Iraakse televisie toont eerste reality-show

Icoon Irak nieuwsHet scenario: een onopvallend, beschadigd huisje van klei in een van de straten van Bagdad. Er wordt op de deur geklopt. Als het mannelijke hoofd van het gezin de deur opendoet is hij stomverbaasd. ''We hebben cadeaus voor u'', zingt Shaima Emad Zubair, de zwaar opgemaakte presentatrice van de eerste Iraakse reality-show 'Werk en Materiaal'. Ze stopt de microfoon onder zijn mond, terwijl enkele mannen een vrachtwagen vol huishoudelijke spullen beginnen uit te laden.

Subheader
Presentatrice Shaima Emad Zubair


''We compenseren u voor wat u verloren heeft'', aldus de presentatrice. De man, Ahmed Hassan Kadhim, vindt het allemaal best. Hij kijkt met een grote grijns op zijn gezicht toe, terwijl er onder andere een nieuwe wasmachine, ijskast, televisie en bankstel naar binnen worden gedragen. Een cameraploeg filmt het gebeuren.

Het programma wil een variant zijn op de 'Extreme Home Makeover'-programma's in het westen. De show toont de wederopbouw van huizen die vernield werden door Amerikaanse bommen. Gebroken ramen en omvergeblazen muren worden hersteld, terwijl er in de woonkamers van de arme Iraakse gezinnen meubels en luxueuze tapijten verschijnen.

Alles wordt gefinancierd door giften van kijkers. Giften tellen mee als 'zakat', een deel van het jaarlijkse inkomen dat alle moslims aan liefdadigheid moeten spenderen. Aan kandidaten heeft de reality-show geen gebrek, aangezien er alleen al uit Bagdad 3.000 aanvragen kwamen.

De show is inmiddels zó populair dat de geholpen families intussen nationale beroemdheden zijn geworden. De show wordt uitgezonden door Al Sharqiya, de eerste commerciële zender in Irak. Het televisiestation is in bezit van de de in Londen wonende Iraakse mediamagnaat Saad Bazzaz.

Subheader
Al Sharqiya, de eerste commerciële zender in Irak