DNA van bedreigde diersoorten ingevroren

Icoon Wetenschappelijk nieuws In Londen is met behulp van de Nottingham University een project gestart waarin het de bedoeling is om het genetisch materiaal van duizenden bedreigde diersoorten te bewaren. De 'Bevroren Ark', zoals het project genoemd wordt, zal DNA-monsters van uiteenlopende diersoorten die met uitsterven worden bedreigd gaan bevatten. Men hoopt met de diepgevroren DNA-monsters de toekomstige generatie wetenschappers te helpen met het begrijpen van dieren die dan al lang uitgestorven zijn.

In de eerste instantie zullen de wetenschappers zich vooral gaan richten op diersoorten die binnen vijf jaar uitgestorven zijn en die nu alleen nog in dierentuinen overleven. De eerste monsters zijn al afgenomen en ingevroren in het Natural History Museum en het Institute of Zoology in Londen. Om niet al het materiaal op één plaats te concentreren, wordt een deel ook naar het Californische San Diego en het Australische Melbourne gestuurd.

Het project is hard nodig omdat er volgens sommigen in korte tijd een grote hoeveelheid diersoorten kunnen uitsterven, door klimaatveranderingen en verlies van hun leefomgeving. Schattingen geven aan dat er de komende dertig jaar tot 25% van alle zoogdieren, tot 10% van alle vogels en nog eens een grote hoeveelheid insecten kunnen uitsterven. Momenteel zijn dan ook zeker 10.000 diersoorten bedreigd.

Als een diersoort uitsterft, laat dat mogelijk een gat in het ecosysteem achter. Maar er is meer. "Als het laatste exemplaar van een diersoort sterft, raak je ook alle aanpassingen die gedaan zijn in miljoenen jaren evolutie kwijt. Het zou ongelooflijk stom zijn om toe te staan dat al deze aanpassingen verloren gaan", aldus Georgina Mace van het Natural History Museum.

De oryx-antilope is één van de bedreigde diersoorten waarvan het DNA al is ingevroren.
De oryx-antilope is één van de bedreigde diersoorten waarvan het DNA al is ingevroren.