FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's





Toon berichten van deze types







Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 13 juli 2004

Drie Nederlandse programma's in race voor Emmy

Drie Nederlandse televisieprogramma's zijn door naar de halve finale in de voorronden voor de International Emmy Awards. 'De Band' (VARA), de jeugdserie 'Dunya & Desie' (NPS) en de Netwerkreportage 'Colombia' (KRO) dingen mee naar de prestigieuze tv-prijzen die jaarlijks worden toegekend aan niet-Amerikaanse producties.

In oktober wordt tijdens de tv-beurs van Cannes bekend gemaakt welke Europese programma's een nominatie krijgen voor de gala-finale in New York op 22 november. De International Academy of Televison & Sciences bepaalt vervolgens wie de Emmy's krijgt.

'Bulgaarse gijzelaar in Irak gedood'

Eén van de twee gegijzelde Bulgaarse vrachtwagenchauffeurs is gedood door zijn ontvoerders. Dit meldt althans de Arabische nieuwszender Al-Jazeera. De twee werden vorige week ontvoerd in Irak.

In een videoboodschap dreigen de gijzelnemers ook de andere Bulgaar om te brengen, mits er niet voldaan wordt aan hun eis dat de Verenigde Staten alle Iraakse gevangenen vrijlaten. Dit zou binnen 24 uur moeten gebeuren. Al-Jazeera meldt verder dat het een videoband in handen heeft waar de executie op te zien is, deze heeft de zender nog niet uitgezonden.

De militante moslimgroep die de twee ontvoerd heeft staat onder leiding van de beruchte terrorist Abu Musab al-Zarwawi. Deze groep heeft al eerder buitenlandse gijzelaars gedood.

NOB wil glasvezelnet in Hilversum aanleggen

Om omroep- en mediaproductiebedrijven beter toegang te geven tot archieven en uitzendfaciliteiten, wil het Nederlands Omroepproductie Bedrijf (NOB) een glasvezelring in Hilversum aanleggen. In 2005 zou deze al klaar moeten zijn. Volgende maand denkt NOB een beslissing te zullen nemen over de aanleg. Onderhandelingen met verscheidene bedrijven die de verbindingen aan willen leggen, zijn al begonnen.

Audio- en videomateriaal kan op het nieuwe net makkelijk getransporteerd worden. Daarbij loopt inmiddels het project 'De Digitale Voorziening'. Dit is een samenwerking van onder andere de publieke omroepen, het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, NOB Cross Media Facilities en Sony om het productie- en distributieproces van de omroepen te digitaliseren.

Ook de gemeente Hilversum overweegt om een eigen glasvezelnet aan te leggen om 'bepaalde publieke en maatschappelijke instellingen' met elkaar te kunnen verbinden. Hierin volgt Hilversum de gemeente Rotterdam die vorige week besloot om een stadsdekkend glasvezelnet voor burgers en bedrijven te stimuleren. De gemeente Appingedam nam enkele weken geleden ook een 'verglazingsbesluit' en wil begin 2005 een snel datanet operationeel hebben.

Tegenexpertise Brandt positief

Bij de tegenexpertise is opnieuw een te grote hoeveelheid Methadon gemeten. Christophe Brandt hangt nu een schorsing van zes maanden boven het hoofd.

In Chatenay-Malabry werd vandaag het resultaat van de tegenexpertise van de positiebve dopingtest uit de Tour de France van Brandt bekend gemaakt. Vol goede moed ging Brandt er zelf naartoe. Hij zei vooraf: "Ik heb er alle vertrouwen in. Ik ben onschuldig."

De uitspraak was voor hem echter een tegenslag. De tegenexpertise bevestigde de dopingtest. Brandt kan nu kiezen of hij gaat doorvechten om zijn onschuld te bewijzen of dat hij de straf zal accepteren die de UCI hem zal opleggen.

Zes doden in Duitsland vermoedelijk door salmonella

Afgelopen dagen zijn in Zuid-Duitsland zes vrouwen overleden aan vermoedelijk salmonella. Van 23 anderen staat vast dat ze met de bacterie zijn besmet, terwijl 77 personen de symptomen ervan vertonen.

Enkele van de slachtoffers verbleven in een verzorgingstehuis in Oberstdorf, anderen in ziekenhuizen van Sonthofen en Immenstadt. Deze instellingen wisselen vaak maaltijden uit. Toch is er in voedselmonsters geen salmonella gevonden.

De overleden vrouwen waren tussen de 64 en 92 jaar oud. Medisch onderzoek zal morgen moeten uitwijzen of de vrouwen daadwerkelijk zijn bezweken aan salmonella.

Kluisjes op station afgesloten na terreuralarm

Vrijdagochtend zijn de bagagekluisjes op het Centraal Station in Den Haag afgesloten als reactie op de verhoogde dreiging van terroristische aanslagen. Woensdag gaan de kluisjes weer open, zo zei een woordvoerder van de Nederlandse Spoorwegen dinsdag.

Er werd niet gemeld of de NS verder nog veiligheidsmaatregelen heeft genomen. "In dit soort gevallen reageert de NS op aanwijzingen van het ministerie van Binnenlandse Zaken", aldus de zegsman. Naar aanleiding van de aanslagen in Madrid afgelopen maart heeft het kabinet potentiële doelen van terreur in kaart laten brengen. Er is hierbij ook gekeken naar de veiligheid van stations.

Ook op andere plekken, zoals de Schipholtunnel, blijkt dinsdag de bewaking te zijn verscherpt. Er worden door de autoriteiten geen mededelingen gedaan over de beveiligingsmaatregelen.

Zelfmoordafspraak pakt verkeerd uit

Icoon Buitenlands nieuwsEen Iraans koppel voelde zich enorm schuldig omdat ze seks hadden gehad voor het huwelijk. Daarom besloten ze volgens een Iraanse politieman tegelijkertijd zelfmoord te plegen. De man hielp zijn vrouw zich op te hangen en het was de bedoeling dat hij daarna zichzelf om het leven bracht. Toen zijn vrouw eenmaal dood aan het koord hing, besloot hij zichzelf toch maar niet om het leven brengen.

Vervolgens ging hij naar de politie. In Iran is seks voor het huwelijk streng verboden en sommige meisjes ondergaan maagdelijkheidstest voordat ze trouwen. Het betreffende koppel was pas twee dagen getrouwd.

Misdaadtiplijn blijkt succesvol

Ruim tweehonderd opgeloste misdrijven en ruim driehonderd aanhoudingen. Dat is wat de anonieme meldlijn M. het eerste halfjaar van 2004 heeft opgeleverd. De melding bij de tiplijn was in 154 zaken doorslaggevend. In 91 gevallen is de identiteit van een dader door M. aan het licht gekomen, zo is gebleken uit cijfers die de stichting M. (Meld Misdaad Anoniem) dinsdag naar buiten bracht.

Er kwamen in totaal 4833 meldingen binnen op de anonieme tiplijn die vorig jaar landelijk is ingevoerd. De tips werden doorgespeeld aan onder meer de politie, de FIOD, de Koninklijke Marechaussee, de rijksrecherche en het Verbond van Verzekeraars. Van deze meldingen had de helft betrekking op drugshandel.

Chinese babyhandelaars opgepakt

In China heeft de politie 95 mensen opgepakt die een handel in baby's zouden hebben opgestart. Vorig jaar werden de zuigelingen gekocht van zeker 28 particuliere ziekenhuizen. Dat heeft het Chinese persbureau Xinhua dinsdag gemeld.

Alle verdachten zijn opgepakt in Hohhot, de hoofdstad van de provincie Binnen-Mongolië. Er zouden door de bende 76 baby's zijn verhandeld. Het oudste kind was vijf dagen oud en het jongste nog geen twee uur. De politie vond in de computer van Ren Suyan, de leider van de bende, informatie over de kinderen. Vermoedelijk gaat het om kinderen die bij geboorte door hun moeder zijn afgestaan. Volgens Rens computer waren het vooral ongetrouwde vrouwen, studentes en werkloze vrouwen.

Dit voorjaar maakte de politie bekend dat bijna 43.000 vrouwen en kinderen die in de afgelopen drie jaar vermist raakten, weer terecht waren. Veel van hen werden gedwongen te trouwen of werden gebruikt als seksslaaf. In die drie jaar zijn 22.000 verdachten opgepakt.

Defensie wil veteranen registreren

Icoon Binnenlands nieuwsStaatssecretaris Van der Knaap van het ministerie van Defensie zegt dat alle militairen die hebben meegedaan aan vredesoperaties, ook na hun diensttijd verplicht geregistreerd moeten worden. Defensie wil met deze mensen in contact blijven omdat ongeveer zeven procent van de veteranen last krijgt van het post traumatische stress syndroom.

Soms krijgen deze mensen pas 20 jaar later symptomen. Daarom vindt de staatssecretaris het noodzakelijk om met hen in contact te blijven. Het ministerie van Defensie zegt nog geen verband te leggen tussen het syndroom en de reeks geweldsdelicten waarbij veteranen waren betrokken. Van der Knaap zegt zich echter wel zorgen te maken.

Gewonden bij schietpartij Rotterdam

Dualspeed had ons via de nieuws-submit te melden:

Bij een schietpartij aan de Nieuwe Binnenweg in Rotterdam zijn een man en een vrouw gewond geraakt. De politie denkt dat er mogelijk met een automatisch wapen is geschoten. Van de dader(s) ontbreekt nog elk spoor. Over de toedracht van de schietpartij tast de politie nog in het duister.

Rond 18.00 kwam de melding van de schoten binnen, zei de politiewoordvoerster. Bij aankomst trof de politie de gewonde man in een auto aan. De vrouw liep naar alle waarschijnlijkheid op straat toen zij werd geraakt. In verband met politieonderzoek is de Nieuwe Binnenweg afgesloten.

Man verdacht van seks met meisje van 12

GizmoRulez had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Binnenlands nieuwsEen 35-jarige man uit Heerlen wordt ervan verdacht seks te hebben gehad met een twaalfjarig meisje uit Winterswijk. De man ontmoette het meisje in maart 2002 via een chatbox en zou begin vorig jaar een paar keer met haar naar bed gegaan zijn. In maart 2003 kwamen haar ouders achter de relatie en wilden die verbieden. De ouders beloofden geen aangifte te doen mits de man en hun dochter elkaar niet meer zouden zien. Dat lukte echter niet. Uiteindelijk stemde het meisje in met het voorstel van haar ouders om aangifte te doen.

''Ze wilde de relatie in stand houden, ze schreef me brieven en ze stuurde me e-mailtjes,'' verklaarde de man gisteren tegenover de rechtbank in Zutphen. De officier van justitie vond dat een relatie tussen een 33-jarige man en een meisje van twaalf domweg niet kan. ''Zulke meisjes beseffen niet waarmee ze bezig zijn.'' Hij eiste dan ook een voorwaardelijke gevangenisstraf van zes maanden, een proeftijd van twee jaar en een werkstraf van 240 uur of 120 dagen gevangenisstraf tegen de Heerlenaar.

De advocaat van de verdachte wil dat zijn cliënt een lichtere straf krijgt. ''Aanvankelijk zou geen aangifte worden gedaan. En we moeten onze ogen niet sluiten voor maatschappelijke ontwikkelingen. De leeftijd waarop jongeren seksueel actief worden, komt steeds lager te liggen.''

Europa wil eind aan verbod tv-reclames voor films

De Europese Commissie wil dat Frankrijk het verbod op het maken van reclame op televisie voor films opheft. De Commissie dreigt anders deze Franse wet uit 1992 door het Europese Hof van Justitie te laten toetsen.

De wet is bedoeld om andere media zoals lokale kranten en radiostations te beschermen. Daarbij wordt op deze manier de Franse filmindustrie beschermd. Deze is erg bang voor concurrentie van de kapitaalkrachtige Amerikaanse filmindustrie uit Hollywood. De Europese Commissie heeft de Franse overheid nu twee maanden de tijd gegeven om de wet te wijzigen.

Halve banaan geveild voor 2.485 euro

Een half opgegeten banaan is op veilingsite ebay geveild voor 1.650 pond (2.485 euro). De banaan is voor de helft opgegeten door de Britse televisiepresentatrice Kate Garraway. Het idee voor de veiling ontstond tijdens een televisiediscussie over fantasieobjecten die op de website van ebay te koop worden aangeboden. In de week dat het product geveild werd boden ongeveer 30.000 geïnteresseerden op het stuk fruit.

