FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van woensdag 7 juli 2004

Man mishandelt net bevallen vriendin

Substitute had ons via de nieuws-submit te melden:

Een vrouw is dinsdagmiddag door haar vriend mishandeld in het ziekenhuis. De vrouw lag in een Amsterdams ziekenhuis, omdat ze dit weekend middels een keizersnede bevallen was van een zoon. De 37-jarige Amsterdammer is aangehouden door de politie.

Na een woordenwisseling tussen beiden liep het uit op een handgemeen. De man sloeg en beet zijn partner. Ziekenhuispersoneel kwam tussenbeide en wist de partijen te scheiden. Ondertussen wist de ingeschakelde politie de man in te sluiten en hem te arresteren. Inmiddels is hij in verzekering gesteld. De man bleek zijn partner al eerder te hebben mishandeld, waarna een ziekenhuisopname volgde.

"Klant Dell hoeft niet langer vooruit te betalen"

MOSA had ons via de nieuws-submit te melden:

Het gerechtshof in Den Haag heeft gisteren besloten dat computerfabrikant Dell niet meer zijn klanten mag verplichten het totale bedrag van de bestelde computer aan te betalen. Dit bleek na een kort geding dat de Hobby Computer Club (HCC) had aangespannen tegen de fabrikant. Volgens het hof is de vooruitbetaling, zoals opgenomen in de algemene voorwaarden van Dell, "onredelijk bezwarend" voor de consument. Volgens het hof zouden klanten niet meer dan de helft vooruit mogen betalen.

Volgens de HCC is de uitspraak bijzonder gunstig voor alle consumenten en niet alleen voor klanten van Dell. Volgens Dell zal het nog enige tijd duren voordat hun bestelsysteem op de uitspraak kan worden aangepast. Dell heeft maximaal drie maanden de tijd gekregen deze voorwaarde aan te passen, anders moet het een dwangsom van vijf duizend euro per dag, met een maximum van ťťn miljoen euro betalen.

Verwacht wordt dat er in andere branches soortgelijke ontwikkelingen plaats zullen vinden, waardoor consumenten niet altijd meer het volledige aankoopbedrag vůůr levering hoeven te betalen.

Postbode mag ouderen geen extra hulp bieden

PCF had ons via de nieuws-submit te melden:

Al jaren helpt postbode Paul Kierby de ouderen, die niet zelfstandig naar de winkel kunnen, in zijn wijk met allerlei klusjes. Hij bezorgt de bejaarden in het Engelse Singleton soms de boodschappen, neemt de krant voor hen mee en brengt de mensen uiteraard ook hun post.

Maar toen hij een tijdje thuis moest blijven vanwege een blessure aan zijn schouder, belde ťťn van de ouderen naar zijn werkgever om te informeren naar de gezondheid van de geliefde postbode. Een fatale fout, want toen de geÔnteresseerde zijn lof uitsprak over het vele goede werk dat de postbode verzette, bleek de werkgever een stuk minder blij met de goede daden van Kierby.

De Engelse posterijen hebben de postbode daarom per direct verboden nog iets anders te bezorgen dan post. Dit tot ongenoegen van de inwoners: "Al sinds we hier wonen gaat het op deze manier. Hij heeft al veel mensen geholpen", aldus de 67-jarige Norma Clark, die elke dag de krant van Kierby mocht ontvangen. "Zelfs de postbode voor Kierby deed dat al voor ons"

"Negen van de tien keer dat de man onze krant kwam brengen moest hij hier toch zijn om de post te bezorgen, dus ik kan me niet voorstellen dat het de posterijen een cent extra kost", aldus Clark.

Volgens de Engelse posterijen hebben ze begrip voor de klachten over het stopzetten, maar wijzen ze erop dat de tijd die de postbode kwijt is aan de extra service ten koste gaat van de service die ze aan kunnen bieden aan inwoners van andere wijken.

Duitse tieners gestraft voor moord op lerares

Woensdag heeft een rechtbank in Duitsland drie tieners veroordeeld tot gevangenisstraffen van vijf tot acht jaar. Deze straffen kregen zij opgelegd wegens de moord op een lerares in een tuchthuis in Rodalben.

De drie 17-jarige jongens werden door de rechtbank schuldig geacht aan de moord op de 26-jarige lerares Christina Knoll. Twee van de jongens kregen een straf van acht jaar. De derde kreeg een straf van vijf jaar opgelegd.

