat nog steeds ben.

Met spijt deel ik u mede dat ik de desbetreffende blog niet kan vinden, maar dat maakte toch niet veel uit.
De link was toch dood.

Maar ik heb em weer teruggevonden, nostalgie zal ik maar zeggen.
En ik heb nog iets leukers ontdekt, blijkbaar waren het 2 aziaten die dat als eerste deden.

En voor de andere liefhebbers, ik heb zelfs een speciale versie gevonden.
The uncut version die je alleen kon verkrijgen via de dvd extra's
When people really go insane.

Moment of silence vertraagd

Het spel 'The moment of silence' is vertraagd en zal nu in november dit jaar uit gaan komen.

Dit nieuwe spel zal een van de grootste adventure games ooit worden en zal bestaan uit vier cd's. Het spel bevat 75 verschillende lokaties die gemaakt zijn door prijswinnende ontwerpers. Ook beval het spel in totaal zo'n 30 minuten aan videobeelden.

Door het grote formaat van het spel is de uiteindelijke releasedate iets naar achteren geschoven zodat men nog een maand extra de tijd heeft om het spel helemaal te perfectioneren.


Uit het dagboek van een simpele ziel

17 augustus:

Alles is kut. Ik ben het niet waard, ik ben een niets, een niemendal, een mislukkeling, voor het ongeluk geboren, ik kan echt helemaal niets.
Het is over en voorbij, ik geef het op, ik kan er niet meer tegen. Weg is mijn mooie toekomstdroom, als een zeepbel uit elkaar gespat. Het was misschien wel mijn duizendste, maar deze keer de laatste, echt waar, ik zweer het.
Het overkomt mij nu al járen, maar het werd me deze keer gewoon teveel, nu is het écht afgelopen.
En nee, dit is geen grootspraak, ik meen het écht. Iedere keer weer dezelfde ellende en daarna de teleurstelling, ik verdraag het gewoon niet meer.
Mijn wereld ziet er weer zo donker uit. Ik voel mij er niet thuis. Ik haat gewoon alles. En ik haat die anderen ook. Waarom zij wel en ik niet? Ik heb nooit eens geluk, altijd pech. Waarom toch?
Alles was alweer voor niets. Al die moeite, het is zó unfair. Ik voel me leeg, uitgezogen, wanhopig en moe. Ik ben er helemaal kapot van, alles is kapot, mijn leven, mijn toekomst, álles gewoon.
Waarom, waarvoor, wat heeft het eigenlijk allemaal nog voor zin? Waarom leef ik eigenlijk nog?

1 september:

Ik geef het toe, ik ben het type dat zich héél gemakkelijk laat overhalen en dus trapte ik er weer in, zoals elke keer eigenlijk. Want diep in mijn hart fluistert steeds weer dat bemoedigende stemmetje, zo hoopvol klinkt het: "kop op nou, probeer het gewoon nog een keer, één keertje maar, je weet maar nooit! Misschien is het deze keer wel raak!"
Ik werd er zo vrolijk van! En ja hoor, ik voelde het ineens weer van binnen, dat ene piepkleine sprankje hoop dat zomaar opeens heel hoog opvlamde.
En zie me eens gaan, ik loop weer op wolken, te dagdromen, plannen te maken. Ik heb alles weer op een rijtje, al mijn wensen. Ik voel me zo vrolijk, ik ben weer terug op die berg.
Mensen zien het ook aan me, ze lachen mij alemaal toe. Geef ze eens ongelijk, het geluk straalt gewoon van me af. Deze keer gaat het lukken, ik voel het aan alles!
Nu ik dit zo teruglees, kan ik de rest ook wel toegeven: ik kan hier gewoon niet buiten, ik kan dat gelukzalige gevoel gewoon niet missen. Het is een vast onderdeel van mijn leven geworden. Is dat slecht? Kun je dat een verslaving noemen? Welnee, dat is het helemaal niet!
Ach, wat kan het mij ook schelen, ik wilde het gewoon nog een keertje proberen. Wat is daar zo erg aan? En het was toch niet voor niets? Kijk wat er gebeurde, wat mij is overkomen, het gelukkigste meisje ter wereld, ja, dat ben ik!
Uren lig ik weer op bed, te dagdromen, over mijn wildste fantasieën. Oh, kwamen die allemaal eindelijk eens uit, kon ik ze maar waarmaken, al mijn dromen, nu, meteen.
Ik zou eigenlijk niet weten waarmee ik moest beginnen. En hoe. Maar zo moeilijk kan het niet zijn, velen zijn mij immers voorgegaan. En wat maakt hen beter dan ik? Ik weet dat ik het kan, dat ik het waard ben en bovendien dat ik er net zo veel recht op heb, net als al die anderen.

14 september:

Alles is kut. Ik ben het niet waard, ik ben een niets, een niemendal, een mislukkeling, ik kan echt helemaal niets.
Geluk is voor mij gewoon niet weggelegd. Ik ben voor het ongeluk geboren, dat zal het wel zijn.
Mijn wereld ziet er weer zo donker uit. Ik voel mij er niet thuis. Ik haat alles. En ik haat al die anderen ook. Waarom zij wel en ik niet? Ik heb nooit eens geluk, altijd pech. Waarom toch?
Alles is weer eens voor niets geweest. Al die moeite, het is zó unfair. Ik voel me leeg, uitgezogen, wanhopig en moe. Ik ben er helemaal kapot van, alles is kapot, mijn leven, mijn toekomst, álles gewoon.
Waarom, waarvoor, wat heeft het eigenlijk allemaal nog voor zin? Waarom leef ik eigenlijk nog?
Op de keeper beschouwd, is er helemaal niets goed aan mij. De zon schijnt, maar niet voor mij, hoor. Nee, ik ben van mijn berg gedonderd, keihard naar beneden. Alles is weer donker om mij heen en het ergste? Het overkomt mij iedere keer opnieuw.

Ze zeggen dat ik niet met teleurstellingen kan omgaan, dat het niet normaal is zoals ik iedere keer reageer. Ik moet ermee stoppen, zeggen ze, dat is beter.
Ze zeggen ook dat het niet goed is, dat het mij veel te veel doet, dat het op die manier nooit goed kan zijn.
Daarom moet ik ermee stoppen, gewoon geen staatslot meer kopen, zeggen ze, dat is beter...

Weblog publiceert privé-nummers Wilders

Logger ErtanDe omstreden weblogger Ertan heeft de telefoonnummers en het privé-adres van Kamerlid Geert Wilders op internet gezet. Op zijn weblog, dat hij zelf omschrijft als een ''onafhankelijk en open medium voor de Nederlandstalige moslimgemeenschap'' staan de gegevens sinds kort te aanschouwen.