De koper van de banaan, Jaime Falarczyk, werkt voor een internetmakelaarsbedrijf. De opbrengst van de verkoop zal naar een goed doel gaan. Falarczyk zal de banaan, of wat er van over is, tentoonstellen in de hal van het bureau waar hij werkt.

Man steelt vals briefje 1000 euro

Icoon opmerkelijk nieuwsDe Berlijnse politie heeft een 28-jarige Bulgaar gearresteerd omdat hij in een auto had ingebroken, nadat hij op het dashboard een vals briefje van 1000 euro had zien liggen. Het briefje bleek echter een promotiestunt van een plaatselijk bedrijf te zijn.

Op de achterkant van het briefje stond de naam van het bedrijf en wat mensen konden winnen als ze zouden ingaan op een aanbod van het bedrijf. ''De Bulgaar realiseerde zich niet dat er geen briefjes van 1000 euro bestaan'', aldus een woordvoerder van de Berlijnse politie.

Vijf jaar cel na schot in eigen kruis

Icoon opmerkelijk nieuwsEen 28-jarige Brit, David Walker, moet vijf jaar de gevangenis in wegens verboden wapenbezit. Het geweer met afgezaagde loop, dat hij in zijn broek had gestopt, werd ontdekt nadat het om een onduidelijke reden afging en voor ernstige verwondingen aan zijn scrotum zorgde. De man verklaarde dat hij het wapen in een dronken bui thuis was gaan halen na een caféruzie met een vriend over wiens beurt het was om bier te bestellen.

Hij zegt zo dronken te zijn geweest dat hij zich nog maar weinig herinnert van het incident. Walker werd geopereerd maar volgens zijn advocaat heeft hij nog erg veel pijn en is nog niet duidelijk of hij seksueel weer normaal zal kunnen functioneren. Sinds een paar jaar kent Groot-Brittannië een absoluut verbod en strenge straffen op het bezit van vuurwapens.

Vier tieners verdacht van verkrachting meisje

Vier jongens uit Roermond zijn door de politie aangehouden omdat zij worden verdacht van de verkrachting van een 14-jarig meisje. In de nacht van vrijdag op zaterdag werd het meisje verkracht bij het uitgaansgebied in Roermond. Dat meldde de politie Limburg-Noord dinsdag.

Diezelfde nacht kon de politie de jongens aanhouden na een tip van een vrouw, die haar hond uitliet en getuige was van het voorval. Twee van de jongens zijn 18 jaar, de andere verdachten zijn 15 en 17 jaar oud. Ze zouden het meisje verkracht hebben in een portiek aan de Godsweerdersingel. Woensdag worden de verdachten voorgeleid aan de rechter-commissaris.

Tijger ontsnapt uit huis Tarzan-acteur

In Loxahatchee (Florida) is uit het huis van voormalig Tarzan-acteur Steve Sipek een tijger ontsnapt. Sipek slingerde als Tarzan ongeveer 30 jaar geleden van boom tot boom. Bij de aftitelingen had hij de acteursnaam Steve Hawkes.

Onlangs ontsnapte de 270 kilo wegende tijger en is nu inmiddels al twee dagen vermist, hoewel verschillende inwoners van het dorpje hem al wel gezien hebben. De politie heeft ook al gezocht naar de tijger, maar zonder resultaat. Als het dier honger krijgt, dan hoopt de politie dat huiswaarts keert om te gaan eten. De tijger is namelijk in gevangenschap opgevoed.

Naast de tijger heeft Sipek ook nog andere roofdieren. In zijn tuin houdt hij nog een tijger, een poema, een luipaard en twee leeuwen. Eerder ontsnapte er in 1985 een luipaard uit zijn tuin, die na drie dagen werd teruggevonden. Een fotografe liep twee jaar geleden al bijtwonden aan haar hoofd op toen ze werd aangevallen door een tijger.

Sipek zegt dat hij een groot liefhebber is van roofdieren sinds hij in een van zijn Tarzan-films door een tijger uit het vuur werd gered. De meeste 'huisdieren' van Sipek zijn afkomstig van dierentuinen, waar ze geen toekomst meer hadden.

Française verzon antisemitische aanval

De 23-jarige vrouw die beweerde ernstig te zijn mishandeld door antisemitische jongeren heeft tegenover de politie toegegeven dat zij het verhaal verzonnen heeft. Haar verhaal wekte de afgelopen dagen grote beroering in Frankrijk en andere landen.

Gisteren rezen er al grote twijfels over het relaas van de Française. Zo meldden zich geen getuigen, ondanks dat de vrouw beweerde dat twintig mensen het voorval gezien hadden. Ook waren er op beelden bewakingscamera's waar de daders zouden zijn uitgestapt geen mannen te zien die aan het gegeven signalement voldoen. Tevens zou de vrouw al zes keer eerder aangifte hebben gedaan van mishandeling.

Ook de Franse politie kreeg argwaan. De vrouw werd aangehouden en aan een verhoor onderworpen. Over de reden waarom ze het verhaal verzonnen heeft is nog niets bekend gemaakt.

Nederland achtste op lijst uitwisselaars bestanden

Nederland staat wereldwijd achtste op de lijst van uitwisselaars van muziek, films, games en software via het internet. Eén op de honderd mensen die bestanden binnenhaalt via zogeheten peer-to-peer netwerken komt uit Nederland. De lijst wordt aangevoerd door de Verenigde Staten, waar meer dan de helft van de uitwisselaars vandaan komt. Dit blijkt uit een studie van de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO).

Deze organisatie deed onderzoek naar het uitwisselen van bestanden op internet. Dit blijkt nog steeds razendsnel toe te nemen. Uit een steekproef van de OESO in april van dit jaar bleek dat op een willekeurig moment van de dag zo'n tien miljoen internetgebruikers bezig zijn met het uitwisselen van bestanden. Muziekbestanden zijn het populairst, zij zijn goed voor een aandeel van 48,6 procent. Het overige deel bestaat uit games, software en films. Vooral de films raken tegenwoordig echter steeds meer in trek, met name in Europa.

De top 10
1. Verenigde Staten - 53,6 procent
2. Duitsland - 10,1%
3. Canada - 8%
4. Frankrijk - 7,8%
5. Verenigd Koninkrijk - 5,4%
6. Italië - 1,7%
7. Spanje - 1,1%
8. Nederland - 1%
9. Japan - 0,7%
10. Zwitserland - 0,6%

Meer kamers beschikbaar voor studenten

TvB had ons via de nieuws-submit te melden:

Minister Dekker van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (VROM) heeft middels een brief aan de Tweede Kamer laten weten dat het aantal studentenkamers bij woningcorporaties in het studiejaar 2003/2004 met 3737 kamers gegroeid is. Bovendien komen er de komende twee jaar nog eens 7000 kamers bij.

In alle grote studentensteden van Nederland heerst kamernood. Het is vaak moeilijk om op korte termijn aan een goede kamer te komen, waardoor menig student zich genoodzaakt ziet zijn heil buiten de universiteitsstad of bij familie te zoeken. Een subsidie van 4,8 miljoen euro draagt eraan bij dat appartementen die voor asielzoekers bestemd waren, nu omgebouwd worden tot studentenwoningen. Op deze manier moet het tekort van 15.000 kamers in 2010 weggewerkt zijn.

Vader filmde jarenlang seks dochter

Icoon Buitenlands nieuwsEen gepensioneerde agent uit het Texaanse San Antonio, James Bell, is aangeklaagd omdat hij met behulp van een verborgen camera jarenlang de vrijpartijen van zijn volwassen dochter filmde. De man plaatste een minuscule camera in het televisietoestel van zijn dochter en heeft in totaal 18 uur beeldmateriaal verzameld van de seks die zijn dochter had met twee van haar vriendjes.

Zijn dochter was zich van geen kwaad bewust. Een van haar ex-vriendjes ontdekte de seksvideo’s en lichtte zijn ex-vriendin in. Bells advocaten zeggen dat de man onschuldig is. Verwacht wordt dat zijn dochter tegen haar vader gaat getuigen. Als de gepensioneerde agent wordt veroordeeld, kan hij twee jaar gevangenisstraf krijgen.

Verdachte bedreiging OM-medewerkers gearresteerd

Icoon Binnenlands nieuwsDe politie heeft op 8 juli een man uit Breda aangehouden op verdenking van het bedreigen van twee medewerkers van het Openbaar Ministerie (OM) in Breda. De man zou hen een poederbrief en dreigbrieven hebben gestuurd. Woordvoerder Martine Pilaar van het OM Breda heeft dit vandaag bekend gemaakt.

De dreigbrieven en de poederbrieven zijn in maart, april en mei binnengekomen bij het gerechtsgebouw in Breda. "Aangezien de poederbrief vroegtijdig werd onderschept was het niet nodig grootscheepse maatregelen te nemen", aldus Pilaar.

In november vorig jaar werd het hele gebouw hermetisch afgesloten na het vinden van een poederbrief. "De brief werd toen in een dermate laat stadium gevonden en was al op meerdere plekken geweest, daarom was het onvermijdelijk stappen te nemen." Of de verdachte iets met deze poederbrief te maken heeft is volgens de woordvoerder nog niet bekend. Het OM heeft de bedreigingen van het afgelopen voorjaar destijds niet naar buiten gebracht en neemt de zaak 'zeer serieus.'

Maffiosi opgepakt op Sicilië

Icoon Buitenlands nieuwsDe politie op het Italiaanse eiland Sicilië heeft de afgelopen nacht 23 mensen gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij de georganiseerde misdaad. De aanhoudingen vonden plaats in de havenstad Trapani en omgeving. Onder hen zijn twee vrouwen die aan het hoofd van soort bestuursorgaan zouden hebben gestaan dat op grote schaal mensen afperste.

Eén van de vrouwen wordt er verder van beschuldigd dat zij tijdens bezoeken aan de gevangenis geheime codes gebruikte om boodschappen aan gedetineerde maffiabazen door te geven. Beide vrouwen zijn getrouwd met een bekende maffioso.

President Tsjetsjenië overleeft aanslag

Icoon Buitenlands nieuwsBij een aanslag op het konvooi van de waarnemend president van Tsjetsjenië, Sergej Abramov, zijn vandaag één dode en drie gewonden gevallen. Abramov zelf bleef ongedeerd. Volgens het Russische persbureau Interfax zou het dodelijke slachtoffer een bodyguard zijn.

De aanslag deed zich voor in de Tsjetsjeense hoofdstad Grozny. Het is niet bekend of explosie zich te vroeg of te laat voordeed. Abramov is de opvolger van Ahmad Kadyrov, die in mei bij een bomaanslag om het leven kwam.

Subheader
Sergej Abramov op de begrafenis van
Ahmad Kadyrov

Kauwgom in de klas

Zo, alweer eruit gestuurd. Omdat ik net te laat was met mijn kauwgom achter m'n kies te proppen en omdat de leraar geen zin had om naar een stelletje herkauwende koeien te kijken. Wat hébben leraren tegen kauwgom? Ik vind dat een kauwgompje op zijn tijd best zou moeten kunnen.

De term "herkauwende koeien" lijkt tegenwoordig wel vakjargon. Het was niet de eerste keer dat ik het naar m'n hoofd geslingerd kreeg, leraren gebruiken het heel erg vaak. Het begint gewoon standaard te worden! Stiekem vraag ik me af waarom leraren uberhaupt mogen lesgeven als ze het enorme verschil tussen koeien en mensen niet eens zien, maar dat zal wel aan mij liggen. Koeien lopen op VIER poten, mensen op twee bénen, koeien zijn wit met zwarte vlekken, mensen, dus ook leerlingen, zijn meestal roze en hebben kleren aan.
Verder hebben koeien vier magen en boeren ze hun halfverteerde eten weer op om het nog wat beter fijn te kauwen. Wij doen dat niet! Kauwgom is niet ons half verteerde lunchpakket, dus van herkauwen is absoluut geen sprake.
Waar veel kauwgomkauwende leerlingen minstens één keer in hun schoolcarrière mee te maken krijgen, is het kauwgomkrabben. Onder alle tafeltjes zitten kilo's kauwgom. Als kauwgom kauwen toegestaan wordt, zal de omvang van die uitgedroogde brij zeker afnemen. Die klonten onder tafel worden namelijk veroorzaakt door leerlingen die snel hun kauwgom verstoppen als de leraar iets vraagt. (Ik vraag me trouwens af waarom er nog steeds geen tafeltjes met een onderkant zijn waar geen kauwgom aan vast kán geplakt worden.) Dat verstoppen hoeft niet meer, dus het kauwgomkrabben zal verleden tijd zijn(!)