Bij een poging uit het tuchthuis te ontsnappen vielen de jongens hun lerares aan. Nadat een van hen de telefoonlijnen had doorgesneden, sloegen zij de lerares met een pan en staken ze haar meermalen met een mes. Vervolgens vertrokken ze met de auto van de lerares, waarvan ze de sleutels hadden afgepakt. Drie dagen na hun ontsnapping werden de jongens in het westen van Duitsland ingerekend. Ze zaten in het tuchthuis voor verschillende vergrijpen, waaronder diefstal en mishandeling.

Amerikaanse marinier ongedeerd terug na ontvoering

Icoon Irak nieuwsDe Amerikaanse manirier Wassef Al Hassoun heeft, na zijn ontvoering, vanavond wat van zich laten horen. Hij heeft zijn familie opgebeld met de melding vrij en ongedeerd te zijn. Hij bevindt zich momenteel in Libanon.

Eerder vandaag maakte de broer van Al Hassoun al bekend dat de marinier zou zijn vrijgelaten, het Amerikaanse ministerie van Defensie kon vanochtend echter niets bevestigen. Al Hassoun werd vorige maand door moslimextremisten ontvoerd en werd bedreigd met een onthoofding. Vorige week werd er melding gemaakt van de onthoofding, deze verhalen werden echter snel weer ontkracht. Vandaag kan de familie van de man weer met een rustig gevoel verder leven.

Desondanks gaan de ontvoeringen in Irak verder, vandaag is een Filipijnse man ontvoerd. De Arabische televisiezender liet beelden zien waarop drie mannen een man gevangen houden. Als de Filipijnse regering niet binnen 72 uur zijn troepen terugtrekt, zal deze man worden gedood. De ontvoering wordt geclaimd door de 'Khaled Ibn al-Walid-brigade'.

Chinezen blijven koel tijdens Olympische Spelen

lizardtattoo had ons via de nieuws-submit te melden:

De Chinese atleten die deze zomer afreizen naar Athene voor de Olympische Spelen hoeven zich geen zorgen te maken over een eventuele hittegolf. Het Chinees Olympisch Comitť heeft daartoe speciale jassen laten ontwikkelen die verkoeling kunnen bieden.

De uitvinding kan goed van pas komen, want de temperatuur in de Griekse hoofdstad bereikt in de maand augustus regelmatig de 40 graden. Waar de Chinezen de vorige keer nog schildpaddenbloed gebruikten om hun prestaties veilig te stellen, kunnen ze deze keer gebruik maken van de bijzondere uitvinding.

De jassen zijn ontwikkeld om gebruikt te worden tijdens de warming-up en de pauzes. Ze bevatten een speciale gel die gekoeld kan worden in de koelkast of in ijswater. De gel behoudt dan enige tijd de temperatuur, zodat de sporter geen angst hoeft te hebben voor oververhitting.

"Wat nog het meest bijzondere is, is dat de jas de mogelijkheid biedt om allerlei temperaturen aan te nemen. Als het warm is kan de jas verkoeling bieden en als het koud is kan de jas in de magnetron worden opgewarmd en langere tijd warmte bieden", zo meldde de Chinese krant 'the China Daily'.

Tiener aangehouden voor dodelijke steekpartij

Niwa had ons via de nieuws-submit te melden:

In Cuijk heeft de politie een 16-jarige jongen aangehouden, omdat vermoed wordt dat de knaap betrokken is geweest bij een dodelijke steekpartij in het Brabantse Sint-Agatha. In mei 2004 kwam daarbij een 43-jarige campinghouder om het leven. Welke rol de jongen precies heeft gespeeld, moet nog blijken. Een woordvoerster van de politie heeft dit woensdag meegedeeld.

Vermoedelijk betrapte het slachtoffer twee inbrekers op heterdaad. Hierop stond een worsteling waarbij het slachtoffer werd doodgestoken. De politie beschikt over een DNA-profiel van de dader. Er is door de verdachte nog geen verklaring afgelegd.

De tiener is aangehouden in zijn ouderlijk huis. Daar werd tevens een huiszoeking verricht. Of dat iets heeft opgeleverd, wil de politie niet zeggen. Na de steekpartij werd door de politie onder meer een schoen en een petje gevonden, vermoedelijk van de dader.

Bij de inbraak werden diverse spullen waaronder een elektromotor en een skelter buitgemaakt. De politie is nog steeds op zoek naar deze spullen.

Overheid stort 5 miljoen aan hulpactie Sudan

DT71 had ons via de nieuws-submit te melden:

De Nederlandse overheid heeft de vandaag begonnen noodactie voor slachtoffers in de Sudanese regio Darfur direct een flinke injectie gegeven door een bedrag van 5 miljoen euro te storten. Zo maakte het ministerie van Buitenlandse Zaken vandaag bekend.