Volgens Ertan - die zijn weblog satirisch noemt - probeerde hij vorige week tevergeefs om contact op te nemen met Wilders. Antwoord bleef ''zoals verwacht'' uit. Vervolgens kreeg Ertan van ''een broeder'' twee telefoonnummers waarop Wilders bereikt kan worden. Via zoekmachines wist Ertan ook het privé-adres van het Kamerlid in Venlo te vinden.

Tegenover Planet Internet zei Wilders de kwestie ''heel vervelend'' te vinden. Hij voegde daaraan toe dat hij het heeft doorgegeven aan degenen die het moeten weten. Wel beaamde de politicus dat de publicatie van zijn gegevens niet strafbaar is. Voor Ertans bewering dat zijn website satirisch van aard is heeft Wilders weinig begrip. ''Dat zegt me niks, niet iedereen ziet de satire ervan in. Hij zet het er niet op om mij bloemen te sturen.''

Tegen Ertan werd eind april een klacht ingediend door het Meldpunt Discriminatie Internet (MDI) bij justitie. Dit gebeurde nadat het MDI diverse klachten kreeg van internetgebruikers over haatdragende teksten over homoseksuelen op de site.

BA-vliegtuig na bommelding naar Schiphol

RonaldV, static, themarshall, Martijn77 en Greetz hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Een toestel van British Airways met 118 passagiers aan boord heeft vanmiddag rond 14:00 uur onder begeleiding van Nederlandse F16's een voorzorgslanding gemaakt op Schiphol. Het toestel was onderweg van Berlijn naar Londen. Onderweg vroeg de piloot de landing aan omdat er een telefoontje was binnengekomen met de melding dat er een bom aan boord was.

Vlucht BA 983 wordt nu door de Koninklijke Marechaussee met behulp van honden doorzocht. Wie het telefoontje heeft gepleegd en verdere details zijn niet bekend.

Willem II heeft Franse doelman op proef

De Franse doelman François Dubourdeau is vanaf aankomende week op proef bij Willem II.

De 23-jarige Dubourdeau zit sinds afgelopen zomer zonder club, nadat zijn contract bij het Schotse Kilmarnock niet werd verlengd. Eerder speelde de Fransman ook al voor Girondins Bordeaux en Motherwell.

"Onze tweede keeper Pieter Zois heeft aangegeven dat hij niet tevreden is met zijn rol en dat hij naar een andere club wil uit gaan kijken. Daarom laten we Dubourdeau meetrainen met ons om te kijken of hij misschien geschikt is voor ons," aldus Rene Vermetten, de persvoorlichter van Willem II.

A'dam kapt overleg met Hells Angels af

De gemeente Amsterdam gaat alle contacten met motorclub de Hells Angels voorlopig stoppen. Ook de onderhandelingen over verplaatsing van het clubhuis 'Angel Place' aan de H.J.E. Wenckebachweg worden opgeschort. Amsterdam is al sinds 1997 met de Angels in overleg over verplaatsing van hun clubhuis.

De motorclub kreeg het terrein waarop het clubhuis is gevestigd in 1988 cadeau van de gemeente Amsterdam, in ruil voor het stopzetten van subsidie. Sinds de oprichting in 1978 ontvingen de Angels namelijk geld van de gemeente.

Burgemeester Job Cohen zegt ''buitengewoon verontrust'' te zijn over de berichten in de media over de Hells Angels en door het justitieel onderzoek naar de motorclub. Hij wil met het kabinet praten over de aanpak van vrijplaatsen, zoals het clubhuis van de Hells Angels.


Ook geen overleg met de nieuwe Angels-president Daniel Uneputty

Tekenaar Dirkjan wint stripprijs

Mark Retera heeft de Stripschapprijs 2004 gewonnen. Hij is de maker van de populaire strip DirkJan. ''Retera krijgt de prijs omdat hij dit jaar zijn vorm als stripmaker definitief heeft gevonden. Retera wist Dirkjan uit te bouwen tot een aanstekelijk melige strip, met vlagen van absurditeit die de lezer soms net even op het verkeerde been zetten'', zo oordeelde de juryleden onder meer.

De commissie waardeert het verder zeer dat Retera zichzelf in het laatste jaar opnieuw heeft uitgevonden nadat hij een aantal kranten verloor wegens de zogenaamd af en toe aanstootgevende inhoud van zijn grappen. Zo bood de redactie van de Veronica-gids in 2002 zijn excuus aan voor een strip waarop leraar Van Druten een leerling van achteren nam.

De oerversie van Dirkjan ontstond al in het midden van de jaren tachtig in het Nijmeegse studentenmilieu. Vervolgens verscheen de strip enige jaren in het stripblad SjoSji.

Dirkjan verschijnt momenteel in tien landelijke en regionale kranten. Retera kreeg de prijs gisteren uitgereikt in het tv-programma Vara Laat. De Stripschapprijs wordt sinds 1974 uitgereikt. Meestal aan een tekenaar, soms naar een uitgever of tekstschrijver. Eerder winnaars zijn onder meer Jan Kruis, Peter van Straaten, Theo van den Boogaard, Joost Swarte, Hein de Kort en Eric Schreurs.


-
Website Van Dirkjan.

Verzekeraar gaat webconsult vergoeden

Mensen die via internet naar de dokter gaan, kunnen voortaan de kosten vergoed krijgen. Zorgverzekeraar Menzis gaat morgen webconsults vergoeden. Twintig tot 25 dokters zullen meedoen aan de proef, die een jaar zal duren.

Via Dokterdokter.nl kan de patiënt een vragenlijst invullen en een vraag stellen aan zijn huisarts. Deze handelt dan via e-mail de klacht af. Het web-consult scheelt de huisarts veel tijd en zal een half tot een miljoen euro per jaar gaan besparen.

Nederland loot Zwitserland in Davis Cup

Het Nederlands tennisteam heeft in de eerste ronde van de Davis Cup geloot tegen Zwitserland.

De wedstrijd tegen de nummer een van de wereld, Roger Federer, en zijn landgenoten, zal worden gespeeld in Zwitserland op 4,5 en 6 maart 2005.

Loting eerste ronde Davis Cup

Spanje - Slowakije
Chilli - Rusland
Zweden - Frankrijk
Roemenie - Wit Rusland
Australië - Oostenrijk
Argentinië - Tsjechië
Kroatië - Verenigde Staten
Zwitserland - Nederland

Steeds meer mensen met schulden

Uit een onderzoek van incassobureau Intrum Justitia blijkt dat steeds meer jongeren alsook ouderen hun rekeningen steeds minder vaak op tijd voldoen. De meeste wanbetalers zijn te vinden in de groep van 25 tot 35 jaar. Opvallend is dat de schulden van jongeren onder de 15 jaar in één jaar tijd zijn verdrievoudigd. De kinderen hebben nu gemiddeld 240 euro schuld tegenover 80 euro een jaar geleden. Ook het aantal vorderingen bij 65-plussers is in drie jaar tijd verdrievoudigd.