Verder heeft elke leraar zo'n vijf minuten extra lestijd. Voordat alle leerlingen hun mond hebben geleegd, is vaak al een deel van de les om. Ook als de leraar tijdens de les iemand betrapt, gaan al snel een paar kostbare minuten voorbij met het welles-nietessen en dergelijke. Die minuten kunnen beter besteed worden aan lesgeven, waardoor leerlingen meer leren en dat is te zien aan de resultaten.
Bovendien is het wetenschappelijk bewezen dat als je ergens op kauwt, de concentratie veel beter is. Leerlingen letten beter op en proefwerken zullen beter gemaakt worden.
In veel kauwgomsoorten, vooral de suikervrije, zit bovendien de stof fenylalanine. Deze stof wordt ook aangemaakt bij onder andere verliefdheid en zorgt ervoor dat je je vrolijker voelt.

Al met al zal dus de les veel gezelliger worden, terwijl de punten omhoog gaan, alleen omdat leerlingen kauwgom mogen kauwen. Dus, beste leraar, zet u even over het idee 'herkauwende koeien' heen, dan vinden leerlingen u aardiger en ú zult het zeker merken aan de lessen en de resultaten.

Uitslag negende etappe Tour de France

De negende etappe van de Tour de France is gewonnen door Robbie McEwen. De Australiër bleef in de massasprint de Noord Thor Hushovd en landgenoot Stuart O'Grady voor.

De koers stond lang in het teken van een ontsnapping van de Italiaan Filippo Simeoni en de Spanjaard Inigo Landaluze, zij gingen er na 38 kilometer vandoor. Het peloton liet ze begaan. Dit zinde de Nederlander Karsten Kroon niet; hij viel aan en verliet het peloton. Het lukte hem echter niet om bij de koplopers te komen en hij liet zich terugzakken in de grote groep. De voorsprong van Simeoni en Landaluze liep inmiddels op naar bijna tien minuten.

In de laatste kilometers liep de voorsprong van de twee steeds meer terug, er kwam een zeer spannende finale. Uiteindelijk werden ze enkele honderden meters voor de finish toch nog ingelopen door het aanstormende peloton. McEwen was uiteindelijk de sterkste en pakte de ritzege. Landaluze en Simeoni werden respectievelijk 10e en 17e. Beste Nederlander was Bram de Groot op een 15e plek. De Fransman Thomas Voeckler blijft leider in het Algemeen Klassement.

Morgen volgt de langste etappe van deze Tour: 237 kilometer. De renners zullen op de Franse nationale feestdag maar liefst negen bergen moeten bedwingen, waaronder één van de eerste categorie.

Etappe-uitslag:
1. Robbie McEwen (Aus) 3.32,55
2. Thor Hushovd (Noo) z.t.
3. Stuart O'Grady (Aus) z.t.
4. Jérôme Pineau (Fra) z.t.
5. Erik Zabel (Dui) z.t.
6. Janeck Tombak (Est) z.t.
7. Tom Boonen (Bel) z.t.
8. Danilo Hondo (Dui) z.t.
9. Sergio Marinangeli (Ita) z.t.
10. Inigo Landalueze (Spa) z.t.
11. Jean-Patrick Nazon (Fra) z.t.
12. Baden Cooke (Aus) z.t.
13. Scott Sunderland (Aus) z.t.
14. Allan Davis (Aus) z.t.
15. Bram de Groot (Ned) z.t.
16. Kim Kirchen (Lux) z.t.
17. Filippo Simeoni (Ita) z.t.
18. Laurent Brochard (Fra) z.t.
19. Peter Wrolich (Oos) z.t.
20. Fabian Cancellara (Zwi) z.t.

Algemeen Klassement:
1. Thomas Voeckler (Fra) 33.03.36
2. Stuart O'Grady (Aus) + 2.53
3. Sandy Casar (Fra) + 4.06
4. Magnus Backstedt (Zwe) + 6.27
5. Jakob Piil (Den) + 7.09
6. Lance Armstrong (VS) + 9.35
7. George Hincapie (VS) + 9.45
8. José Azevedo (Por) + 9.57
9. José Enr.Gutierrez (Spa) + 10.02
10. Erik Zabel (Dui) + 10.06
11. Tyler Hamilton (VS) + 10.11
12. Floyd Landis (VS) + 10.12
13. Santos Gonzalez (Spa) + 10.12
14. Bert Grabsch (Dui) + 10.16
15. Francisco Mancebo (Spa) + 10.18
16. Oscar Sevilla (Spa) + 10.19
17. José Luis Rubiera (Spa) + 10.20
18. Manuel Beltran (Spa) + 10.22
19. Vjatsjeslav Jekimov (Rus) + 10.26
20. Jan Ullrich (Dui) + 10.30
26. Bram de Groot (Ned) + 10.49

Tour de France: Uitslag negende rit

De negende etappe van de Tour de France is gewonnen door Robbie McEwen. De Australiër bleef in de massasprint de Noord Thor Hushovd en landgenoot Stuart O'Grady voor.

De koers stond lang in het teken van een ontsnapping van de Italiaan Filippo Simeoni en de Spanjaard Inigo Landaluze, zij gingen er na 38 kilometer vandoor. Het peloton liet ze begaan. Dit zinde de Nederlander Karsten Kroon niet; hij viel aan en verliet het peloton. Het lukte hem echter niet om bij de koplopers te komen en hij liet zich terugzakken in de grote groep. De voorsprong van Simeoni en Landaluze liep inmiddels op naar bijna tien minuten.

In de laatste kilometers liep de voorsprong van de twee steeds meer terug, er kwam een zeer spannende finale. Uiteindelijk werden ze enkele honderden meters voor de finish toch nog ingelopen door het aanstormende peloton. McEwen was uiteindelijk de sterkste en pakte de ritzege. Landaluze en Simeoni werden respectievelijk 10e en 17e. Beste Nederlander was Bram de Groot op een 15e plek. De Fransman Thomas Voeckler blijft leider in het Algemeen Klassement.

Morgen volgt de langste etappe van deze Tour: 237 kilometer. De renners zullen op de Franse nationale feestdag maar liefst negen bergen moeten bedwingen, waaronder één van de eerste categorie.

Etappe-uitslag
1. Robbie McEwen (Aus) 3.32,55
2. Thor Hushovd (Noo) z.t.
3. Stuart O'Grady (Aus) z.t.
4. Jérôme Pineau (Fra) z.t.
5. Erik Zabel (Dui) z.t.
6. Janeck Tombak (Est) z.t.
7. Tom Boonen (Bel) z.t.
8. Danilo Hondo (Dui) z.t.
9. Sergio Marinangeli (Ita) z.t.
10. Inigo Landalueze (Spa) z.t.
11. Jean-Patrick Nazon (Fra) z.t.
12. Baden Cooke (Aus) z.t.
13. Scott Sunderland (Aus) z.t.
14. Allan Davis (Aus) z.t.
15. Bram de Groot (Ned) z.t.
16. Kim Kirchen (Lux) z.t.
17. Filippo Simeoni (Ita) z.t.
18. Laurent Brochard (Fra) z.t.
19. Peter Wrolich (Oos) z.t.
20. Fabian Cancellara (Zwi) z.t.

Algemeen Klassement
1. Thomas Voeckler (Fra) 33.03.36
2. Stuart O'Grady (Aus) + 2.53
3. Sandy Casar (Fra) + 4.06
4. Magnus Backstedt (Zwe) + 6.27
5. Jakob Piil (Den) + 7.09
6. Lance Armstrong (VS) + 9.35
7. George Hincapie (VS) + 9.45
8. José Azevedo (Por) + 9.57
9. José Enr.Gutierrez (Spa) + 10.02
10. Erik Zabel (Dui) + 10.06
11. Tyler Hamilton (VS) + 10.11
12. Floyd Landis (VS) + 10.12
13. Santos Gonzalez (Spa) + 10.12
14. Bert Grabsch (Dui) + 10.16
15. Francisco Mancebo (Spa) + 10.18
16. Oscar Sevilla (Spa) + 10.19
17. José Luis Rubiera (Spa) + 10.20
18. Manuel Beltran (Spa) + 10.22
19. Vjatsjeslav Jekimov (Rus) + 10.26
20. Jan Ullrich (Dui) + 10.30
26. Bram de Groot (Ned) + 10.49

Kijk voor meer Tour de France-nieuws op de FOK! WBmanager

Duitse oud-staatssecretaris gearresteerd

Icoon Buitenlands nieuwsDe ondergedoken Duitse oud-staatssecretaris van defensie Holger Pfahls, is vandaag in Parijs aangehouden. Dat heeft de rechtbank in Augsburg bevestigd. Pfahls wordt al vijf jaar gezocht omdat hij in 1991 omgerekend bijna twee miljoen euro smeergeld zou hebben gekregen van de wapenhandelaar Karlheinz Schreiber. In ruil voor dit smeergeld zou Pfahls de levering van 36 Duitse pantserwagens aan Saudi-Arabië hebben geregeld.

In dezelfde corruptiezaak staat de oudste zoon van de inmiddels overleden CDU-politicus Franz-Josef Strauss, Max Strauss, terecht. Strauss zou 2,6 miljoen euro van Schreiber hebben getoucheerd. In zijn zaak doet de rechtbank in Augsburg donderdag uitspraak.

Subheader
Holger Pfahls (rechts) zat vijf jaar ondergedoken

Frits Bolkestein wordt hoogleraar

Frits Bolkestein wordt hoogleraar aan de Technische Universiteit Delft en Universiteit Leiden. Het onderwijs van de Europees Commissaris zal gericht zijn op de rol van intellectuelen in belangrijke politieke ontwikkelingen, waaronder de Europese eenwording. Dit hebben beide instellingen dinsdag laten weten.

De universiteiten benoemen hem gezamenlijk per 1 november 2004 voor één dag per week voor een periode van drie jaar. De Colleges van Bestuur achtten oud VVD-leider Bolkestein bij uitstek geschikt door kritische reflectie de verbinding te leggen tussen de werelden van wetenschap en de politieke praktijk.

De Colleges zien Bolkestein als de beste man voor de leerstoel 'Intellectuele grondslagen van politieke ontwikkelingen'.

Stichting Brein wil p2p-gebruikers aanpakken

WAik had ons via de nieuws-submit te melden:

Nog dit jaar wil Stichting Brein internetgebruikers aanpakken die via zogenoemde uitwisseldiensten muziek aanbieden, zo meldt Webwereld. De voorbereidingen zijn volgens Tim Kuik van Stichting Brein al begonnen. "Er moet nog een aantal stappen worden ondernomen voordat de eerste vorderingen bij gebruikers op de deurmat vallen."

Een grote opsteker voor Brein is de 'Postzegeluitspraak'. Een postzegelhandelaar had een zaak aangespannen tegen internetportal Lycos. De handelaar wilde naam en adresgegevens van een persoon die via een Lycos-homepage een lastercampagne tegen hem was gestart. Uiteindelijk oordeelde de rechtbank dat de internetportal de gegevens aan de man moest verstrekken. Voor Brein is dit een gunstige uitspraak, omdat zij ook adresgegevens moet achterhalen van 'illegale' uploaders bij de betreffende internetproviders.

De Consumentenbond kan zich niet vinden in de voornemens van de stichting. "De digitale muziekgebruiker dreigt beboet te gaan worden dankzij de aangekondigde acties van de 'piraterij-politie'. Deze stichting beschuldigt consumenten al jaren van massale diefstal."

"Zij meent dat voor iedere kopie die nu gemaakt wordt, het origineel gekocht zou zijn als de mogelijkheid om te kopiëren niet zou bestaan. Ondertussen wordt al wel voor ieder blanco cd'tje 42 eurocent afgedragen aan rechthebbenden via Stichting de Thuiskopie," aldus de Consumentenbond.