Speciaal voor de slachtoffers van het geweld in Darfur is giro 555. De Samenwerkende Hulporganisaties (SHO) hebben daartoe besloten. Vanaf vandaag zendt de organisatie radio- en televisiespotjes uit om aandacht en geld voor het hulpfonds te vragen.

Het conflict in Sudan speelt tussen de huidige, Arabische regering en het zwarte, Afrikaanse deel van de bevolking. Vooral in het westen van het land, Darfur, is momenteel een felle strijd gaande. Meer dan 110 duizend mensen zijn daardoor op de vlucht geslagen richting buurland Tsjaad. De vluchtelingen worden daar opgevangen door de SHO opgevangen. De Samenwerkende Hulporganisaties bestaan onder meer uit Artsen zonder Grenzen, Kerkinactie, Novib, Terre des Hommes, Unicef en het Nederlandse Rode Kruis.

Running mate Edwards oogst meteen kritiek

Icoon US electionsOngeschoold, onervaren, tweede keus. Direct nadat de Amerikaanse presidentskandidaat John Kerry zijn 'running mate' John Edwards presenteerde openden Republikeinen verbaal de aanval op Kerry's keuze. Zo kwam het partijbestuur van de Republikeinen met een citatenbundeling getiteld: Wie is John Edwards?

Ook Kerry wordt hierin aangehaald. In de race om de Democratische nominatuur waren Kerry en Edwards tegenstrevers. Over Edwards' vermeende onervarenheid zou de uiteindelijke uitdager van president Bush hebben gezegd: "Dit is niet de tijd voor training onder werktijd in het Witte Huis ten aanzien van nationale veiligheid." De 51-jarige John Edwards is nog maar zes jaar actief als politicus. Iets dat hij zelf overigens als een aanbeveling ziet, in zijn campagne benadrukte hij graag dat hij niet tot de Washington-incrowd behoort.

Een mogelijk zwak punt is het verleden van Edwards. De senator voor North Carolina verdiende miljoenen als schadeadvocaat. Hiermee belichaamt hij de Amerikaanse claimcultuur, die fabrikanten en dienstverleners als artsen dwingt tot absurde mate van voorzichtigheid. Zo sleepte Edwards ooit een schadevergoeding van 25 miljoen dollar uit het vuur voor een 9-jarig meisje dat zwaargewond was geraakt door een constructiefout aan een zwembad. President Bush moet een vooruitziende blik hebben gehad toen hij in januari in zijn jaarlijkse rede tot het Congres nadrukkelijk stelde een eind te willen maken aan deze uitwassen.

Tweede keus
Bij de Democraten viel de uitverkiezing van Edwards over het algemeen in goede aarde. Het feit dat de voormalige advocaat soepel communiceert en een sterk politiek en inhoudelijk instinct heeft wordt als een goede aanvulling gezien op de meer stijf-ogende Kerry. Een woordvoerster van het kamp Bush/Cheney wees er dinsdag overigens fijntjes op dat Kerry eerst de Republikein John McCain had geprobeerd te strikken. De senator van Arizona zou zich echter inmiddels voor honderd procent achter Bush hebben gesteld.

Website
Een probleem van geheel andere orde is de website-url die het Democratische tweetal in gedachten had. Ene Kerry Edwards uit Indianapolis heeft sinds jaar en dag kerryedwards.com als homepage. Op het verzoek van het campagneteam van Kerry om de url te mogen overnemen verklaarde Edwards hier een bedrag met zeker vijf nullen voor te willen terugzien. Andere voor de hand liggende alternatieven bleken ook al vergeven te zijn. Vooralsnog wordt daarom johnkerry.com voor de campagne gebruikt.


John Kerry en John Edwards

Kinderen Berlusconi verdacht van witwassen

Er is door de justitie in ItaliŽ een onderzoek ingesteld naar de financiŽle praktijken van Piersilvio en Marina Berlusconi, zoon en dochter van de Italiaanse premier Silvio Berlusconi. Net als hun vader worden de twee verdacht van witwaspraktijken.

Het Openbaar Ministerie in ItaliŽ doet al sinds 2001 onderzoek naar Silvio Berlusconi wegens onvolkomenheden bij deals met een Amerikaans bedrijf. Hij wordt verdacht van verduistering, een valse boekhouding en belastingontduiking.