Ruim 30% van alle vorderingen staan open in de leeftijdscategorie van 25 tot 35 jaar. Dat komt met name omdat de komst van een eerste kind vaak voor een forse terugval van het inkomen zorgt: de nieuwe moeders werken minder, terwijl het gezin extra kosten krijgt. Ook de groep mensen tussen de 35 en 45, met veelal opgroeiende kinderen, hebben het zwaar.

Ernstige schuldproblemen

Het tv-programma Rondom Tien maakt vanavond in haar uitzending bekend dat uit een inventarisatie onder schuldhulpverleners blijkt dat dit jaar 170.000 huishoudens in ernstige schuldproblemen komen. Volgens de Bureaus Schuldhulpverlening hebben huishoudens in ernstige problemen gemiddeld 15.700 euro schuld.

Mensen maken vooral schulden door het gebruik van creditcards en klantenkaarten. Het gebruik van deze kaarten doet de mensen meer geld uitgeven dan zij eigenlijk hebben. In totaal is het aantal wanbetalers verdubbeld in vergelijking met 2001.

-
Rondom Tien wordt uitgezonden om 22:30 uur op Nederland 1

Tekstloze game in ontwikkeling

De Belgische developer Tale Of Tales werkt aan een geheel tekstloos spel. Het moet een adventure-achtige game worden over een doofstom meisje. Het verhaal is geïnspireerd door het sprookje Doornroosje en andere soortgelijke verhalen.

Een jong doofstom meisje verdwaalt in een dichtbegroeid bos en komt terecht in een paleis waar iedereen slaapt. Maar ze zouden allang wakker moeten zijn. De prins had de prinses allang wakker moeten kussen. Een boze heks heeft ervoor gezorgd dat acht kwaadwillende prinsen het bos zijn binnengedrongen en de magie die het paleis beschermde hebben vernietigd. Met acht magische spreuken moet het meisje alles weer terugbrengen in de oude staat.

Het bijzondere aan 8 is, dat het volkomen non-lineair zal zijn, zich voortdurend zal ontwikkelen onder invloed van de acties van de speler (de hoofdpersoon heeft een eigen willetje en zal niet altijd doen wat de speler haar opdraagt) en in het geheel geen tekst zal bevatten. Geen levels, geen scores, geen menu's, geen geweld, maar ook geen mogelijkheid om de voortgang op te slaan.

Het spel zal pas in 2007 af zijn. Op de website van het spel zijn alvast wat screenshots te zien en worden vragen als "Wordt het dan niet gewoon een saaie interactieve film in plaats van een spel?" beantwoord.




Garbrecht wil nog twee jaar door

Schaatster Monique Garbrecht wil nog twee jaar door, voordat ze haar schaatsen aan de wilgen hangt.

De 35-jarige Duitse sprintster zei donderdag in Berlijn dat ze haar loopbaan op de Olympische spelen 2006 in Turijn wil afsluiten.

Op haar vijfde Spelen wil Garbrecht haar loopbaan beëindigen met een medaille. Eerder won ze al twee maal eremetaal op de Olympische Spelen en werd ze negen maal wereldkampioene op de sprint. En sinds afgelopen voorjaar is ze ook houder van het wereldrecord punten in de sprintvierkamp.

Saudisch verbod op camera-telefoons

Neftizz had ons via de nieuws-submit te melden:

Telefoontjes met camera's zijn voortaan verboden in Saudi-Arabië. Dat heeft de hoogste Saudische religieuze autoriteit besloten. Volgens sjeik Abdul Aziz bin Abdullah Al al-Sheik verspreiden de cameramobieltjes "obsceniteit door de islamitische gemeenschap."

De verkoop van de gsm's met camera was al sinds maart verboden. Toch hadden veel mensen zo'n telefoon in huis. Volgens de conservatieve Saudische geestelijkheid werden ze vooral gebruikt voor het zonder hun toestemming maken van foto's van vrouwen.

Al-Sheik zei ook voorstander te zijn van strenge straffen voor diegenen die het verbod op het gebruik van de moderne cameratelefoons negeren.

Oddworld Stranger niet op de PS2?

Een bron dichtbij EA heeft heeft IGN verteld dat Oddworld Stranger op de Xbox uit zal komen begin 2005 en er niet langer een Playstation2 versie zal komen.

Het schijnt dat de Playstation2 versie ver achter liep bij die van de Xbox en EA heeft besloten om het dan maar helemaal te schrappen. Het team zou nog vijf maanden extra nodig hebben om de PS2 versie gelijk te trekken met die van de Xbox. Oddworld Stranger was in het begin ontwikkeld voor de Xbox maar nu lijkt het er op dat hij dus ook exclusief voor de Xbox uitkomt.

EA had geen commentaar toen IGN hen belde om een bevestiging te krijgen. Wel konden ze vertellen dat hij inderdaad gepland staat voor het eerste kwartaal van 2005.

Vader bijt zoontje bal af

The_AntiChrist had ons via de nieuws-submit te melden:

Op Lanzarote, een van de Canarische Eilanden, heeft een doorgedraaide vader één van de ballen van zijn 4-jarige zoontje afgebeten. Volgens de Guardia Civil kwam de man tot zijn kannibalistische daad na het snuiven van zeer veel cocaïne.

De moeder van het ventje was tijdens het gebeuren even weg. De 33-jarige vader heeft nog geen verklaring afgelegd. Hij kreeg kort na het gebeuren een totale zenuwinzinking en werd in shocktoestand opgenomen in het ziekenhuis. Tegen zijn moeder vertelde het jochie wat er gebeurd was.

Doktoren hebben nog geprobeerd de testikel terug te plaatsen. Dat is echter niet gelukt. Het ventje herstelt verder goed van zijn verwondingen.

Koeman twijfelt over toekomst bij Ajax

Ajax-coach Ronald Koeman wil een gesprek met de beleidsbepalers binnen Ajax. De trainer twijfelt openlijk over zijn toekomst bij de Amsterdammers.

De hoofdreden voor Koeman om een gesprek aan te vragen is het verschil in ambitie dat het bestuur heeft en de kwaliteit van het elftal. Na de verloren wedstrijd tegen Bayern München van afgelopen dinsdag liet Koeman al in duidelijke woorden weten dat de huidige selectie niet goed genoeg is voor het allerhoogste Europese niveau. "En als niet iedereen dat beseft, wordt het heel moeilijk voor een trainer", wees Koeman in de richting van het bestuur van Ajax en met name Louis van Gaal. De Technisch Directeur had het bij zijn aantreden nog over het wederom winnen van de Champions League.

Door het van boven af opgelegde hoge verwachtingspatroon gaat Koeman al wekenlang niet meer met plezier naar zijn werk. Aankomende week zal de trainer met het bestuur rond de tafel gaan zitten. Directeur Arie van Eijden veronderstelde dat het gesprek niet al te serieus moest worden genomen. "Een kwestie van de klokjes gelijkzetten. En dat gaan we in alle rust doen."