Wie wil er nu níet goedkoper lenen?!

Wie wil er een lening, of wie wil er graag een oversluiten?
Het kan allemaal. Geen enkel probleem. Het enige wat je hoeft te doen is de telefoon pakken en het nummer bellen wat getoond wordt op het scherm. Als we de commercial mogen geloven is er niet veel voor nodig om een hoop geld te besparen. En wie wil dat nu niet?
Dus twijfel niet en pak die telefoon, want de dame (vakantieman, of slechte acteur) heeft net laten zien 'hoe gemakkelijk het is om je huidige lening goedkoper te maken'.
Ben ik de enige die zich zo ergert?

Reclameland heeft het er maar druk mee. Want behalve bier, luiers, waspoeder en maandverband, zijn ook leningen tegenwoordig big business.
Nu zijn er veel producten die je nog wel met enige overtuigingskracht aan de man kan brengen. Denk bijvoorbeeld aan die humoristische bierreclames. En daarnaast: welke vrouw weet nu niet hoe lastig die maandelijkse kwaal is? En natuurlijk willen we allemaal graag die chocoladevlekken uit ons wasgoed hebben.
De nieuwste hype bestaat uit het afsluiten -dan wel oversluiten- van je lening. En ja, hoe prijs je dat nu het beste aan?
Een welbekende maatschappij dacht de oplossing te hebben en schakelde een soapacteur in. Deze -voorheen in IJsland verdwenen fotograaf/arts- prees vanuit een soort van serre hun leningen de hemel in. Maar na een keer of tien deze reclame gezien te hebben, ging er bij mij toch iets kriebelen. En dan heb ik het niet over de neiging om de telefoon te pakken en te bellen, maar meer over het smijten van dat ding richting mijn tv.

Toch leken bekende tv-persoonlijkheden het aanvankelijk goed te doen. Zo kan ik me een nieuwslezer herinneren die het de wereldnieuwtjes altijd zeer overtuigend bracht, maar bij het aanprijzen van leningen toch goed de mist in ging.

Een tweede kredietverstrekker besloot het anders aan te pakken. Benodigdheden: een decor voorzien van een bureau met computer en telefoon, een paar acteurs (met vertrouwelijke uitstraling), een script en een paar 'nietsvermoedende voorbijgangers' met een veel te hoge lening, of de bereidheid te doen alsof. Dé ingrediënten voor het maken van een reclamespot. Helaas kwam het geheel niet geloofwaardig uit de verf, waardoor de gemiddelde Nederlandse tv-kijker het spontaan op een zappen zet.

Een hoop ergernis van mijn kant, dus. Iets wat niet eens zozeer komt van het feit dat het een reclame voor een lening betreft, maar des te meer door de manier waarop ze krampachtig het product proberen te verkopen. Je kan mij niet wijsmaken dat het 'onschuldige voorbijganger-filmpje' zó overtuigend is dat het serieus mensen aanzet tot bellen. Nu is reclame zelden een spontane opname, maar van deze commercial spat het fake-gehalte gewoon af.
Dat geldt tevens voor de 'ook nog een leuk truitje-reclame'. Je weet wel, die ene met een jongedame die een computer kocht van haar centjes, enne, ook nog een leuke truitje. Juist, die. Gaan je nekharen al overeind staan?
Overigens wist deze bron van ergernis onlangs nog wel een prijs in de wacht te slepen, waarna de reclame snel van de buis verdween. Maar ja, de tweede prijs in de categorie 'Meest irritante reclame' is dan ook niet iets om over naar huis te schrijven.

Schiphol ziet af van overname Zaventem

Schiphol heeft geen belangstelling meer voor een controlerend belang in de Belgische luchthaven Zaventem. Dat liet de directie dinsdagmiddag weten. Ook Fraport, exploitant van de luchthaven in Frankfurt, liet weten geen interesse meer te hebben in de Brusselse luchthaven.

Waarom Schiphol geen interesse meer heeft in de luchthaven is onduidelijk. Het gaat om een belang van 70 procent in de Brussel International Airport Corporation (BIAC). Dit bedrijf beheert luchthaven Zaventem. Men verwacht dat de Belgische overheid haar huidige belang van 63 procent in BIAC terugbrengt.

Achttien jaar cel voor 'supermarktmoord'

De 35-jarige P.V. uit Spijkenisse is door het gerechtshof in Den Haag veroordeeld tot achttien jaar cel. Het hof achtte bewezen dat de man in juli 2002 de twintigjarige Leon Nootenboom doodschoot tijdens een overval op een supermarkt in Spijkenisse.

De straf is overigens conform aan de strafeis van het Openbaar Ministerie. Moord achtte het hof niet bewezen, maar wel de zwaarste vorm van doodslag. Vorig jaar veroordeelde de rechtbank V.tot veertien jaar celstraf voor zijn daad in het filiaal van Bas van der Heijden. Het slachtoffer werd tijdens de overval ongelukkigerwijs aangezien voor een politieagent.

V. heeft de moord altijd ontkend en ging daarom in hoger beroep. Hij schuift de schuld af op de 40-jarige J.T. die werd veroordeeld tot vijf jaar gevangenisstraf wegens medeplichtigheid. In het hoger beroep is de straf hoger uitgevallen, omdat de ernst van de feiten volgens het hof niet genoeg tot uitdrukking kwam in de straf die de rechtbank had opgelegd.

De omgebrachte Leon Nootenboom

Kranjcar nieuwe coach Kroatië

Zlatko Kranjcar wordt de nieuwe bondscoach van het Kroatisch elftal.

De 47-jarige Kranjcar wordt de opvolger van Otto Baric, die ontslag nam na de vroege uitschakeling van Kroatië tijdens het EK. De oud-international van Joegoslavië voelt zich erg vereerd en zegt dat hij er klaar voor is om bondscoach te worden.

Als voetballer speelde Kranjcar voor Dinamo Zagreb, St. Pölten en Rapid Wien. Als trainer werd hij kampioen met Dinamo Zagreb in 1996 en 1998 en met NK Zagreb in 2001.

Klachten Volkert van der Graaf ongegrond

Een klacht van Volkert van der Graaf tegen de Nederlandse staat is door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens in Straatsburg afgewezen. De moordenaar van Pim Fortuyn vond dat hij slecht was behandeld tijdens zijn voorarrest. Zo werd hij na zijn arrestatie enige tijd in een isoleercel gezet en stond hij maanden onder permanent cameratoezicht.

Indertijd reeds beklaagden Van der Graaf en zijn advocaat A. Franken zich bij diverse Nederlandse instanties. Die klachten werden echter allemaal afgewezen.

Bij zijn klacht voor het Europees Hof in Straatsburg deed Van der Graaf een beroep op artikel 3 van het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens (EVRM). Dat luidt: ''Niemand zal worden blootgesteld aan marteling of aan een inhumane of vernederende behandeling of bestraffing.''. Het Europees hof erkent dat opsluiting in een isoleercel en permanente cameratoezicht bij de klager gevoelens van ontreddering kan hebben veroorzaakt. In het geval van Van der Graaf acht zij het onvoldoende aangetoond dat klager is blootgesteld aan geestelijk lijden van een niveau dat inhumaan of vernederd kan worden genoemd.

In concreto komt het er op neer dat het hof oordeelt dat de klacht van Van der Graaf ongefundeerd is, en derhalve niet zal worden toegelaten voor verdere behandeling.

Tieners die veel msn'en zijn depressiever

brighton had ons via de nieuws-submit te melden:

Tieners die veel msn'en zijn depressiever dan andere kinderen. Bovendien hebben zij minder eigenwaarde en hebben ze minder goed contact met hun ouders. Dat blijkt uit onderzoek van het Rotterdamse Instituut voor Onderzoek naar Leefwijzen & Verslaving.

Naar de oorzaak wordt nog verder onderzoek gedaan. Onderzoekers denken dat chatten negatieve gevolgen met zich meebrengt doordat het chatten veel te oppervlakkig blijft en veel jongeren niet de aandacht voor hun problemen biedt die ze zoeken. In het onderzoek werden 700 vmbo-, havo- en vwo-leerlingen in de leeftijd van dertien tot en met zestien jaar ondervraagd.

Scholieren werden ondervraagd over het aantal uren dat ze per week aan internet, sms'en, chatten, e-mailen, telefoneren, een brief schrijven en praten met vrienden besteden. Verder werd gevraagd hoe zij zich voelen en welke activiteiten ze belangrijk vinden. Jongeren hebben nog altijd verreweg het meeste contact door met elkaar te praten, maar msn'en is een goede tweede. Ruim 80 procent van de ondervraagde kinderen msn't wel eens. Bijna 60 procent gebruikt het messenger-programma vaker dan vier dagen per week. Kinderen die extreem veel msn'en voelen zich een stuk minder goed dan de rest van de ondervraagden.

Onderzoeker R. van den Eijnden betitelt de uitkomsten als opmerkelijk. "Er is duidelijk een relatie tussen msn'en en geringe eigenwaarde, depressieve gevoelens en weinig voldoening halen uit de relatie met ouders. De vraag is alleen hoe dat komt." Uit nader onderzoek moet blijken of die gevoelens er al waren voor het msn'en of dat ze deze gevoelens juist door msn'en krijgen.

De onderzoeker vermoedt dat tieners die extreem vaak msn'en het programma vooral gebruiken als vlucht uit de dagelijkse werkelijkheid. "Ze zoeken misschien iemand waarmee ze over hun problemen en zorgen kunnen praten. Maar vaak is de communicatie via msn nogal oppervlakkig en vinden ze wellicht toch niet wat ze zoeken.", aldus Van den Eijnden.

Agassi op weg naar 800e overwinning

Andre Agassi kan dinsdag zijn 800ste overwinning in het profcircuit op zijn naam schrijven.

Tijdens de Mercedes-Benz Cup in Los Angeles moet de Amerikaan dan wel winnen van Alex Bogomolov, tegen wie hij nog nooit eerder gespeeld heeft. Bij winst treed Agassi toe tot een zeer select gezelschap. Jimmy Connors, Guillermo Vilas, Ivan Lendl, John McEnroe en Stefan Edberg zijn tot op heden de enige tennissers die meer dan 800 profparijen wisten te winnen.

De 34-jarige voormalige nummer één van de wereld wist het toernooi in Los Angeles trouwens al drie maal te winnen, in 1998,2001 en 2002.

Man filmt vrouwelijke collega's op toilet

Icoon Buitenlands nieuwsEen 61-jarige maatschappelijk werker uit Engeland, William More, is gisteren tot drie jaar cel veroordeeld wegens het filmen van vrouwen op een toilet. De man zei dat hij dit deed uit wraak tegen onuitstaanbare collega's. De rechter oordeelde echter dat de video-opnames puur voor de seksuele bevrediging van de beklaagde dienden. "Deze schending van de privacy is zo ernstig dat het met gevangenisstraf dient te worden bestraft", oordeelde de rechter.

De zaak kwam aan het licht nadat een slachtoffer de minuscule lens van een camera had gezien in de wc-rol houder. Ze besloot hierop collega's en de politie in te lichten. Die volgden de kabel en kwamen uit bij een kast op de verdieping erboven. Vervolgens braken ze de kast open en zagen dat het was omgebouwd tot opnamestudio met een televisie en videorecorder. Daarna doorzochten politieagenten het huis van More waar ze de video-opnames vonden.

Moeilijke vragen

Bereid je voor op enkele moeilijke vragen terwijl je de test doet om erachter te komen hoe stupid je eigenlijk bent.

Voorbeeld vragen :

Why can't Stevie Wonder read?
Because he's black
Because he's blind
Because he's stupid

Which of the following movies doesn't have a retard in it?
Forrest Gump
Titanic, if you don't count Leonardo DiCaprio
One flew over the cuckoo's nest

What does the chat and internet expression "STFU!" mean?
Snap That Farmer's Underpants!
Shut The Fuck Up!
Stop Talking, Find Username!

Persoonlijk ben ik :

Truly moronic

It's not the worst result achievable with this test, but it's still pretty stupid. Don't feel bad though, at least you can say 10 to 15 percent of all the people who took this test are more stupid than you. Sad part is some 80 percent can say the same about you.
Tough break huh stupid?

