Tekenaar Dirkjan wint stripprijs

Mark Retera heeft de Stripschapprijs 2004 gewonnen. Hij is de maker van de populaire strip DirkJan. ''Retera krijgt de prijs omdat hij dit jaar zijn vorm als stripmaker definitief heeft gevonden. Retera wist Dirkjan uit te bouwen tot een aanstekelijk melige strip, met vlagen van absurditeit die de lezer soms net even op het verkeerde been zetten'', zo oordeelde de juryleden onder meer.

De commissie waardeert het verder zeer dat Retera zichzelf in het laatste jaar opnieuw heeft uitgevonden nadat hij een aantal kranten verloor wegens de zogenaamd af en toe aanstootgevende inhoud van zijn grappen. Zo bood de redactie van de Veronica-gids in 2002 zijn excuus aan voor een strip waarop leraar Van Druten een leerling van achteren nam.

De oerversie van Dirkjan ontstond al in het midden van de jaren tachtig in het Nijmeegse studentenmilieu. Vervolgens verscheen de strip enige jaren in het stripblad SjoSji.

Dirkjan verschijnt momenteel in tien landelijke en regionale kranten. Retera kreeg de prijs gisteren uitgereikt in het tv-programma Vara Laat. De Stripschapprijs wordt sinds 1974 uitgereikt. Meestal aan een tekenaar, soms naar een uitgever of tekstschrijver. Eerder winnaars zijn onder meer Jan Kruis, Peter van Straaten, Theo van den Boogaard, Joost Swarte, Hein de Kort en Eric Schreurs.


-
Website Van Dirkjan.