[update] Geen toespraak Marijnissen en Bos

PvdA-leider Wouter Bos en SP-voorman Jan Marijnissen mogen niet spreken op de grote vakbondsmanifestatie die zaterdag op het Museumplein in Amsterdam gehouden wordt. De twee zijn van harte welkom om mee te lopen in de massademonstratie tegen het kabinetsbeleid, maar mogen niet de betogers toespreken, zo is hen te verstaan gegeven.

Volgens CNV-voorzitter Doekle Terpstra is het niet de bedoeling dat de oppositie met het protest van de vakbeweging aan de haal gaat. FNV-voorzitter Lodewijk de Waal voegt toe dat het protest geen politieke manifestatie is, en ook niet moet worden.

De vakcentrales hopen dat er zaterdag minstens 100.000 demonstranten op komen draven. Zij zullen worden toegesproken door De Waal, Terpstra en MHP-voorzitter Ad Verhoeven. Oud-Dolly Dot Angela Groothuizen, tegenwoordig meer bekend als AVRO-presentatrice, is spreekstalmeester(es).

Update 11:32
En dit bericht is nog niet geplaatst of het ANP meldt dat Bos, Marijnissen en fractievoorzitter Femke Halsema van GroenLinks hun boodschap wel kwijt kunnen op het Museumplein. Er worden namelijk grote schermen neergezet. Daarop zijn videospotjes te zien waarop zij en andere bekende Nederlanders de demonstranten toespreken.

-
Meer over het protest op Keer het Tij

Politie stuit op 3000 kilo illegaal vuurwerk

Icoon Binnenlands nieuwsIn de Noord-Hollandse plaats Wervershoof is de politie gistermiddag op een slordige 3040 kilo illegaal vuurwerk gestuit. Het vuurwerk was opgeslagen in een loods, dat maakte de woordvoerder vandaag bekend.

Het illegale vuurwerk bestond onder meer uit zware strijkers en honderdduizendklappers en die zijn in ons land verboden. Een 41-jarige inwoner van Wervershoof is aangehouden.

Big Brother is back

En deze keer niet op je tv, maar op je mobiele telefoon! Endemol heeft in Overloaded een partner gevonden om een game te maken die is gebaseerd op het wereldberoemde programma. Als je het programma mist kan deze game misschien voor vervanging zorgen.

Maar hoe werkt het dan? Het is in ieder geval geen wedstrijd bankhangen, knuffelen of ruzie maken. Nee, deze keer zul je toch lichtelijk actief moeten zijn. Dat houdt in dat je een wedstrijdje kiprennen of was binnen halen moet doen. Het wordt dus een soort Olympische spelen op de vierkante meter. Laten we hopen dat het spel spectaculairder speelt dan dat het klinkt.

De bedoeling is uiteindelijk uit het huis te ontsnappen. Hoe gaat dan dan lukken? Nou, je ontwikkelt je skills door mee te doen aan spelletjes, waardoor je uiteindelijk sterk genoeg bent om het huis te verlaten. En ik maar denken dat de deur altijd open stond.

De game is te spelen op de meeste modernere telefoons.


Coach verlaat club in de rust

Icoon Sport nieuwsDe trainer van Petersborough United, Bobby Gould, heeft afgelopen woensdag de club voor wat het was gelaten.

De oud-bondscoach van Wales deed dit op een opvallend moment, namelijk in de rust van een bekerwedstrijd tegen Bristol City. De wedstrijd werd uiteindelijk beslist in het voordeel van Bristol City die met 1-0 wonnen van Petersborough United. Assistent coach Barry Fay zei:"Hij zei me in de rust dat hij niets meer met het team te maken wilde hebben."

Na de tiende speelronde staat de ploeg met drie gewonnen duels op de negentiende plaats in de competitie.

Men of Valor Multiplayer demo beschikbaar op vrijdag

Vivendi heeft Gamespot laten weten dat er een multiplayer-demo van de Vietnam FPS Men of Valor aan zit te komen. Vrijdag zal Vivendi de demo vrijgeven. In deze demo zitten 2 gebieden; een grote stedelijke omgeving en een kleiner jungle-level. Er is de mogelijkheid om 3 gamemodes te spelen, namelijk: deathmatch, team deathmatch en multiplayer missies. De speler krijgt ook de mogelijkheid om te kiezen uit 3 multiplayer karakters: een rifleman, een machinegunner en een sniper. We houden jullie op de hoogte en zodra de demo online komt laten we dit weten.

Coach stapt in de rust op

De voormalige bondscoach van Wales, Bobby Gould, is woensdag op gestapt als trainer van het Engelse Petersborough United.

Het vreemde aan het verhaal is dat Gould zijn beslissing bekend maakte in de rust van het bekerduel tegen Bristol City.(1-0 nederlaag) Volgens Barry Fry, die samen met Gould het trainerschap deelde, zei de Brit dat hij niets meer met team te maken wou hebben.

Petersborough staat op het moment 19e in de Coca-Cola Football League One. Van de eerste tien competiewedstrijden wonnen ze er drie.

The Saga of Ryzom download systeem online

De game developer/publisher Nevrax en een Europees online games netwerk genaamd Jolt Online gaming hebben vandaag de launch van een elektronisch aankoop- en downloadsysteem van het spel The Saga of Ryzom aangekondigd. Dit systeem is bedoeld voor de gebieden waar het spel niet in de winkel komt te liggen, zoals Azië en Australië. Wanneer je het spel koopt via het systeem dan ontvang je een unieke CD-key, een abonnement van één maand en toegang tot de downloadpagina van de game. De website is hier te vinden.

"The Saga of Ryzom zal een groot wereldwijd succes worden, en wij zijn blij dat we kunnen helpen met het verspreiden van het spel naar zoveel mensen als mogelijk. We verwachten een groot aantal initiële verkopen van het spel. Zeker vanuit de gebieden zoals Azië en Australië." Aldus Dominic Silk, de CEO van Jolt Online Gaming.

Ook de CEO van Nevrax, David Cohen Corval, is blij met het systeem: "The Saga of Ryzom is een Massively Multiplayer Online Role Playing Game, en hierdoor ben ik blij dat wij het spel op deze manier kunnen aanbieden aan landen waar het spel niet in de winkel zal liggen."

The Saga of Ryzom is een nieuwe MMORPG, dat deze maand (bijna) wereldwijd uitgekomen is. In het spel kan je je eigen karakter creeëren, je eigen quests kiezen en je eigen toekomst bepalen.

Valkenburg kansrijk voor WK 2008

De internationale wielerfederatie UCI heeft aan burgemeester Huygens van Valkenburg laten weten dat de stad de belangrijkste kandidaat is voor de organisatie van het wereldkampioenschap wielrennen op de weg in 2008.

