Bush en Kerry vannacht in debat

De Amerikaanse presidentskandidaten George Bush en John Kerry gaan over ruim drie uur voor het eerst met elkaar in debat. De twee kemphanen zullen in het eerste van drie debatten over buitenlandse politiek en binnenlandse veiligheid discussieren. De verwachting is dat het vooral over de strijd tegen het terrorisme en de oorlog in Irak zal gaan. De discussie zal plaatsvinden op de universiteit van Miami, in de staat Florida.

Men verwacht dat ongeveer 50 miljoen Amerikanen op televisie zullen gaan kijken naar wat Bush en Kerry te zeggen hebben. Het debat wordt ook in Nederland uitgezonden en is van 2:45 tot 4:45 live te volgen op Nederland 2. Oud-CDA-politicus Hans Hillen zal vanuit de studio in Hilversum zijn visie geven in een voor- en nabeschouwing, vanuit Washington geeft correspondent Charles Groenhuijsen zijn commentaar op de gang van zaken. Op internet zijn de beelden te zien op Amerikakiest.nl. Morgenochtend om 9:10 wordt het debat herhaald op Nederland 2.

Na vannacht volgen nog twee debatten tussen Bush en Kerry. Op 8 oktober treden de twee in het strijdperk op de Washington University in St. Louis, Missouri, en vijf dagen later is de de Arizona State University in Tempe, Arizona, het toneel voor het slotdebat. Ook de 'running mates' van de twee kandidaten gaan een keer met elkaar in debat. Op 5 oktober kruisen John Edwards (Kerry) en Dick Cheney (Bush) de degens op de Case Western Reserve University in Cleveland.