Drugslijn op Schiphol opgerold

Juusjuh en WAik hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Taxfreewinkels op Schiphol blijken een belangrijke schakel te zijn in grootschalige cocaïnehandel via onze nationale luchthaven. Medewerkers van de winkels zouden grote hoeveelheden cocaïne via personeelsdoorgangen door de grensbewaking loodsen. Dit is gebleken uit een groot rechercheonderzoek van de marechaussee en douane op Schiphol onder de naam 'Operatie Muskusrat'.

Bij de operatie zijn vier medewerkers van taxfreewinkels en vijf drugskoeriers gearresteerd. De aanhoudingen worden door de marechaussee bevestigd. Volgens woordvoerder Rob Stenacker is hiermee "een complete drugslijn opgerold".

De opgepakte winkelmedewerkers konden ongestoord de grens oversteken met pakketten van 10 kilo cocaïne, omdat zij beschikten over toegangspasjes waarmee ze de personeelsuitgangen konden gebruiken. Zodoende werd de grensbewaking omzeild. Schiphol heeft zo'n 56.000 medewerkers, die allemaal een toegangspasje bezitten.

De personeelsleden worden wel 'gescreend' voordat ze een pasje krijgen. Voor veel geld rekruteren drugsorganisaties handlangers onder Schipholmedewerkers. De winkelmedewerkers ontvangen de drugs van koeriers uit Zuid-Amerika. De koeriers geven hun handbagage met daarin de drugs aan medewerkers van de belastingvrije winkels. De koeriers bleven achter de grensbewaking en namen direct weer een vlucht naar een andere bestemming. Winkelmedewerkers gaven het vervolgens door aan een ander bendelid, die het spul distribueerde in Nederland. De zaak kwam aan het licht na de arrestatie van drugskoerierster uit Venezuela. Een observatieteam van het Schipholteam zag de vrouw haar handbagage afgeven in een winkeltje.

Bij 'Operatie Muskusrat' kwam een opmerkelijke werkwijze van drugskoeriers aan het licht. "De koeriers werden allemaal vergezeld door een soort bewakers, die ervoor moesten zorgen dat de koeriers hun smokkelwaar netjes afleverden. Ook waakten die handlangers ervoor dat de cocaïne niet werd gestolen door rivaliserende bendes. We hebben met deze arrestaties echt een heel netwerk opgerold", aldus de marechausseewoordvoerder.