"Volgens de UCI maken we een hele grote kans op de organisatie van het WK," aldus Huygens in De Telegraaf. De laatste keer dat Valkenburg gastheer was voor het wereldkampioenschap was in 1998.

Ook Ierland, Spanje en Italië willen het WK in 2008 organiseren. Maar omdat Italië dit jaar al gastheer is, en Spanje in 2005 aan de beurt is, lijkt de kans klein dat zij het WK in 2008 mogen organiseren. Ierland kampt met financiele problemen om het evenement te kunnen organiseren, dus zij lijken ook kansloos.

Waar is Katamari Damacy?

Eén van de meest bizarre games van dit jaar, Katamari Damacy, heeft leveringsproblemen. De game is in zowat elke winkel uitverkocht omdat de retailers niet hadden verwacht dat de game zo populair zou zijn. Op dit moment lijkt alleen EBGames voorraad te hebben nog. Daar is de game dan ook de beste verkochte titel van het moment.

Brian Schorr (Sales Manager bij Namco):

"[...]
Namco is extremely pleased with the response that Katamari Damacy has received. We have been aware of the potential of the title for some time. Our initial orders were filled and demand has already resulted in reorders from most specialty retail outlets.

We are working closely with retailers to make sure that Katamari Damacy is readily available," Schorr continued. "However, we encourage gamers to talk to the store managers and inform them of their desire for the game. Namco has plenty of product available for all retailers that request it.
[...]"



Zullen we Katamari Damacy ooit nog zien?

De PSP batterij soap continues

Het blijft een vreemd iets, de PSP batterij. Waar het apparaat zelf overal geprezen wordt voor zijn mogelijkheden blijft de batterij hopeloos achter.

Sony heeft nu besloten om restricties op te leggen aan de developers zodat ze niet te veel gebruik hoeven te maken van de disc. Het is de bedoeling dat games maar een enkele keer de disc hoeven te lezen. Nu is dit geen probleem bij games als Gran Turismo of Metal Gear Acid, maar een game als Grand Theft Auto (welke constant de disc aanspreekt) zal er waarschijnlijk dus niet komen voor de PSP.

Sony gaat zeer waarschijnlijk een soort van "batterij emulator" leveren bij de development tools die ze beschikbaar stellen aan developers zodat er tijdens het programmeren al gekeken kan worden of er te veel van de batterij gevraagd wordt.

De batterij van de PSP kan 10 uur MP3 draaien en 2 uur film. Games zouden moeten komen op 5 tot 8 uur.

Van Scheppingen stunt in Bangkok

Dennis van Scheppingen heeft bij het toernooi van Bangkok voor een grote verrassing gezorgd door in twee sets titelhouder Taylor Dent uit te schakelen, setstanden waren 6-0 en 6-4.

Voor de Nederlandse nummer 81 van de wereld was het zijn zesde zege dit jaar op de ATP Tour, in 11 toernooien. Zijn beste prestatie tot nu toe was het bereiken van de halve finale bij de Dutch Open in Amersfoort.

Familie scholier snapt aanhouding niet

De familie van de Marokkaanse scholier van het Zeldenrust-Steelantcollege in Terneuzen begrijpt niet waarom hun 17-jarige zoon door de politie is opgepakt. Volgens vader Handoun Kadouri heeft de politie bij de huiszoeking twee computers, wat papieren en kunstmest in beslag genomen. Justitie meldde dat er spullen voor het maken van een bom in de woning waren gevonden. Vader Kadouri: ''Ik moest voor mijn baas, een aannemer, op de kunstmestfabriek in Sluiskil werken. Nou, daar heb ik wat kunstmest voor de tuin meegekregen. Volgens mij kun je met die korrels geen bom maken. Wel met de grondstoffen, maar die hebben we hier niet.''

De familie zegt geen aanhanger te zijn van de fundamentalistische islam. Ze gaan naar een moskee in Zelzate. De zoon die nu vastzit, gaat een paar keer per jaar mee. Hij is moslim, maar niet fanatiek. Volgens zijn vader zat zijn zoon wel vaak achter de computer op internet, maar verder doet hij niets bijzonders. Hij studeerde en had een baantje bij de C1000.

Alle kinderen van de familie studeren. De zoon die nu vastzit zit in zes-VWO, een zus zit op de Pabo, een op het gymnasium, en de andere zoon gaat rechten studeren in Gent. Vader Kadouri woont al 35 jaar in Nederland, waarvan 20 jaar in Sas van Gent. Ze zijn de enige Marokkaanse familie aldaar en vrezen nu te worden nagewezen als terreur-gezin.

Naast de 17-jarige zoon van de familie werd ook nog een 16-jarige vriend van hem aangehouden. Justitie heeft nog niet veel losgelaten over waar de twee gearresteerde jongeren van worden beschuldigd. Het zou niet met terrorisme met te maken hebben, maar wel met bedreigingen. Op de school gaat het verhaal dat de Atheneum-scholier zich bezig hield met een terroristische website. De twee worden vandaag voorgeleid bij de kinderrechter.

'Verloren' Pink Floyd-docu gevonden

Substitute had ons via de nieuws-submit te melden:

Pink Floyd\'s \De Pink Floyd-film 'The Lost Documentary', een documentaire die twintig jaar geleden zoek was geraakt, is weer terug gevonden. De 25-minuten durende film werd in augustus 1980 opgenomen, ten tijde van de tournee die de legendarische band opvoerde voor hun klassieker 'The Wall'.

Mede door het feit dat deze film, met z'n wel erg toepasselijke titel, zolang verdwenen was, deden er al jaren geruchten onder de Floyd-fans dat deze slechts bestond als mythe. Filmeditor Howard Lamden, die de film destijds maakte, vond de documentaire terug in z'n eigen archief. De opnames zijn inmiddels overgezet op dvd.

De heuglijke vondst werd bekend gemaakt op de site Brain Damage, een Pink Floyd en Roger Waters nieuwssite: "We hebben er lang op moeten wachten, maar zoals de titel van de documentaire al suggereert, de film was er bijna helemaal niet meer gekomen."

De beelden, backstage opnames van de show in Earls Court, Londen, laten Pink Floyd zien tijdens hun concerttoer voor hun album 'The Wall', maar vooral als een band die op het punt staat uiteen te vallen. Nadien bleek dit optreden dan ook het laatste optreden van zanger Roger Waters te zijn met de band. Na het concert stapte hij, vooral vanwege knallende ruzies met gitarist Dave Gilmour, uit de band, om in het midden van de jaren '80 een niet onsuccesvolle solocarriere te starten. Pink Floyd ging verder zonder Waters, waarbij Gilmour zelf de lead-vocals voor z'n rekening nam.

'The Wall' moest Pink Floyds meest ambitieuze en spectaculaire show tot dan toe worden, waarbij er letterlijk een hele hoge muur werd opgetrokken tussen hen en het publiek. Uiteindelijk werden er tijdens deze 'toernee' maar in vier concerten gegeven: in Los Angeles, New York, Dortmund en ten slotte dus in Londen.

