Ernstige geomagnetische storm treft aarde

Momenteel is er een ernstige geomagnetische storm gaande, veroorzaakt door uitbarstingen op de zon. Dit kan leiden tot mooie verschijnselen zoals het noorderlicht, maar ook tot problemen. De boosdoener van de fenomenen is zonnevlek 652 die onder andere op 25 juli een deeltjesuitbarsting richting de aarde stuurde.

Space Weather Now meldt dat de snelheid van de zonnewind momenteel dusdanig is, dat de huidige meter inzake de geomagnetische storm op "G4-Severe" staat. Er is slechts één schaal hoger, en dat is "G5-Extreme".

Volgens de NOAA kan de storm wijdverspreide elektriciteitsproblemen veroorzaken, en beveiligingssystemen kunnen fouten maken. Satellieten en andere ruimtevaartuigen kunnen problemen hebben dat de wand geladen wordt, en er kunnen besturingsproblemen ontstaan.

De hoogfrequent-radio kan tijdelijk onderbroken worden, en satellietnavigatiesystemen kunnen uitvallen. Ook laagfrequent radionavigatiesystemen kunnen onderbroken worden.

Het toppunt van de storm was vanmiddag al voorbij, maar blijft tot vannacht nog enigszins actief. Het Noorderlicht kon tot zelfs in Californië gezien worden, dit ligt ver zuidelijker dan Nederland, dus bij helder weer is de kans groot op het noorderlicht in Nederland.


Zonnewindactiviteit: Het rode gebied is gevaarlijk