Overigs maakte Berlusconi woensdag bekend dat hij slechts enkele dagen zal aanblijven als minister van financiŽn. Na het vertrek van minister van financiŽn en economische zaken Giulio Tremonti zinspeelde Berlusconi op een verlengd ministerschap van financiŽn. Door de politieke druk die op hem werd uitgeoefend ziet hij hier toch vanaf.

Het zou niet de eerste keer zijn dat Berlusconi langdurig een minister vervangt. Na het vertrek van minister van buitenlandse zaken Renato Ruggiero in 2002 was Berlusconi tien maanden minister van buitenlandse zaken. Een van de mogelijke opvolgers is Mario Monti, nu eurocommissaris van concurrentiebeleid.

Schilderij Vermeer geveild voor 24 miljoen euro

MOSA had ons via de nieuws-submit te melden:

Het schilderij 'Jonge vrouw gezeten aan een virginaal' (een soort klavecimbel) van Johannes Vermeer is in Londen geveild voor ruim 24 miljoen euro. Vooraf werd de opbrengst geschat op minstens 4,5 miljoen euro. De laatste keer dat een schilderij van Johannes Vermeer werd geveild was in 1921, het betrof toen 'Het Straatje'.

Het geveilde doek stamt uit 1670 en wordt pas sinds kort officieel aan Vermeer erkend. Het schilderij heeft een afmeting van 25 cm bij 20 cm. Laatste eigenaar van het kunstwerk was de Belgische baron Fredric Rollin. Wie het schilderij in Veilinghuis Sotheby's heeft gekocht is onbekend.

Tour de France: Uitslag ploegentijdrit (4de etappe)

Het lijkt erop dat Lance Armstrong, en met hem de US Postal-ploeg, zeer goed in vorm is. In de ploegentijdrit verpulverden zij de concurrentie. De verandering van de reglementen zorgt ervoor dat alle andere teams nog in de race zitten deze Tour.

De ploegentijdrit ging van Cambrai naar Arras en had een totale afstand van 64 en een halve kilometer. Het was een vreselijk natte rit, waarbij de regen soms met bakken uit de hemel kwam. Euskaltel, dat als eerste startte, begon nog in de motregen, maar kwam later ook in de stortbuien terecht.

Door de regen werd het parcours nat en glibberig en veel ploegen hadden hier last van. Natuurlijk waren er de gebruikelijke lekke banden en andere technische problemen, maar er waren ook diverse valpartijen. Zo gingen er bij CSC eerst drie man onderuit, later gevolgd door nog een val van kopman Voigt, die eerder ook al een lekke band had gereden.

Ook de Rabobank ploeg had wat problemen, met onder andere een val van kopman Levi Leipheimer, maar kwam toch op een goede tijd binnen. De Phonak-ploeg had eveneens veel problemen, zei eindigden met slechts vijf man, maar kwamen toch als eerste binnen toen er nog drie ploegen moesten binnenkomen.

En toen kwam US Postal, en zij hadden onderweg weinig problemen. Daarbij reed de ploeg zo vreselijk hard dat zij bij binnenkomst een ruime minuut pakten op de Phonak ploeg. Lance Armstrong kwam mede daardoor, en door de veertig seconden tijdwinst op rivaal Jan Ullrich, lachend over de finish. Toch zal, door de nieuwe regelementen, de ploeg slechts twintig seconden winst boeken op de rijders van Phonak. Dit omdat de tweede ploeg twintig seconden verliest, de derde dertig, de vierde veertig etcetera.

Uitslag: (uitslag is volgens nieuwe regelement)
1. US Postal 01:12:03
2. Phonak 01:12:23
3. Illes Baleares 01:12:33
4. Team T-Mobile 01:12:43
5. CSC 01:12.53
6. Rabobank 01:13:03
7. Liberty Seguros 01:13:13
8. Euskaltel-Euskadi 01:13:23
9. Saeco 01:13:33
10. Alessio 01:13:43

Klassement Gele trui:
1. Lance Armstrong 14:54:53
2. George Hincapie +0:00:10
3. Floyd Landis +0:00:16
4. Josť Azevedo +0:00:22
5. Josť Luis Rubiera +0:00:24
6. Josť Enrique Gutierrez +0:00:27
7. Viatceslav Ekimov +0 :00 :30
8. Tyler Hamilton +0:00:36
9. Santos Gonzalez +0:00:37
10. Bert Grabsch +0:00:41
24. Bram de Groot +0:01:14

Kijk voor meer Tour de France-nieuws op de FOK! WBmanager!