Volgens Braindamage is de 'rockumentaire' een erg indrukwekkend document: "Howards' camera lijkt niets te missen, bevindt zich midden in de opbouw, voorbereidingen, discussies tussen bandleden en niemand schijnt zich er wat van aan te trekken."

De film wordt niet officieel uitgebracht. Howard Lamden heeft besloten dat geïnteresseerde Pink Floyd fans een kopie van de dvd kunnen bestellen via de website. Ook biedt hij de mogelijkheid om voorafgaande hieraan een trailer van de documentaire te bekijken op de site (wmv-format).

Manhunt nu ook in Australië verboden

In Australië draaien de ambtelijke molens erg langzaam. Het federale Office of Film and Literature Classification heeft geweigerd een classificatie af te geven voor het controversiële spel Manhunt, waardoor het niet langer verkocht mag worden. In een verklaring van het instituut stond: "De gehele aanwezige voorraad van het spel bij winkeliers moet onmiddellijk uit de winkel worden verwijderd."

Het spel had oorspronkelijk in oktober 2003 een 15+ classificatie gekregen met een waarschuwing voor "medium level animated violence". Nadat het spel in juli wereldwijd negatief in opspraak kwam (omdat de ouders van de vermoorde tiener Stefan Pakeerah het spel de schuld gaven van de brute moord op hun zoon) werden er klachten ingediend, waarna het spel teruggestuurd werd naar de instantie die de classificaties verzorgt. Die weigerde vervolgens een classificatie af te geven, waardoor het niet langer toegestaan is "het spel te verkopen, verhuren, etaleren, demonstreren of adverteren in Australië".

In Nieuw Zeeland was het spel al zes maanden geleden verboden. Manhunt is niet het eerste spel dat verboden wordt in Australië, in 2001 werd de verkoop van Grand Theft Auto stopgezet.

'Radardetector-detector is illegaal'

Het apparaat dat justitie gebruikt om radardetectors in auto's op te sporen, de zogeheten radardetector-detector (RDD), is volgens advocaat Hans Anker illegaal en mag niet worden gebruikt. De politie gebruikt de RDD sinds dit jaar, en kan daarmee simpel vaststellen of iemand een radardetector in zijn auto heeft. Het bezit van een radardetector in een auto is sedert 1 januari van dit jaar verboden.

Volgens Anker is echter uit onderzoek gebleken dat de RDD niet voldoet aan de Europese richtlijnen. De jurist, die in het bezit is van het rapport dat is opgesteld door het onderzoeksbureau Dare Consultancy, heeft naar aanleiding daarvan gisteren onmiddellijk gevraagd actie te ondernemen tegen de RDD. Anker: ''Justitie heeft apparatuur gebruikt die in strijd is met de regelgeving. Dat is natuurlijk absurd. Want als je je als burger aan de regels dient te houden, dan mag je verwachten dat de overheid dat zeker doet.''

Als de RDD inderdaad niet is toegestaan is het apparaat van ruim 45.000 euro in een klap waardeloos geworden. Bovendien kunnen nu bekeurde automobilisten hun radardetector terugeisen en hun boete, 250 euro, terugclaimen. Anker zegt op korte termijn hierover een proefproces te starten.

In ons land rijden naar schatting nog 70.000 automobilisten rond met een verboden radardetector. Overigens zijn er al mensen bezig met het maken van een zogeheten 'RDD-killer', die een radardetector zodanig maskeert dat een RDD hem niet meer kan opsporen.

Project X aangekondigd

De laatste tijd horen we wel vaker over nieuwe gamesdevelopers in Midden- en OostEuropa. Stardev Studio is opgericht in 2003 in Serajevo (Bosnië-Herzegowina) en heeft aangekondigd bezig te zijn met een FPS. Het spel draagt voorlopig de werktitel "PROJECT: X" en zal een moderne, innovatieve first-person shooter worden.

Het team heeft zijn eigen 3d rendering engine ontwikkeld en hoopt snel de eerste beelden van het spel te kunnen laten zien. "We zijn erg opgewonden hierover, PROJECT: X is echt een innovatieve nieuwe FPS met ontzagwekkende graphics en geavanceerde gameplay mechanics", verklaarde de oprichter van Stardev Studio, Mato Kapetanovic.

Dragan Medencevic, marketing manager, voegde daar aan toe: "Met PROJECT: X willen we gamers over de hele wereld laten zien dat Bosnië-Herzegowina ook geweldige developers kan hebben. Er komen de laatste tijd veel indrukwekkende first-person shooters uit Oost-Europa, maar tot nu toe nog niks uit Bosnië-Herzegowina. Daar komt nu een einde aan. PROJECT: X zal de lat hoger leggen".

Meer details zullen later bekendgemaakt worden. PROJECT: X zou begin 2006 op de PC moeten uitkomen in Bosnië-Herzegowina en later in de rest van de wereld. Een netcode core is in ieder geval al af en werkt op de LAN binnen de studio.

Theo Bos kiest toch voor de baan

Theo Bos wil zich de komende vier jaar nog op het baanwielrennen richten.

De 21-jarige regerend wereldkampioen en winnaar van olympisch zilver op de sprint, zei eerder dat hij zich vanaf aankomend seizoen op de weg zou richten, maar heeft nu besloten om nog vier jaar op de baan te blijven rijden.

"Ik ben nog niet klaar op de baan, dat zegt mijn gevoel ook. Ik blijf sprinten en dat is niet te combineren met een druk wegprogramma. En het zou zonde zijn om nu te stoppen op de baan", aldus Bos. "Ik wil nu samen met mijn broer Willem proberen potentiële sponsors te werven, zodat een eenmansploeg misschien een optie kan zijn."

VOC-schat gedicht na klagende ambtenaren

Kunstschilder en galeriehouder Gerd Jan Roos uit Oudeschild op Texel is zo boos op ambtenaren van de gemeente dat hij een in zijn achtertuin ontdekte beerput uit de VOC-tijd dichtgooit. Hij zal hem afdichten met zand en doek en er een kleine vijver maken. Hij blijft verder van het VOC-erfgoed af, maar archeologen ook.

Roos stuitte vorige week tijdens graafwerkzaamheden in zijn tuin op de VOC-schat van ruim 400 jaar oud. De oude beerput bleek vol te zitten met scherven, pijpenkopjes, schalen, vazen, parfumflesjes, kokosnoten en schoeisel.

De ontdekking leidde tot veel publiciteit en bezoek van onder meer archeologen. Gisteren brachten medewerkers van de gemeente hem een bezoek. Die bleken echter meer interesse te hebben in een 'tuinhuisje', waarvoor geen vergunning was aangevraagd, dan in de schat. Roos werd daar zo boos over dat hij de schat nu dichtgooit en niemand meer toelaat in zijn tuin.