Tour de France trekt veel kijkers

De rechtstreekse uitzendingen van de Tour de France zijn afgelopen week goed bekeken. Gemiddeld 801.000 wielerfans volgden in de eerste week dagelijks de etappes op Nederland 2. Vorig jaar was dat nog 680.000 mensen. De best bekeken etappe was die van afgelopen zondag met winnaar Thor Hushovd. Er keken gemiddeld meer dan een miljoen mensen naar.

Ook het avondprogramma Studio Sportzomer met Mart Smeets is populair. Gemiddeld kijken hier 700.000 mensen naar.

Aanpak benzinedieven wordt makkelijker

Re_plaY had ons via de nieuws-submit te melden:

Vanaf dinsdag kunnen automobilisten die zonder betalen doorrijden na het tanken daar moeilijker mee wegkomen. Voortaan mogen deurwaarders de kentekengegevens van de doorrijders opvragen en namens de tankstationhouders op de benzinedieven afstappen. Dit werd dinsdag door de Belangenvereniging Tankstations BETA bekendgemaakt.

De pomphouders zijn dit maandag overeengekomen met deurwaarders, de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW) en de ministeries van Binnenlandse Zaken, Justitie en Verkeer & Waterstaat. Volgens BETA-bestuurslid E. Klok wordt er jaarlijks voor ongeveer 12 miljoen euro 'gratis' getankt.

Verkoop mixdrankjes gedaald

brighton had ons via de nieuws-submit te melden:

Het afgelopen jaar is de verkoop van trendy mixdrankjes zoals Bacardi Breezer gedaald met 34 procent. Ook binnenlands gedistilleerde dranken zoals jenever, vieux en brandewijn verloren aan populariteit. Zo blijkt uit een brief die staatssecretaris Joop Wijn van Financiën gisteren aan de Kamer heeft gestuurd.

De scherp dalende verkoop van de mixdrankjes heeft volgens de staatssecretaris niets te maken met de accijnsverhoging op alcohol per 1 januari 2003. De prijzen van die dranken zouden in de winkel en horeca het afgelopen jaar gelijk zijn gebleven.

De oorzaak ligt volgens Wijn in de snel veranderende smaak van de consument, die tegenwoordig de voorkeur geeft aan het drinken van wijn. "Daarnaast is er een groter bewustzijn van de risico's verbonden aan alcoholconsumptie.", aldus de staatssecretaris.

Fabrikanten en slijters van Nederlands gedistilleerd hebben het al enkele jaren moeilijk. Sedert 1994 daalde de afzet van sterke drank met tussen de 25 en 50 procent. In 2002 was er wel sprake van een stijging, dankzij de toenemende vraag naar mixdranken, een korte opleving waaraan nu dus een eind is gekomen. Dit is volgens de SlijtersUnie samen met de nieuwste accijnsverhoging de doodsteek voor steeds meer bedrijven.

Wijn schrijft aan de Kamer dat de afgelopen jaren vooral in de grensstreek met Duitsland al tien procent van de slijterijen failliet is gegaan. De staatssecretaris voelt echter niks voor een verhoging van de bieraccijns en gelijktijdige prijsverlaging voor gedistilleerde dranken, zoals de SlijtersUnie bepleit. Hij betwijfelt of een accijnsverlaging de verkoop zal stimuleren.

Nog één 'Hirsi Ali-diss' rapper in cel

Het Openbaar Ministerie heeft gisteren laten weten dat er nog één 'Hirsi Ali-rapper' vastzit. In eerste instantie waren drie mannen gearresteerd voor de haatrap jegens de VVD-politica. Eén kwam al snel op vrije voeten, omdat hij pas na de gewraakte rap lid van de rapgroep Den Haag Connection (DHC) was geworden. Afgelopen vrijdag is een tweede vrijgelaten.

De man die nu nog vastzit wordt óók verdacht van drugsbezit. Het OM wilde aanvankelijk de rappers zowel voor bedreiging als voor belemmering van een parlementariër veroordelen (artikel 121 van het Wetboek van Strafrecht). De rechter-commissaris wilde ze echter voor het laatste feit niet vastzetten. Het OM is overigens nog wel van plan om het bewuste artikel in te zetten tegen de rappers. Daar doet men nu onderzoek naar. Op het belemmeren van een parlementariër staat een straf van maximaal levenslang.

Gezien de commotie die de kwestie heeft gehad wil het OM de rappers zo snel mogelijk voor de rechter brengen.

Franse toiletten zijn het smerigst

De openbare toiletten in Frankrijk zijn de smerigste van Europa zegt ongeveer de helft van de Nederlanders volgens het Nationaal Toly Toilet. Op de tweede plaats in de lijst van smerigste openbare toiletten staat Spanje. Via Internet hadden ruim 10.000 mensen hun stem uitgebracht voor het Nationaal Toly Toilet.

Verder kwam naar voren dat de helft van de Nederlandse moeders hun kinderen in de berm hun behoefte laat doen als het toilet in de buurt smerig is. Een kwart van de mensen gebruikt toch het toilet, maar bedekt dan wel de wc-bril.

Iets minder dan de helft van de ondervraagden schat in dat ze een kans hebben van tussen de 40 procent en 60 procent om een schoon toilet aan te treffen. In het echt is het 20 procent kans dat iemand een schoon toilet aantreft.

[update] Pakketje bij Heiloo loos alarm

Het treinverkeer tussen tussen Alkmaar en Amsterdam en Alkmaar en Haarlem ligt stil omdat er in een sneltrein bij het station in Heiloo een verdacht pakketje is aangetroffen.

Het pakketje werd ontdekt door een conducteur, die de zaak niet vertrouwde. Hij liet de trein stopzetten bij Heiloo. Alle passagiers zijn daar uitgestapt. De omgeving van het station is ontruimd. Het Explosieven Opruimings Commando (EOC) is ingeschakeld.

Update 14:00
Het treinverkeer tussen Alkmaar en de Randstad is rond 13.00 uur weer op gang gekomen. Het EOC heeft het gevonden pakketje meegenomen. Het verdachte pakketje bevatte geen gevaarlijk materiaal. Wat er wel in zat, wil de politie nog niet zeggen.

Haarlem naar nieuw stadion

Haarlem krijgt met ingang van het seizoen 2007/2008 een nieuw stadion. Dat maakte voorzitter Frans Sodekamp van Haarlem bekend op de jaarlijkse persbriefing.

Haarlem zal huurder worden van het nieuwe stadion Oostpoort. Het stadion zal plaats gaan bieden aan 8.000 toeschouwers. Voorzitter Sodekamp benadrukte dat de komst van het nieuwe onderkomen van groot belang is.

'We kunnen op de huidige locatie niet meer vooruit. Onze businessclub is bomvol en zelfs de extra ruimte die we creëerden voor de nieuwe Vastgoedclub is eigenlijk al weer aan zijn grenzen qua mogelijkheden' aldus Sodekamp

Zwaanswijk vertrekt naar Japan

Patrick Zwaanswijk speelt het komende seizoen voor het Japanse Oita Trinita. De verdediger, die weigerde zijn contract bij FC Utrecht te verlengen, lost daar Richard Witschge af.

Bij Oita Trinita wordt Zwaanswijk herenigd met Technisch Directeur Han Berger. Zwaanswijk weigerde in Utrecht zijn contract te verlengen omdat de Haarlemmer een buitenlands avontuur aan wilde gaan. Eerdere pogingen naar het buitenland te vertrekken mislukten.

Bij FC Utrecht kwam Patrick Zwaanswijk in totaal tot 159 wedstrijden waarin hij 18 keer scoorde. In 2003 en 2004 veroverde Zwaanswijk de Amstel-Cup.

Eminem begint eigen radiostation

De Amerikaanse rapper Eminem begint zijn eigen radiostation. Samen met zijn platenmaatschappij Interscope en zijn eigen label Shady Records heeft hij een deal gesloten met Sirius. Sirius is een aanbieder van radiostations per satelliet.

Het nog naamloze station gaat dit najaar van start en zal allerlei vormen van hiphop uitzenden. De rapper zal zelf ook af en toe een programma presenteren, waarbij luisteraars kunnen opbellen.

Onuitgegeven liedjes The Beatles ontdekt

In Australië zijn nog nooit eerder uitgegeven nummers van The Beatles gevonden. De liedjes werden gevonden in een koffer op een vlooienmarkt. De koffer bevatte verder verschillende souvenirs en foto's van de 'Fab Four'. Dat meldt de Londense Times dinsdag.

Het materiaal moet nog verder onderzocht worden. De spullen zouden hebben toebehoord aan iemand die dicht bij de groep stond.. Experts hebben goede hoop dat de magnetische banden in de koffer nieuwe liedjes van The Beatles bevatten.

De koffer werd een aantal maanden geleden voor 29 euro gekocht door de Britse toerist Fraser Claughton. Claughton was op dat moment op vakantie in het Australische Lara, vlakbij Melbourne. De inhoud van de koffer bleek te bestaan uit een 400-tal foto's, concertprogramma's en audiocassettes met het opschrift "Abbey Road", de opnamestudio van het beroemde Britse viertal.

Experts denken dat het om de verloren koffer van Mal Evans gaat. Evans werkte met The Beatles als geluidsman of extra muzikant. Mal Evans overleed in 1976. Sindsdien gingen er geruchten over diens collectie. Hij stelde de collectie samen, omdat hij een nooit voltooide biografie van de groep wou schrijven

De geluidsopnamen bevatten zowel variaties op bekende Beatles-songs zoals "We Can Work It Out" als nooit eerder uitgegeven liedjes. Ook Peter Doggett, een archiefexpert van popmuziek bij het veilinghuis Christie, zegt in de Times dat er "zeker een band bestaat tussen de koffer en Mal Evans". "Hij kon bij The Beatles zijn wanneer er niemand anders in de buurt was, wanneer ze muziek maakten.”

Lesbische speelgoedpop met vibrator te koop

Icoon opmerkelijk nieuwsVanaf deze week kunnen mensen in de Verenigde Staten een lesbische speelgoedpop met bijpassende vibrator kopen. De pop 'Bobbie' is 30 centimeter lang, draagt een leren vestje en een t-shirt voor bodybuilders. Ook heeft elke pop een tatoeage op de arm. Het gaat om een wereldprimeur.

Volgens speelgoedfabrikant 'Dyke' is de pop een gat in de markt. Het bedrijf hoopt dat het speelgoed de wereld in sneltempo zal veroveren. De 36-jarige New Yorkse Stephanie Prod, de vrouw die de pop heeft bedacht, kwam op het idee terwijl ze werkte aan een proefschrift over de ondervertegenwoordiging van lesbische vrouwen in de populaire cultuur.

De poppen kosten omgerekend 40 euro per stuk. Je kunt echter ook de 'special edition' kopen, die enkel door mensen boven de 21 gekocht mag worden. Deze duurdere versie kost 50 euro en is voorzien van leuke accessoires als SM-outfits en miniatuurvibrators.

Subheader
Vanaf deze week in de VS te koop:
speelgoedpop 'Bobbie'

Twee ouderen in ziekenhuis door brand

In Boxtel zijn in de nacht van maandag op dinsdag twee bejaarden na een brand met ademhalingsproblemen naar het ziekenhuis gebracht Een woordvoerder van de politie heeft dit dinsdag meegedeeld. De brand woedde in het huis van één van de slachtoffers. De 73-jarige bewoner heeft vermoedelijk iets willen opwarmen. De man is door de brandweer uit zijn woning gehaald.

Het andere slachtoffer is de 66-jarige buurvrouw van de man. Andere bewoners van het flatgebouw moesten tijdelijk hun woning uit. Zij zijn door de politie elders opgevangen. De omvang van de schade is nog niet bekend.

Marinier Erik O. wordt vervolgd

Marinier Erik O. wordt door het Openbaar Ministerie (OM) voor de rechter gebracht wegens het doodschieten van een Irakees. Volgens het OM heeft de marinier ''de dienstvoorschriften overtreden zoals die gelden voor de Nederlandse militairen in Irak''.

Het OM is van mening dat O. geen schot had mogen lossen in de richting van de Irakezen. Als het opzettelijk doden van de Irakees niet kan worden bewezen valt justitie terug op het delict dood door schuld. Mede-mariniers die bij het incident aanwezig waren zouden hebben verklaard dat O. geen reden had om te schieten.

