'Tijd enige obstakel Chinese tourwinnaar'

Voor iedereen die moeite heeft met de zesde overwinning van een Amerikaan in de Tour, kan het de komende tijd erg moeilijk worden. De kans dat oude wielerlanden een winnaar delven wordt in tijden als deze steeds kleiner. Als we de uitkomst van een wiskundig rekenwerk van financieel econoom M. Middeldorp van de Rabobank moeten geloven maken Chinezen, Brazilianen en renners uit India de komende jaren een goede kans op het geel.

Wat krijg je als je economische en demografische voorspellingen in een formule gooit en de uitkomst netjes onder elkaar krijgt? Juist, een kans van 1 op de 10 dat in 2050 een Chinees de Tour de France wint. “Hoe meer inwoners, hoe groter de kans op een Tourwinnaar”, verklaart Middeldorp. “En hoe hoger het gemiddeld inkomen, hoe meer kans dat mensen in staat zijn een racefiets te kopen en hoe meer tijd ze hebben om te fietsen. Maar ook het gemiddelde aantal jaren genoten onderwijs is belangrijk. De meeste huidige Tourdeelnemers komen uit landen waar kinderen minimaal 14,9 jaar in de schoolbanken zitten.”

Joop Zoetemelk
Zal Joop Zoetemelk de laatste Nederlandse tourwinnaar blijken?


De formule wijst vele nieuwe wielerlanden aan, welke in de toekomst hun waarde nog zullen moeten bewijzen. De onverslaanbare nummer 1 blijft echter Amerika, met een kans van 1 op 8 in 2050. Op de voet gevolgd door China met 1 op 10, en India met 1 op 14. “Er bestaat een goede kans dat het peloton flink verandert, met renners uit India, Brazili en China. Puur omdat die economien hard gaan groeien ten opzichte van de traditionele wielerlanden.”

Kijk voor meer sportnieuws op sport.fok.nl!