Eerder klaagden overigens archeologen al over het eigenhandige opgraven van de oudheden door Roos. Hij had volgens hen zijn vondst moeten melden bij gemeente of de Rijksdienst voor Oudheidkundig Bodemonderzoek. Bovendien vereist een opgraving een professionele aanpak. Door in het wilde weg te graven, wis je alle sporen naar het verleden uit, zo betoogden zij.

-
Artikel uit het NHD van afgelopen week over de VOC-schat.

Irakgangers worden bedreigd per sms

ReadMe had ons -geheel geschreven, waarvoor onze dank!- het volgende via de nieuws-submit te melden:

Militairen van het detachement SFIR3 uit Nederland zijn per sms bedreigd. De smsjes werden verstuurd om te voorkomen dat de militairen naar Irak zouden gaan voor de vredesoperatie. Voorzitter Van den Burg, van militairenvakbond AFMP meldde vandaag een onderzoek in te stellen onder de eigen leden, naar de omvang en ernst van de bedreigingen. Van den Burg kreeg recent pas te horen van de bedreigingen, maar Defensie spreekt tegen dat er sprake is van een omvangrijk probleem.

Defensie ontvangt al enkele jaren regelmatig dreigementen per sms, e-mail, telefoon of post, aldus een woordvoerster. Het Militaire Inlichtingen en Veiligheidsdienst (MIVD) onderzoekt alle meldingen naar de ernst van de situatie. Het gaat hierbij om berichten die de militairen in de uitzendgebieden zelf ontvangen, of aankomen op het thuisfront. Het aantal bedreigingen is niet toegenomen sinds de uitzending van militairen naar Irak begonnen, aldus het MIVD.

Wat de woordvoerster niet kon zeggen, was of het MIVD al iemand in de kraag had gevat. In de voorbereidingen voor uitzendingen wordt echter wel veel aandacht besteed aan de persoonlijke veiligheidsaspecten. Zo moeten militairen bijvoorbeeld voorzichting omgaan met het sturen van e-mail en het bellen van de achterban en zeker geen geadresseerde enveloppen in een vuilnisbak stoppen.

Van den Burg neemt de bedreigingen ernstig op. "Als het al jaren speelt, dan is het toch vreemd dat ik daar nooit iets van gehoord heb. Het uiten van bedreigingen is een strafbaar feit. Militairen moeten daar officieel aangifte van kunnen doen.", aldus de vakbondsvoorzitter.

Blijf fit door draken te doden

Wanneer je op straat loopt en de hoek om gaat, verwacht je niet dat je oog-in-oog komt te staan met een draak. Aan de Middlesex Universiteit is momenteel een computergame-technologie in ontwikkeling waarmee dat wel kan.

Stephen Boyd Davis, hoofd van de Lansdown Centre for Electronic Arts aan de universiteit, heeft de leiding over een onderzoeks- en ontwikkelingsproject dat een jaar zal duren. Het project onderzoekt of het mogelijk is om een gezondere leefstijl te stimuleren door lichamelijke inspanningen te veranderen in een creatief computerspel, dat zelfs de mensen die een zittend bestaan leiden aan zal spreken. Hij zei: "Dit wordt voornamelijk ontworpen voor mensen die echt nooit lopen - we proberen mensen zo ver te krijgen dat ze regelmatig een blokje om gaan, dat is het probleem. Er zijn genoeg mensen die wel eens rennen, of bij vlagen actief zijn, maar wij proberen aan te kaarten dat veel mensen gewoon over het algemeen niet genoeg bewegen."

Het spel dat in ontwikkeling is heet "'Ere be Dragons", naar de tekst die cartografen vroeger bij nog onontdekte gebieden schreven. Het werkt net als een normaal computerspel, met dit verschil dat je rond moet wandelen tijdens het spelen. Tijdens een wandeling op straat worden je voetstappen en je hartslag gemeten. Ondertussen speel je op een handheld device het spel. Op het scherm zou je een denkbeeldig landschap zien met vulkanen en drakenholen. Hoe slechter je fysiek presteert, hoe eerder je door een draak gedood zal worden.

"Het idee erachter is dat de omgeving verandert met de mate waarin je actief bent. Als je het niet goed doet, is het gevaarlijk, en als je snel loopt dan wordt het aantrekkelijker en minder eng."

Stephen Boyd Davis legde uit dat het project probeert computer game play te mengen met interactieve digitale kunst, gespeeld op mobiele telefoons en dergelijke. Het projectteam werkt samen met gezondheidswetenschappers en een digital arts organisate. Het doel is te onderzoeken of dit soort games het redelijk inactieve deel van de bevolking aan zou spreken, mede vanwege de zorgen die de overheid zich maakt over overgewicht en hart- en vaatziekten.

Het project is pas in september begonnen, en men verwacht een prototype klaar te hebben in april. Het ligt in de bedoeling het spel uiteindelijk ook op de markt te brengen voor het grote publiek.

Succesvolle rentree Clijsters

De Belgische Kim Clijsters heeft woensdag een succesvolle rentree gemaakt in het tenniscircuit.

Clijsters, die vanwege een polsblessure maanden niet kon spelen, was in de tweede ronde van het WTA-toernooi in het Begische Hasselt te sterk voor de Tsjechische Iveta Benesova, setstanden waren 7-6 en 6-2.

De Belgische kwam goed uit de startblokken en liep snel uit naar 4-1. Daarna profiteerde de Tsjechische van het slechte serveren van Clijsters en wist daardoor nog een tiebreak af te dwingen. In de tweede set gaf de voormalige nummer een van de wereld de wedstrijd niet meer uit handen.

Website voor Atlantis Evolution

Op de nieuwe website voor adventuregame Atlantis Evolution kun je naast meer informatie over het verhaal en de features van het spel een hoop nieuwe screenshots, enkele muziektracks en een trailer vinden. Een demo, wallpapers en screensavers zijn aangekondigd maar staan nog niet op de site.

Het verhaal van Atlantis Evolution gaat over een 25-jarige foto-journalist die na een opdracht terug wil naar huis. Tijdens een schipbreuk wordt Curtis Hewitt echter door een draaikolk opgezogen. Hij komt terecht in New Atlantis waar de bewoners worden getiraniseerd door de goden. Curtis moet de technologie van New Atlantis bestuderen om de mensen te bevrijden en zelf terug te kunnen keren naar zijn eigen wereld.



Over Marokkanen, orkanen en poep

Ik durf niet, ik durf haast niet meer te schrijven over Marokkanen, vooral niet over dat Marokkaanse gezin in Utrecht, dat op last van het Openbaar Ministerie door de Nationale Recherche en de ME met veel bombarie werd overvallen. Waarschijnlijk omdat zij verdacht werden in het bezit te zijn van explosieven, van terroristische activiteiten dus.
Ik durf er haast niet over te schrijven, omdat de sfeer eromheen extreem geladen is en de situatie sowieso al explosief genoeg.
Ik zou mezelf immers verdacht kunnen maken, misschien word ik dan wel beschuldigd van heulen met de terroristen of erger, misschien beschuldigt men mij ervan sympathie voor die “kutmarokkanen” te koesteren of nóg erger, misschien word ik er dan wel bijgelapt.

