Turkse super Ehad wint van Edah

De Turkse supermarkt Ehad in de Utrechtse wijk Zuilen heeft een rechtszaak gewonnen van het grote Edah. Supermarktconcern Laurus, waaronder de Edah valt, had een kort geding aangespannen tegen de eigenaar van de winkel, omdat de naam teveel op die van Edah lijkt. Laurus zei daardoor ''aanzienlijke inkomensschade'' te lijden.

De rechter oordeelde echter dat die geleden schade onvoldoende is aangetoond door Laurus. Het supermarktconcern is veroordeeld tot het betalen van de kosten van het kort geding alsmede een deel van de advocaatskosten die de Turkse eigenaar Sedad Yildirim moest maken: 700 euro.

De woordvoerster van Laurus ( Edah) laat weten dat de beslissing van de rechter ''voor kennisgeving is aangenomen''. Men beraadt zich op verdere stappen: hoger beroep, een bodemprocedure of het laten voor wat het is.

De naam Ehad betekent 'de enige, echte, God'. Het woord komt uit de klassieke Turkse vertaling van de koran, en is geen gewoon dagelijks Turks. Ook in het Herbreeuws komt de naam voor, daar staat het voor ''nummer één''.