O. zal voor de militaire rechtbank moeten verschijnen. Die bestaat uit twee rechters en een militair.

-
Oudere gerelateerde berichten:
Kamer kraakt OM inzake Irak-militair.
Vrijgelaten marinier: Ik deed niets fout.

Vrouw bindt ex-man 35 uur vast

Een 57-jarige vrouw uit Botosani (Roemenië) heeft haar ex-man 35 uur vastgebonden, omdat ze de man wilde straffen voor het ongelukkige leven dat de vrouw had. Voor elk ongelukkig jaar van haar leven moest de man één uur zitten.

Elena Gheorghiu was in 1987 gescheiden van haar echtgenoot, maar bleef vanwege problemen met het verdelen van de eigendommen bij hem in hetzelfde huis wonen. De lokale krant National zei dat Elena "wraak" wilde nemen toen hij dronken thuis kwam. Ze zei: "Ik had een hekel aan het drankgebruik van hem. Hij verkocht verschillende spullen in het huis om aan geld te komen voor drank. Op een avond kwam hij zo dronken thuis dat ik besloot dat het tijd was om hem te straffen voor de 35 ongelukkige jaren die hij mij heeft bezorgd. Ik heb er ook geen minuut spijt van, hij jankte als een klein kind dat opgesloten zat in zijn kamer."

Emigratie ouderen neemt toe

In acht jaar tijd is het aantal autochtonen van 55 jaar en ouder dat emigreert bijna verdubbeld. In 2003 vertrokken 4000 oudere autochtonen uit Nederland. Dat waren er nog 2400 in 1995. Dit meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag.

België, Duitsland, Frankrijk en Spanje zijn de meeste geliefde landen onder de ouderen. Hiervan trekken België en Duitsland verreweg de meeste emigranten aan. Het aantal ouderen dat naar Frankrijk en Duitsland emigreert, is vorig jaar in vergelijking met acht jaar geleden sterk toegenomen.

Confrontatie Marokkanen en skinheads voorkomen

Icoon Binnenlands nieuwsRond half tien maandagavond verzamelden zo'n honderd skinheads en vijftig Marokkaanse jongeren zich op het stationsplein in het Brabantse Oisterwijk, om met elkaar op de vuist te gaan. Aanleiding was een incident vrijdag, toen een skinhead op de kermis in Oisterwijk zou zijn mishandeld door een groep Marokkanen. De politie kon gisteravond echter voorkomen dat de situatie escaleerde, aldus politiewoordvoerder Carel Bouman.

De politie stuurde direct alle eenheden in het district Tilburg naar het stationsplein om te voorkomen dat de twee groepen elkaar te lijf gingen. De agenten wisten de groepen uit elkaar te drijven, maar de skinheads en Marokkanen bleven nog geruime tijd rondhangen in de binnenstad. Omdat de politie hen in de gaten bleef houden, vertrokken ze uiteindelijk toch.

R. Kelly maakt jungle van zijn studio

R. Kelly houdt zo erg van Afrika, dat hij zijn eigen geluidsstudio in Chicago heeft omgetoverd tot een jungle. De zanger en producer wil het continent zo beter begrijpen. "Dat is waarom ik alle struiken, planten en bomen heb neergezet. Ik heb tenten in de studio geplaatst om in te slapen en ik eet van de vloer" , aldus R. Kelly.

De ster moet verplicht in Chicago blijven tijdens het onderzoek naar zijn betrokkenheid in 21 kinderporno-zaken. Buiten de planten in zijn studio draagt hij ook bijpassende kleren. "Verder draag ik een camouflagepak. Ik weet dat ik door de buren word uitgelachen, maar we zijn hier in de jungle!"

Vuurtorens Texel en Ameland onbemand

De vuurtorens van Texel en Ameland worden straks onbemand. De vuurtorens blijven wel branden. De vuurtorens van Schiermonnikoog en Terschelling blijven wel bemand. Dat heeft het ministerie van Verkeer en Waterstaat dinsdag gezegd.

Aanvankelijk wilde minister Peijs (Verkeer en Waterstaat) alle vuurtorens op de vijf Waddeneilanden zonder personeel laten draaien, aldus voorzitter P. Verhoeven van het Overleg Orgaan Waddeneilanden (OOW). Een centrum in Den Helder of Harlingen zou dan de veiligheid op de Waddenzee moeten garanderen.

Na een overleg op Terschelling maandag zijn de minister en vijf eilanden overeengekomen dat vuurtoren Brandaris op Terschelling in een hypermoderne zeeverkeerspost wordt omgebouwd. Daarnaast blijven Schiermonnikoog en Terschelling ook nog open om het vrachtverkeer naar de havens van respectievelijk Delfzijl en Harlingen in goede banen te leiden.

Op Vlieland was de vuurtoren al niet meer bemand en die van Texel is bij wijze van proef een jaar dicht. Vlieland, Texel en Ameland krijgen in plaats van bemanning infraroodcamera's op de torens.

De gemeente Texel betreurt de sluiting van de vuurtoren op het eiland. "Het persoonlijk toezicht op de scheepvaart heeft niet alleen betrekking op de grote scheepvaart. Ook de recreatievaart kunnen we op die manier beter in de gaten houden in het verraderlijke gebied tussen Vlieland en Texel", aldus een woordvoerder van de gemeente.

OOW-voorzitter Verhoeven, tevens burgemeester van Ameland, heeft gemengde gevoelens over het besluit. "Ten opzichte van de eerste plannen van Peijs hebben we als Waddeneilanden grote winst geboekt. Als burgemeester van Ameland zit ik met een kater", aldus de burgemeester.

Na drie jaar verwacht Rijkswaterstaat Noord-Nederland dat er een evaluatie volgt. Mocht de nieuwe opzet niet geslaagd zijn is het zelfs mogelijk dat de vuurtorens dan weer bemand worden. De kosten zijn volgens Rijkswaterstaat Noord-Nederland nog onbekend, maar " het gaat om miljoeneninvesteringen in camera's, radarapparatuur en computers" , aldus een woordvoerder van Rijkswaterstaat. De Tweede Kamer heeft zich nog niet uitgesproken over de plannen.

Aston Villa huurt Cole

Chelsea-speler Carlton Cole speelt het volgende seizoen op huurbasis voor Aston Villa. Het is de tweede keer dat Cole wordt verhuurd. Eerder kwam hij uit voor Charlton Athletic.

Volgens de nieuwe trainer van Chelsea Mourinho is de toekomst voor Cole bij de Londense club echter nog niet voorbij. 'Ik denk dat het goed voor hem is. Ik heb een week met hem gewerkt en was onder de indruk van hem', licht Mourinho toe. 'Ik weet zeker dat hij op een dag een speler van Chelsea is.'

Nederland is klein, maar fijn!

Nederland is klein, maar fijn. Het is er ook loeidruk, dat merk je vooral op de wegen. Na twee dagen rijden - vanuit Napels is het een rit van ongeveer 1800 kilometer, een behoorlijk eind dus, maar we hebben het er voor over - is het zo fijn om weer in Nederland te zijn.

Ik geef toe, we voelden onze blijdschap niet meteen. Wat wil je, we waren moe, hadden pijn in onze rug, spierpijn in onze rechterkuit van het gassen, en hoofdpijn, vooral dat, je moet ook overal op letten onderweg.
Waar we voornamelijk last van hebben is het vrachtverkeer, van die ellenlange colonnes vrachtwagens.
Ik weet dat het nodig is, de bevoorrading van ons kleine, fijne landje met al het onder de zon geoogste lekkers uit het Zuiden van Europa, dat de vrachtwagens heen en terug moeten, iedere keer over de wegen moeten denderen, zij kunnen de route onderhand wel dromen.
Zouden zij het daarom doen? Is het verveling, een beetje geinen, willen zij stoer doen misschien? Het overkomt mij meermaals, lig ik een beetje te dutten naast mijn lief - ja, sorry hoor, maar onderweg is hij zo saai - schrik ik me rot van dat keiharde getoeter van zo'n vrachtwagen. En maar zwaaien en lachen, die rotzakken, je zou er toch zo je wagen tegenaan willen gooien. Gelukkig ben ik iets verstandiger dan zij en zwaai ik vriendelijk grijnzend terug.
Mij zullen ze niet hebben, hoor, dat was mijn gedachte. Wàs, ja, want nu niet meer, niet na wat er gebeurde vlak nadat we de grens over waren en de wielen van onze Passaat over Neerlands bodem rolden.

Kijk, dat toeteren onderweg is het probleem niet. Een grapje moet kunnen, ook op de weg. Maar vrachtwagenchauffeurs die inhalen, vreselijk irritant is het. Waar je ook niets tegen kunt beginnen, zijn de chauffeurs van de personenwagens, de gentlemen in het verkeer, die vinden dat ritsen moet mogen, te allen tijde, ook als er een bord staat, verboden in te halen.
Tergend langzaam gaat het, meter voor meter kruipen de vrachtwagens vooruit, intussen enorme files achter zich verzamelend. En waarvoor? Omdat nummer drie een paar kilometer harder rijdt dan nummer twee en nummer één? Je zult het altijd zien, nummer twee laat dat niet op zich zitten, want die gaat harder dan nummer één. Die gaat ook inhalen, meteen, zwiep, achter nummer drie aan. En de heer in het verkeer laat dat ook gebeuren, rijdt dan plotseling tussen al die grote vrachtwagens, lekker eng, lekker net goed.

Wij waren het spuugzat, dagen-, urenlang dat ellendige vrachtverkeer voor je wielen. Maar het was het enige dat ik zei, ik opperde puur een idee, het hoefde toch niet uitgevoerd te worden? Ik zei alleen maar dat je hen zo over de vluchtstrook zou willen inhalen, rechts dus, ze vroegen er toch om?
Voor ik het wist, herhaalde zich het Adam en Eva drama, in het klein weliswaar, en reden wij plotseling over de vluchtstrook, het getoeter en seinen met groot licht negerend.
Wat hebben we gelachen, maar die zwaaiende hand, die verdween snel toen we een bekende auto zagen. Verkeerspolitie, jawel. Stoppen, meteen, op dezelfde vluchtstrook. Och, och, wat een ellende, onze ruzie vergeet ik niet zo snel, net als de kakofonie van geluiden, het pesterige getoeter van de vrachtwagenchauffeurs.

Ja, we spraken Nederlands - die kentekenplaat is niet zo vreemd, hoor, maar meneer de agent vertrouwde het niet, moest het eerst grondig uitzoeken - en nee, we waren niet achterlijk. Natuurlijk begrepen we waarom we hier stilstonden. Hij begreep ons niet, regels zijn regels, wij waren fout en de vrachtwagens goed. Hij wilde niet eens luisteren, begon meteen met schrijven.
Of wij nog een verhaal kwijt wilden? Niet dat we op clementie, seponeren of beter nog, het verscheuren van de bon konden rekenen, nee, er was gewoon ruimte over op de bon. Nou, wat ons betrof, was er die dag genoeg verteld.

Nederland is klein, fijn en hartstikke duur, die boete gaat ons 160 euro kosten. Zou het te laat zijn? Ik heb er nog eens over nagedacht, ik wil eigenlijk best mijn verhaal kwijt, maar dan alleen aan een vrachtwagenchauffeur.


Carew naar Turkije

De Turkse club Besiktas heeft John Carew overgenomen van de Spaanse kampioen Valencia.

De Noorse international stond ook in de belangstelling van Bromwich Albion, maar tekende een contract voor drie jaar in Turkije. Al langere tijd kon de lange aanvaller geen basisplaats meer bemachtigen in Spanje. Afgelopen seizoen werd de spits daarom verhuurd aan de Italiaanse club AS Rome.

Kroatische priesters vragen vrijstelling alcoholwet

Kroatische priesters vragen vrijstelling van de alcoholwet die onlangs door de Kroatische regering is voorgesteld. Dat heeft de krant Jutarnji List maandag gemeld.

