CD: Seether - Disclaimer II

In het boekje van het album Disclaimer uit 2002 valt te lezen dat zanger Shaun Morgan van Seether graag "Sharon and Jayde Fourie, my two beautiful girls!" en "My Parents Alf and Alex Welgemoed" wil bedanken voor hun steun en toeverlaat. Twee jaar later start Morgan zijn dankwoord, in het boekje van Disclaimer II, met de woorden: "Firstly, thank you Amy for being at my side and making this life a little easier to live!".

Amy is natuurlijk Amy Lee, zangeres van Evanescence en sinds ongeveer een jaar de vriendin van Shaun Morgan. Het is niet zo vreemd dat deze relatie nu ook op zakelijk gebied wordt uitgebuit. Resultaat: een Amerikaanse tour van Seether met Evanescence en een nieuwe opname van het nummer Broken, nu met Amy Lee als gastvocaliste. Een samenwerking die ervoor zorgt dat Seether ook in Nederland opeens in de schijnwerpers staat. Broken was al te horen op de soundtrack van de film The Punisher en de clip hiervan is nu en dan op MTV te bekijken.

Zo vaak gebeurt het niet dat een band een nieuwe versie van een album uitbrengt, dus wie het plotselinge succes van deze band in Europa bekijkt, kan zich waarschijnlijk niet aan de indruk onttrekken dat platenmaatschappij Sony Music en Seether hier eens flink een slaatje uit willen slaan. Wie dan ook nog eens de tracklist van Disclaimer II onder ogen krijgt zal hier alleen maar meer van overtuigd raken: er staan precies vier nieuwe nummers op dit album.

Voordat je een definitief oordeel gaat vellen over deze cd, is het echter wel handig om hem ook even te luisteren. Wat je hoort is namelijk prima, op Amerikaanse leest geschoolde, rockmuziek. Denk aan Nickelback, of wie het dichter bij huis zoekt: F33l3r, maar dan mèt een scherp randje. Natuurlijk zijn er de veilige radionummers, met het vernieuwde Broken als lichtend voorbeeld, maar hier en daar gaat Seether ook heerlijk over de scheef.

Het zijn juist deze nummers die de band in positieve zin onderscheidt van bovenstaande acts. Pride doet in sommige gedeelten bijvoorbeeld meer aan Drowning Pool denken (misschien komt dit door producer Jay Baumgardner die ook met deze metalband werkte); Fxxx It begint nog als een rustige Brokenkloon, maar ontaardt in een orgie van geluidsgeweld.

Beide nummers zijn echter ook al op de eerste versie van Disclaimer terug te vinden; met al die eerste twaalf nummers zit het ook wel goed. De vraag is natuurlijk of de vier nieuwe nummers een onmisbare toevoeging zijn aan de collectie van de Seetherfan. Deze vraag is kort maar krachtig te beantwoorden: nee.

Niet dat het vier slechte nummers zijn, helemaal niet, maar echt speciaal zijn ze niet. Vooral Got It Made is in vergelijking met de eerste twaalf tracks nauwelijks origineel te noemen. Sold Me en Cigarettes zijn daarentegen twee opvallend vrolijke nummers, die misschien wel een voortvloeisel zijn van de verbeterde gemoedstoestand van Morgan, nu hij Amy Lee aan zijn zijde heeft. De nieuwe versie van Broken tenslotte is een leuke gimmick, maar voegt weinig toe aan het oorspronkelijke nummer.