Frans homohuwelijk ongeldig verklaard

Icoon Buitenlands nieuws De rechtbank van Bordeaux heeft vandaag het eerste gesloten homohuwelijk van Stéphane Chapin, een 33-jarige verpleger, en Bertrand Charpentier, een winkelbediende van 31, ongeldig verklaard. Vorige maand werd in het Franse plaatje Bègles het huwelijk gesloten. De verbintenis zorgde voor veel ophef. Met name in de politiek ontstond er commotie.

Volgens de rechter is het het homohuwelijk in strijd met het burgerlijk wetboek. De advocaten van de jonggehuwde mannen menen daarentegen dat er geen enkel artikel van het wetboek sprake is van een verbod op een echtverbintenis tussen homo's. Ze gaven aan dat het huwelijk in de Franse wet niet gedefinieerd wordt als een "verbintenis tussen man en vrouw."

Burgemeester Mamère, tevens parlementslid voor de Franse Groenen, had ondanks waarschuwingen uit 'Parijs' geweigerd af te zien van de huwelijksvoltrekking. Hij is inmiddels tijdelijk uit zijn functie gezet. Mamère overweegt bij het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in beroep te gaan tegen de uitspraak.

Ook het mannenkoppel gaf meteen na de zitting aan in hoger beroep te gaan, desnoods tot en met het Europees Hof voor de Rechten van de Mens. Hun advocaat stelt dat het huwelijk in stand blijft tot in allerlaatste instantie uitspraak is gedaan. De Franse wet stelt dat homoseksuelen wel de mogelijkheid hebben tot een geregistreerd partnerschap. Dit verschaft volgens hen minder rechten op het gebied van belastingen, erfenis en adoptie.


Eerste Franse homohuwelijk verhit gemoederen
Bertrand Charpentier (rechts) en Stephane Chapin