NOB wil glasvezelnet in Hilversum aanleggen

Om omroep- en mediaproductiebedrijven beter toegang te geven tot archieven en uitzendfaciliteiten, wil het Nederlands Omroepproductie Bedrijf (NOB) een glasvezelring in Hilversum aanleggen. In 2005 zou deze al klaar moeten zijn. Volgende maand denkt NOB een beslissing te zullen nemen over de aanleg. Onderhandelingen met verscheidene bedrijven die de verbindingen aan willen leggen, zijn al begonnen.

Audio- en videomateriaal kan op het nieuwe net makkelijk getransporteerd worden. Daarbij loopt inmiddels het project 'De Digitale Voorziening'. Dit is een samenwerking van onder andere de publieke omroepen, het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid, NOB Cross Media Facilities en Sony om het productie- en distributieproces van de omroepen te digitaliseren.

Ook de gemeente Hilversum overweegt om een eigen glasvezelnet aan te leggen om 'bepaalde publieke en maatschappelijke instellingen' met elkaar te kunnen verbinden. Hierin volgt Hilversum de gemeente Rotterdam die vorige week besloot om een stadsdekkend glasvezelnet voor burgers en bedrijven te stimuleren. De gemeente Appingedam nam enkele weken geleden ook een 'verglazingsbesluit' en wil begin 2005 een snel datanet operationeel hebben.