16-jarige krijgt levenslange celstraf

Icoon Buitenlands nieuws Een rechter in Groot-BrittanniŽ heeft vandaag een zestienjarige scholier een levenslange celstraf opgelegd. Rechter Justice Goldring acht bewezen dat Alan Pennell de veertienjarige Luke Walmsley in het hart heeft doodgestoken. Het delict vond in november van het vorige jaar plaats.

De jury maakte gisteren al kenbaar dat ze Pennell schuldig achtte voor het plegen van de moord. Op het Birkbeck College in North Somercotes (Lincolnshire) kwam de jongen tot zijn daad. Volgens de rechter was Pennell, die met gebogen hoofd en emotieloos zijn straf aanhoorde, die dag naar school gegaan met de bedoeling Walmsley schade toe te brengen.

De rechter sprak: "In je zak zat een springmes. Ik heb het gezien. Het is een gemeen wapen. Na het horen van de bewijzen, ben ik zeker dat het je bedoeling was dat mes die dag tegen Luke Walmsley te gebruiken. Je plantte het mes in zijn borst met de volledige lenge van het lemmet - zeven centimeter. Ik ben zeker dat het niet gebeurde in een opwelling. Het was iets waarover je had nagedacht."

Diverse leerlingen werden door Pennell de stuipen op het lijf gejaagd. In een eerder stadium ontving hij van de politie al een waarschuwing wegens het belagen van een leerling. Hij was geobsedeerd door geweldfilms en gefascineerd door messen, waarvan hij thuis een collectie bewaarde.

Of de jongen daadwerkelijk levenslang in de gevangenis zal zitten, is nog de vraag. De rechter kan Pennell na twaalf jaar alsnog gratie verlenen.Tot levenslang veroordeeld