'Radardetector-detector is illegaal'

Het apparaat dat justitie gebruikt om radardetectors in auto's op te sporen, de zogeheten radardetector-detector (RDD), is volgens advocaat Hans Anker illegaal en mag niet worden gebruikt. De politie gebruikt de RDD sinds dit jaar, en kan daarmee simpel vaststellen of iemand een radardetector in zijn auto heeft. Het bezit van een radardetector in een auto is sedert 1 januari van dit jaar verboden.

Volgens Anker is echter uit onderzoek gebleken dat de RDD niet voldoet aan de Europese richtlijnen. De jurist, die in het bezit is van het rapport dat is opgesteld door het onderzoeksbureau Dare Consultancy, heeft naar aanleiding daarvan gisteren onmiddellijk gevraagd actie te ondernemen tegen de RDD. Anker: ''Justitie heeft apparatuur gebruikt die in strijd is met de regelgeving. Dat is natuurlijk absurd. Want als je je als burger aan de regels dient te houden, dan mag je verwachten dat de overheid dat zeker doet.''

Als de RDD inderdaad niet is toegestaan is het apparaat van ruim 45.000 euro in een klap waardeloos geworden. Bovendien kunnen nu bekeurde automobilisten hun radardetector terugeisen en hun boete, 250 euro, terugclaimen. Anker zegt op korte termijn hierover een proefproces te starten.

In ons land rijden naar schatting nog 70.000 automobilisten rond met een verboden radardetector. Overigens zijn er al mensen bezig met het maken van een zogeheten 'RDD-killer', die een radardetector zodanig maskeert dat een RDD hem niet meer kan opsporen.