De wet houdt in dat in het verkeer een limiet geldt van 0 promille. Bovendien willen de bestuurders zwaardere straffen voor overtreders. Tijdens een dienst drinken priesters steevast enkele slokken wijn. Zij vrezen straks massaal beboet te worden als zij achter het stuur plaatsnemen. Priesters die drie diensten op een dag geven zijn geen uitzondering. "Uiteraard betekent dit niet dat wij toelating vragen om te rijden onder invloed. Maar we moeten toch een minimum aan tolerantie kunnen afspreken", zei een priester.

Dit jaar is het aantal verkeersdoden in Kroatië met vijftien procent toegenomen. Verkeersautoriteiten waarschuwen dat dit aantal nog verder kan oplopen als er geen maatregelen worden genomen.

Game: MTV Music Generator 3

Publisher:Codemasters
Developer:Mix Max
Website:MTV Music Generator 3
Platform:PS2


Je eigen plaat bij elkaar mixen is hip, en iedereen kan het. Met een beetje creativiteit, een paar leuke nummers en de nieuwste telg uit de MTV Music Generator reeks flans je binnen luttele seconden een echte party-hitter in elkaar. En het leuke ervan is; je hoeft er je luie stoel niet eens voor uit te komen! Gewoon op je vertrouwde PlayStation 2, brought to you by Codemasters.

MTV Music Generator 3 Logo

Verdachte doden 13-jarige blijft in cel

Sedar SoaresGisteren diende een pro-formazitting tegen de verdachte van het doodschieten van de 13-jarige Sedar Soares. De scholier werd op 1 februari 2003 gedood tijdens sneeuwballengooien bij het Rotterdamse metrostation Slinge.

De 28-jarige verdachte, Gerald H., blijft voorlopig vastzitten, zo besloot de rechter gisteren. De op Curaçao geboren man werd in april op Schiphol aangehouden toen hij probeerde drugs Nederland binnen te smokkelen. Zijn advocaat betoogde dat er te weinig bewijs voorhanden zou zijn om hem nog langer vast te houden.

Officier van justitie M. Bode zegt dat er drie ooggetuigen zijn die H. zagen schieten en daarna in zijn auto zagen stappen. Oók zou uit peiling van zijn mobiele telefoon blijken dat hij zich op het moment van het schieten bij metrostation Slinge bevond.

Wel deed de officier een opmerkelijke oproep in de rechtbank aan mensen om zich als getuige te melden, omdat zij het vermoeden heeft dat er nog dingen worden achtergehouden.

Arabier pleegt zelfmoord om arrestatie te ontlopen

Icoon Buitenlands nieuwsEen Arabisch uitziende man heeft maandag in het oosten van Afghanistan, kort voor Afghaanse soldaten hem gevangen wilden nemen, zelfmoord gepleegd door een handgranaat tot ontploffing te brengen. Dat heeft een woordvoerder van de gouverneur van de provincie Nangarhar, waar het incident zich voordeed dinsdag gezegd.

Gisteren keerden enkele Afghaanse overheidsfunctionarissen terug van een bezoek aan een siertuin toen zij bij het dorp Khogyani in Nangarhar twee mannen langs de kant van de weg aan iets zagen werken. De functionarissen vertrouwden het niet, lieten de colonne stoppen en stuurden hun soldaten naar de mannen toe om te kijken of ze een bom probeerden te installeren.

Het tweetal rende hierop weg, waarna de soldaten het vuur openden. Eén van de vluchtende mannen werd geraakt en kon kort daarop worden ingerekend. Toen ze de de andere man hadden omsingeld, pakte die een handgranaat en trok de pin eruit. Geen van de soldaten raakte gewond bij de explosie.

Fransen somber over lot bergbeklimmer

koeroy had ons via de nieuws-submit te melden:

De reddingsdienst in het Franse Chamonix hoopt woensdag hun zoektocht naar de Nederlandse bergbeklimmer die sinds zaterdag vermist wordt voort te kunnen zetten. De commandant van de plaatselijke politie, Nicolas Bonneville, toonde zich dinsdag zeer pessimistisch over het lot van de vermiste Nederlander en diens Franse gids.

Maandag was het weer te slecht om naar de 29-jarige Nederlander en zijn 57-jarig Franse gids te zoeken. Woensdagochtend hoopt de reddingsdienst het gebied waar de twee zich mogelijk bevinden vanuit een helikopter te kunnen bekijken. Het zicht is dan waarschijnlijk beter dan op dinsdag. Er heerst volgens Bonneville nog altijd lawinegevaar. Dat bemoeilijkt het reddingswerk.

De commandant is zeer pessimistisch over de overlevingskansen van het duo. "We hebben het over een hoogte van tegen de 4000 meter en daar is het overdag al beneden het vriespunt.", aldus Bonneville.

Zaterdag was de Utrechter met een groep de hoogste berg van Europa aan het beklimmen. Toen de man erg vermoeid raakte besloot zijn gids hem naar beneden te brengen. Tijdens de afdaling werd het duo overvallen door een lawine. De reddingsdienst heeft zaterdagavond en de hele zondag naar de twee gezocht. De gids was volgens de commandant zeer ervaren.

''Ketchup-activiste lid van AFA''

Het Katholiek Nieuwsblad meldt in een artikel over de Anti Fascistische Aktie (AFA) dat één van de twee activistes die ketchup naar minister Verdonk gooide, lid is van die beweging. Het zou gaan om de 28-jarige Agnes Wijbrands, die onlangs werd gesignaleerd met een AFA-speldje.

In het artikel wordt verder de vraag gesteld waarom justitie nimmer lijkt op te treden tegen gewelddadige akties van de AFA. De Anti-Fascistische Aktie is een in 1992 opgerichte actiegroep, die zich ten doel heeft gesteld ''racistische en fascistische partijen, groeperingen en tendensen te bestrijden". De AFA-top wilde niet meewerken aan het artikel in het nieuwsblad. Over een 18-jarige AFA-activiste die dat wel wilde (Amber Fernandes, kraakster uit Apeldoorn) werd prompt door een AFA-woordvoerder een bericht rondgestuurd waarin voor Fernandes werd gewaarschuwd.

Volgens onderzoeker Peter Siebelt liggen de wortels van de AFA in de kraakbeweging uit het begin van de jaren 80, toen Hans Janmaat met zijn Centrumpartij (CP) in opkomst was. Toen werd onder de naam Antifascistisch Kollektief geopereerd. Uit deze onderzoeksgroep komt later in de jaren 80 het Fascisme Onderzoek Kollektief (FOK) voort.

In het artikel worden verschillende vormen van intimidatie aangehaald die AFA-activisten hanteren. Onder andere Michiel Smit en leden van zijn Nieuw Rechts waren daar slachtoffer van, alsmede leden van de jongerenbeweging van de LPF.

Overigens trad justitie onlangs wel hard op tegen AFA-demonstranten, toen die in Den Haag met geweld een demonstratie van de neo-nazistische NVU wilden verstoren. In totaal werden toen 350 AFA-aanhangers opgepakt.

Drugslijn op Schiphol opgerold

Juusjuh en WAik hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Taxfreewinkels op Schiphol blijken een belangrijke schakel te zijn in grootschalige cocaïnehandel via onze nationale luchthaven. Medewerkers van de winkels zouden grote hoeveelheden cocaïne via personeelsdoorgangen door de grensbewaking loodsen. Dit is gebleken uit een groot rechercheonderzoek van de marechaussee en douane op Schiphol onder de naam 'Operatie Muskusrat'.

Bij de operatie zijn vier medewerkers van taxfreewinkels en vijf drugskoeriers gearresteerd. De aanhoudingen worden door de marechaussee bevestigd. Volgens woordvoerder Rob Stenacker is hiermee "een complete drugslijn opgerold".

De opgepakte winkelmedewerkers konden ongestoord de grens oversteken met pakketten van 10 kilo cocaïne, omdat zij beschikten over toegangspasjes waarmee ze de personeelsuitgangen konden gebruiken. Zodoende werd de grensbewaking omzeild. Schiphol heeft zo'n 56.000 medewerkers, die allemaal een toegangspasje bezitten.

De personeelsleden worden wel 'gescreend' voordat ze een pasje krijgen. Voor veel geld rekruteren drugsorganisaties handlangers onder Schipholmedewerkers. De winkelmedewerkers ontvangen de drugs van koeriers uit Zuid-Amerika. De koeriers geven hun handbagage met daarin de drugs aan medewerkers van de belastingvrije winkels. De koeriers bleven achter de grensbewaking en namen direct weer een vlucht naar een andere bestemming. Winkelmedewerkers gaven het vervolgens door aan een ander bendelid, die het spul distribueerde in Nederland. De zaak kwam aan het licht na de arrestatie van drugskoerierster uit Venezuela. Een observatieteam van het Schipholteam zag de vrouw haar handbagage afgeven in een winkeltje.

Bij 'Operatie Muskusrat' kwam een opmerkelijke werkwijze van drugskoeriers aan het licht. "De koeriers werden allemaal vergezeld door een soort bewakers, die ervoor moesten zorgen dat de koeriers hun smokkelwaar netjes afleverden. Ook waakten die handlangers ervoor dat de cocaïne niet werd gestolen door rivaliserende bendes. We hebben met deze arrestaties echt een heel netwerk opgerold", aldus de marechausseewoordvoerder.

Opvolger Playstation 2 in mei te bewonderen

lizardtattoo had ons via de nieuws-submit te melden:

Elektronicafabrikant Sony heeft aangekondigd dat de presentatie van de opvolger van de Playstation 2 op de gamebeurs E3 volgend jaar is.

Ken Kutaragi, hoofd van de game-afdeling van Sony, verklaarde dat hij uitgaat van een speelbare versie die in mei 2005 kan worden getoond. De opvolger gaat, hoe verrassend, Playstation 3 heten. Kutaragi kon nog geen lanceerdatum van de console noemen, maar uitgaande van de Playstation 2, zal er ongeveer een jaar tussen de presentatie en de lancering zitten.

Sony is, na Nintendo, de tweede grote fabrikant die een opvolger van zijn console aankondigt. Nintendo komt ook op de E3 van volgend jaar met een nieuwe spelconsole, codenaam Revolution. Als ook Microsoft volgt, staat de gamebeurs geheel in het teken van de nieuwe consoles. Hoewel Microsoft diverse malen heeft laten weten zich niet te zullen laten opjagen door Sony, gaan analisten ervan uit dat de nieuwe Xbox ook present is op de E3.

Philips vergroot de winst flink

De winst van het Nederlandse elektronicaconcern Philips is het afgelopen kwartaal van 42 miljoen euro tot 616 miljoen gestegen. Dat is hoger dan analisten hadden verwacht. Vorig jaar werd er in het eerste kwartaal nog verlies geleden.

Vooral de verkoop van consumentenelektronica en computerchips steeg. Maar ook de andere takken van Philips deden het goed. Ook voor het tweede kwartaal verwacht Philips-topman Kleisterlee een goed resultaat.

Japanse schoolkinderen krijgen chip

Binnenkort zullen de leerlingen van een Japanse basisschool een chip in hun kleding en/of tassen krijgen. De chip is een middel tegen het "zoekraken" van kinderen.

De zogenoemde Radio Frequency Identification (RFID) is nog steeds enigszins omstreden. Tegenstanders van de technologie voeren aan dat de gebruikte radiogolven schadelijk zijn voor de gezondheid. RFID gaat vooralsnog door één school worden toegepast.

Overigens heeft Japan niet de primeur met de technologie toegepast bij kinderen. Het Deense attractiepark Legoland werkt al iets langer met RFID om te voorkomen dat kinderen gaan rondzwerven en uiteindelijk onvindbaar zijn.

Verder wordt deze technologie vooral gebruikt voor prijskaartjes in winkels.

Ontvoerder van Wei Wei snel naar Nederland

De verwachting is dat de ontvoerder van het Eibergse tienermeisje Wei Wei Hu binnen twee weken aan ons land kan worden uitgeleverd.

Nederland had aan Duitsland om uitlevering van de verdachte gevraagd, waarop de verdachte heeft laten weten hieraan te zullen meewerken. Het is nu nog een kwestie van enkele formaliteiten afwikkelen en dan kan de man al op korte termijn naar ons land worden overgebracht. Een woordvoerster van het openbaar ministerie in Zutphen verklaarde dat de procedure waarschijnlijk binnen twee weken is afgerond.