CD: Resident Evil: Apocalypse OST

Resident Evil: Apocalypse OSTOp de cover van de soundtrack van Resident Evil: Apocalypse loopt een naakte Milla Jovovich met slechts een handdoek om haar lichaam en een geweer in haar hand. Spiedend kijkt ze rond. Ze ziet natuurlijk niet de sticker die naast haar op de case geplakt is: een sticker die namen aankondigt als Killswitch Engage, Slipknot, A Perfect Circle, Cradle of Filth en Rammstein. Bijna huiverend schuif ik het schijfje in de speler. Niet alleen de film, maar ook de soundtrack belooft het nodige hak- en beukwerk...

Man verkrachtte vrouw in coma om haar te genezen

John Horace wilde de in coma liggende vrouw die hij bijna tien jaar geleden verkrachtte "genezen". Dat zei hij althans tegen een commissie die moest beoordelen of hij voorwaardelijk vrij kon komen. Door dit te vertellen heeft de 60-jarige Horace zijn kansen op vervroegde vrijlating verspeeld.

De voormalige verpleger verkrachtte in 1995, in het verzorgingstehuis waar hij werkzaam was, een vrouw die door een auto-ongeluk in 1985 op 19-jarige leeftijd in coma was geraakt. Maanden later werd ontdekt dat de vrouw zwanger was van hem. Horace werd aangeklaagd voor verkrachting en kreeg daar in 1997 een gevangenisstraf van 25 jaar voor.

"Toen ik het deed, dacht ik dat ze uit haar coma zou ontwaken en weer een normaal leven zou kunnen leiden. Dit had ik gelezen in een medisch boek", aldus Horace tegen de commissie. De vrouw werd echter nooit meer wakker. Wel beviel ze in maart 1996 wonderwel van een zoon. In 1997 stierf ze.

Artsen menen dat het de eerste keer was dat een vrouw in haar toestand zwanger raakte en een kind ter wereld bracht. Haar zoon woont inmiddels bij haar moeder; zijn oma.

Donner wijst 'three strikes out'-voorstel af

COLAIUTA had ons via de nieuws-submit te melden:

Minister Donner van Justitie heeft woensdag het voorstel van Geert Wilders om criminelen na drie zware misdrijven tot levenslang te veroordelen, resoluut naar de prullenbak verwezen. Hij meent dat uitvoering het hele strafrechtssysteem ernstig zou aantasten en dat het zo'n 75.000 cellen extra zou vergen, wat een hoop geld kost. Donner heeft dit geschreven in een brief aan de Tweede Kamer.

Donner wees er in de brief op dat veelplegers, die vaak kleinere delicten plegen, vanaf 1 oktober al harder zullen worden aangepakt, met een maximale aaneengesloten celstraf van twee jaar. Bovendien kan de rechter een forse strafverzwaring opleggen als de verdachte al eerder in de fout is gegaan.

Uit een rapport van het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) van het ministerie van Justitie bleek al eerder dat over een periode van vijf jaar zo'n 75 duizend delinquenten minstens drie keer met justitie in aanraking zijn geweest. Donner meent dat volgens Wilders al deze mensen levenslang opgesloten zouden moeten worden opgesloten. Dit zou zo'n 4,5 miljard euro aan cellen kosten. Dit terwijl het volgens Wilders toch echt enkel over "zware misdrijven" gaat.

Het voorstel van Wilders, ook wel 'three strikes out' genoemd was één van de voorstellen die Wilders, samen met toenmalig fractiegenoot Gert Jan Oplaat, deed in het inmiddels beruchte tien-puntenplan. Wilders reageerde woensdagavond tijdens de algemene beschouwingen kort op de brief van Donner. Hij noemde het "een raar verhaal, dat een vals beeld geeft". De motie die hij vervolgens indiende werd enkel gesteund door de LPF.

Uiteindelijke verpakking Nintendo DS onthuld

Na alle berichtjes over de Nintendo DS kunnen we nu de verpakking van dit vernieuwende apparaatje bewonderen. Op het plaatje is duidelijk de stylus te zien en de meeverpakte demo van Metroid Prime Hunters. De DS wordt ook verscheept met PictoChat, waarmee je berichtjes kunt typen door middel van een onscreen toetsenbord of kunt schrijven met behulp van de stylus om deze dan weer verder te sturen naar andere DS gebruikers in je omgeving.



3DMark05 uitgebracht

Het is weer eens tijd om de kracht van je videokaart te gaan meten, Futuremark heeft weer een versie van hun benchmark programma 3DMark uitgebracht. Het programma is gericht op DirectX 9 en vereist een videokaart die minimaal Pixelshaders 2.0 ondersteunt.
Er zijn in deze test onder andere drie prachtige scènes opgenomen, waarvan de onderstaande screenshots een impressie geven.

Wil je het ook proberen op jouw pc?
click hier voor een aantal mirrors van deze download. Ga er wel even voor zitten, want hij is maar liefst 283 MB groot.




Vrouwen de baas op 100 meter sprint?

Ambrosius en borisz hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Over een jaar of 150 zouden vrouwen weleens sneller kunnen zijn dan mannen op de 100 meter sprint. Dit stellen onderzoekers van de universiteit van Oxford (Engeland).

Op dit moment staat het wereldrecord bij de vrouwen met 10,49 seconden al zestien(!) jaar op naam van de Amerikaanse Florence Griffith-Joyner. Bij de mannen is dit een tikkeltje sneller: Tim Montgomery, ook uit de VS, liep het koningsnummer in 2002 in 9,78 seconden.

Maar op de Olympische Spelen van 2156 gaat de snelste vrouw de snelste man voorbij, zo voorspellen de onderzoekers. Volgens hen zal de nummer één bij de vrouwen de afstand ooit in 8,079 seconden afleggen, de snelste tijd in de toekomst bij de mannen wordt "slechts" 8,098 seconden.

Film: Collateral

Max, een taxichauffeur in Los Angeles, krijgt de kans flink te verdienen met een rit. Daarvoor moet hij Vincent, een flitsende zakenman van buiten de stad, langs een paar adressen rijden. Maar al bij het eerste adres blijkt de man wel in heel aparte zaken te handelen, hij is namelijk een huurmoordenaar met een lijstje slachtoffers die die avond nog afgewerkt moeten worden. Nu wordt Max gedwongen om te blijven rijden om zijn eigen leven te redden...

Filmposter Collateral
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1258
special
VrijMiBabes #207 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
©FOK.nl e.a.