De ontvoerder zit momenteel in een Duitse cel sinds de Duitse politie een einde had gemaakt aan de ontvoering. De man wordt bovendien verdacht van poging tot ontvoering van twee Duitse meisjes, maar hij zal zich uiteindelijk voor een Nederlandse rechter moeten verantwoorden.

KNVB praat met Cruijff

Directeur betaald voetbal van de KNVB, Henk Kesler, heeft afgelopen maandag met Johan Cruijff in Barcelona een gesprek gehad. Onderwerp was de opvolging van scheidend bondscoach Dick Advocaat.

Kesler bevestigde dinsdag dat hij met de oud-speler had gesproken. Vermoedelijk won Kesler advies in over wie de opvolger moet worden. De preses van de voetbalbond wilde echter niets zeggen over de inhoud van het gesprek.

Verschillende bronnen, waaronder NOS teletekst, schrijven dat Johan Cruijff Marco van Basten en John van 't Schip heeft voorgedragen om het Nederlands Elftal te coachen. De twee zijn nu nog in dienst van Ajax, waar zij met het tweede elftal in de weer zijn. Van Basten zou bondscoach worden en Van 't Schip zijn assistent.

Ook Cruijff zou bij het Nederlands Elftal worden betrokken: Hij zou structureel adviseur van de KNVB in aanloop naar het WK 2006 in Duitsland worden.

[update] Voetbal: KNVB praat met Cruijff

Directeur betaald voetbal van de KNVB, Henk Kesler, heeft afgelopen maandag met Johan Cruijff in Barcelona een gesprek gehad. Onderwerp was de opvolging van scheidend bondscoach Dick Advocaat

Kesler bevestigde dinsdag dat hij met de oud-speler had gesproken. Vermoedelijk won Kesler advies in over wie de opvolger moet worden. De preses van de voetbalbond wilde echter niets zeggen over de inhoud van het gesprek.

Update 9:25
Verschillende bronnen, waaronder NOS teletekst, schrijven dat Johan Cruijff Marco van Basten en John van 't Schip heeft voorgedragen om het Nederlands Elftal te coachen. De twee zijn nu nog in dienst van Ajax, waar zij met het tweede elftal in de weer zijn. Van Basten zou bondscoach worden en Van 't Schip zijn assistent.

Ook Cruijff zou bij het Nederlands Elftal worden betrokken: Hij zou structureel adviseur van de KNVB in aanloop naar het WK 2006 in Duitsland worden.

Meer sportnieuws lees je op de FOK!sportmanager

Uitslag oefenwedstrijden 12-07

PSV heeft zijn tweede oefenwedstrijd als voorbereiding op het nieuwe seizoen met dubbele cijfers gewonnen. Het werd 0-15 tegen amateurclub DSV.

Marc van Bommel startte in de basis, en als aanvoerder, en maakte 2 doelpunten.


Uitslagen oefenwedstrijden 12 juli


DVS - Feyenoord 0-5
Doelpunten: Kuijt 2x, Buffel, Paauwe en Castelen

Zuidhorn - FC Groningen 0-11
Doelpunten: Tuyp 3x, Salmon, Hugo, De Witte, Krstev, Luirink, Drent, Veldmate, Bizimana.

DSV - PSV 0-15
Doelpunten: Vennegoor of H 3x, Sibon 2x, Van Bommel 2x, William 2x, Bakkal 2x, Leandro, Affelay, Marquinho, Colin.

Germania Teveren - Roda JC 1-4
Doelpunten Roda: Sergio 2x, Cristiano 2x

Streekteam Garderen - Vitesse 0-14
Doelpunten: Hofs 6x, Knopper, Dingsdag, Schaars, Ilic, Rankovic, De Meersman, Janssen, ed .

"Dode" baby weer levend na vier dagen

WAik had ons via de nieuws-submit te melden:

Een medewerker van een mortuarium in de Chinese stad Lanzhou kreeg de schrik van zijn leven toen een "dode" baby plotseling luid begon te huilen.

Vier dagen eerder had de baby in het ziekenhuis een hersenbloeding gekregen, en het personeel aldaar had het kleine kind dood verklaard.

De acht dagen oude baby is door de werknemer naar het ziekenhuis terug gebracht. Daar herstelt de baby die in coma blijkt te zijn geraakt.

Beckhams afzwaaier te koop op Ebay

Sjorz had ons via de nieuws-submit te melden:

De bal die David Beckham op het afgelopen EK in de kwartfinale tegen Portugal tijdens de penaltyserie in de tribune schoot, is nu te koop op Ebay. De gemiste penalty geldt als een van de meest memorabele acties van het afgelopen EK.

De bal werd destijds door basketballer Pablo Carral op rij Q in het Estadio da Luz in Lissabon gevangen. Nu heeft hij de bal compleet met de officiële teksten als '24.06.2004' en 'Quarter Final' en de coördinaten van het Estadio Da Luz te koop aangeboden op Ebay. Het bod is de 2.000 euro inmiddels gepasseerd, meebieden kan hier.

Vier treinbommen in Moskou ontmanteld

Sessy had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Buitenlands nieuwsIn de Russische hoofdstad Moskou zijn op het treinstation Nikolayevskaya, in de buurt van de Kazanski hoofdtreinstation, een aantal bommen in een treinwagon ontmanteld.

Dit gebeurde gisteravond rond 18:30 plaatselijke tijd. Volgens verschillende bronnen waren er drie of vier explosieven, zij waren onder een restaurant-wagon van trein nummer 63 op de route Moskou-Tumen geplaatst. Het station werd later op de avond weer vrijgegeven voor gebruik. Het betreft enkele granaten die met een stuk isoleermateriaal en een touw aan elkaar waren vastgemaakt. Mogelijk zijn deze door een passagier onder de trein gegooid.

'Filipijnen halen troepen uit Irak'

Re_plaY had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Irak nieuwsDe Filipijnse onderminister van Buitenlandse Zaken Rafael Seguis liet gisteravond in een verklaring, voorgelezen op de Arabische nieuwszender al-Jazeera, weten dat de Filipijnse regering zo snel mogelijk alle troepen terugtrekt uit Irak.

De berichtgeving komt enkele uren na het ultimatum gesteld door de ontvoerders van een Filipijn. Voor gisteravond 21.00 uur moest de Filipijnse regering beloven zijn 51 manschappen in Irak op 20 juli naar huis te sturen. Gebeurde dit niet, dan zou de gegijzelde Filipijnse vrachtwagenchauffeur door moslimextremisten worden onthoofd.

Suiker uit schappen gehaald

Door suikerproducent Caribbean Gold worden pakken rietsuiker en suikerklontjes uit de schappen gehaald. Na consumptie van de producten zijn er twee mensen ziek geworden. Dat heeft de fabrikant maandag laten weten.

Het betreft hier de pakken Caribbean Gold suikerklontjes van 500 gram en de pakken Caribbean Gold pure rietsuiker van 1 kilo. De suikerproducent besloot de producten uit de winkels te halen naar aanleiding van onderzoek van de Keuringsdienst van Waren. Daaruit bleek dat mensen misselijk konden worden na consumptie van deze producten.

"Bij de productie van de suiker zijn bepaalde waarden overschreden" , aldus een woordvoerder van het bedrijf. Om welke stoffen het gaat kon de woordvoerder nog niet melden. "Het rapport van de Keuringsdienst van Waren waarin dit staat is nog niet binnen."

Klanten die de producten hebben gekocht kunnen het terugbrengen naar de winkel waar ze het gekocht hebben. Men krijgt dan het aankoopbedrag vergoed.

Shrek 2 tijdelijk uit Israëlische bioscopen

Maandag is Shrek 2 tijdelijk uit de bioscopen in Israël gehaald. Dit is gedaan vanwege een beledigende opmerking. De Israëlische zanger David Da'or stapte naar de rechter omdat hij problemen had met een referentie naar hem in de film. Hij eiste in het kort geding dat de film uit de roulatie zou worden genomen.

Het kort geding draaide om de zin 'let's bobbitt him' uit de film. In de Hebreeuwse versie was dat vertaald met: 'let's David Da'or him'. 'To bobbitt' betekent in Amerika 'iemand castreren', naar aanleiding van de amputatie van de penis van John Wayne Bobbitt in 1993, die hierdoor wereldberoemd werd.

Vertalers van Shrek 2 hadden voor Davids D'or als vertaling gekozen omdat de zanger in Israël bekend staat om zijn 'hoge stem'. Da'or, die dit jaar nog voor zijn land mee deed aan het Eurovisie Songfestival, vond de grap niet zo geslaagd en stapte naar de rechter. De rechtbank in Tel Aviv gaf hem gelijk en inmiddels is de referentie verwijderd.

Studeren in buitenland moet makkelijker worden

Studiefinanciering of studiepunten moeten gemakkelijk meegenomen kunnen worden bij een studie op een buitenlandse hogeschool of universiteit. Zo moet het studeren in andere EU-landen gestimuleerd worden. Ministers van Onderwijs van de EU hebben dat maandag in Rotterdam geconcludeerd. De ministers van Onderwijs van de EU hadden daar een informele bijeenkomst.

"Ook moeten de opleidingen aan de 3000 hogescholen en universiteiten in Europa beter op elkaar aansluiten", aldus minister Van der Hoeven. Bovendien moet er een indeling naar type komen van Europese onderwijsinstellingen. Op deze manier zouden studenten makkelijk kunnen bepalen waar ze in het buitenland willen studeren. "Het mag geen ranglijst worden", vindt Van der Hoeven.

De komende jaren moeten meer studenten in andere EU-landen gaan leren. Het aantal studenten wat nu in het buitenland studeert blijft ver achter bij de doelstelling. Europees commissaris Reding (Onderwijs) verwacht dat de Europese Commissie woensdag het budget voor uitwisseling van studenten en leraren verdubbelt.

Vijfmaal zoveel scholen in het basis- en voortgezet onderwijs moeten een buitenlandse partner zoeken. "Dat moet van 2 naar 10 procent van de scholen.", aldus Reding. Een miljoen studenten gaan met een zogeheten Erasmusbeurs over de grens studeren, maar dit moeten er drie miljoen worden in 2011. Hierbij voorziet Reding nog wel tegenstand van de ministers van Financien.

Twijfels over antisemitische aanval op Française

In Frankrijk zijn steeds meer twijfels gerezen over het verhaal van de vrouw die zegt ernstig te zijn mishandeld door antisemitische jongeren.

De 23-jarige vrouw beweert door zes jongeren van Noord-Afrikaanse afkomst te zijn belaagd met messen. Ook zou ze zijn besmeurd met hakenkruizen en zouden er stukken van haar kleren en haar zijn afgesneden. De jongeren zouden tevens haar babywagen hebben omgeschopt, waardoor haar 13 maanden oude baby gevallen zou zijn.

Maar nu worden er steeds meer vraagtekens gezet bij haar verhaal. Zo hebben, drie dagen na de beweerde mishandeling, zich nog steeds geen getuigen van het voorval bij de politie gemeld. Dit terwijl de vrouw zegt dat minstens twintig passagiers het gebeuren hebben gezien. Een andere reden voor twijfel is dat er op de beelden van de bewakingscamera's waar de daders zouden zijn uitgestapt geen mannen te zien zijn die aan het gegeven signalement voldoen.

Door de radiozender France-Info en de tv-zender LCI werd bovendien gemeld dat het niet de eerste keer is dat de vrouw aangifte doet van mishandeling; dit zou zij al zes keer eerder gedaan hebben. De Franse politie wil dit echter niet bevestigen.

De Française, waarvan overigens later bleek dat zij geen Joodse is, had maandag een ontmoeting met Nicole Guedj, onderminister voor slachtofferzaken. Guedj riep getuigen met klem op om zich te melden. Eerder veroordeelde de Franse minister van Binnenlandse Zaken, Dominique de Villepin, het gebeuren. Hij zei dat alles op alles gezet moet worden om de daders zo snel mogelijk op te pakken. In Parijs hielden maandag een paar honderd mensen een protestmanifestatie.
Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #1256
special
Random Pics van de Dag #1255
special
VrijMiBabes #206 (not very sfw!)
special
FOK! Zien en doen: Weekend van het Verdedigingserfgoed
special
Random Pics van de Dag #1254
special
Random Pics van de Dag #1253
©FOK.nl e.a.