Hond molesteert bomen in Baarn

Gz had ons via de nieuws-submit te melden:

Een nog onbekende hond wordt door de politie verdacht van vernieling van tenminste twintig bomen. De witte hond, waarschijnlijk een Staffordshire Bull Terrier, knaagde in mei en juni de schors van zeker 21 bomen. Aan sommige bomen is de schade zo groot dat deze vervangen moeten worden, aldus de politie woensdag.

De schade wordt door de politie geraamd op zo'n 10.000 tot 15.000 euro. De gemeente Baarn deed al viermaal aangifte van vernieling. Het signalement van de hond komt van getuigen, die het beest op de Stationsweg, de Brink en de Oosterstraat de vernielingen zagen plegen.

Tot nu toe heeft het politieonderzoek nog geen spoor van de verdachte hond opgeleverd. De politie zet nu de regionale media in om de hond te pakken te krijgen.

Nat pak door een smsje

Sabinaa en Rolandtt hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Het Duitse bedrijf Gardena promoot momenteel op een wel heel bijzondere manier haar producten waar niet iedereen blij mee zal zijn. De fabrikant van tuinartikelen heeft namelijk bij het station van Dortmund een speciaal billboard neergezet. Op zich niet zo bijzonder, ware het niet dat er op het billboard een nummer staat, waar iemand naar kan sms-en. Wanneer je naar dat nummer een smsje stuurt, wordt een onwetende voorbijganger nat gespoten door sproeiers die onder het billboard geplaatst zijn.

Om het leedvermaak nog wat te vergroten heeft het bedrijf ook een website opgezet waarmee je met ťťn klik hetzelfde effect krijgt als met het sturen van een smsje. Tevens heeft het bedrijf een webcam geplaatst met zicht op het betreffende board, zodat mensen het resultaat rechtstreeks kunnen bekijken.

Dekker niet op Olympische tijdrit

De bondcoach van het mannen wielrennen, Gerrie Kneteman, heeft Erik Dekker laten weten dat hij niet start in de Olympische tijdrit. Er waren al geruchten dat heel misschien naamgenoot Thomas Dekker zou starten op dit onderdeel, maar hier is officieel nog niets van bekend.

Op de persoonlijke internetpagina van Erik Dekker staat te lezen dat Gerrie Kneteman hem gemeld heeft niet te hoeven rekenen op een ticket voor dit Olympische onderdeel.

Erik Dekker schreef: "Bondscoach Knetemann heeft mij laten weten dat hij mij niet selecteert voor de Olympische tijdrit in Athene. Erg jammer vind ik dat en ik was even aangeslagen, te meer omdat hij mij de indruk had gegeven dat ik de voorbereidingen kon starten. Zo is er ondertussen al een tijdrit pak op maat in de maak, werd er hard gewerkt aan een nieuwe tijdrit fiets en waren we al druk bezig met de hitte bestrijding. Helaas voor niks. Wie er wel rijdt? Lijkt me niet zo moeilijk. Toch?"

Man geeft eigen hennepkwekerij aan

Icoon Binnenlands nieuwsGisternacht heeft een 44-jarige man uit Krommenie de politie op de hoogte gebracht van zijn eigen hennepkwekerij. De man was bang dat door de planten zijn vloer zou instorten.

Doordat er op de eerste verdieping van zijn woning 270 hennepplanten stonden, boog de vloer behoorlijk. De lichtelijk verwarde man betoog veel spijt van zijn kwekerij. Na onderzoek bleek dat de stroom illegaal werd afgetapt. Dit werd zo gedaan dat er makkelijk een grote brand had kunnen ontstaan. De stroom werd na de ontdekking meteen afgesloten, de kwekerij werd ontruimd.

Jongste zoon Kirk Douglas dood gevonden

static had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Showbiz nieuwsDe jongste zoon van Hollywood-ster Kirk Douglas is dinsdag dood in zijn appartement in New York aangetroffen. Over de doodsoorzaak is nog niets bekend. Dat heeft de politie in het stadsdeel Manhattan verklaard. Volgens Amerikaanse media had Eric Douglas een drugsprobleem en stierf hij waarschijnlijk aan de gevolgen van een overdosis.

Subheader
Michael Douglas samen met zijn half-broer
Eric Douglas (rechts)

De halfbroer van acteur Michael Douglas had behalve drugsproblemen ook een alcoholverslaving en bracht geruime tijd door in ontwenningsklinieken. Eric Douglas was ook een acteur. Zijn vader en half-broer mogen zich Hollywood-sterren noemen, Eric kwam echter nooit verder dan B-Films als 'Delta Force 3' and 'Student Confidential.'

Hij kwam vaak in aanraking met justitie. In 1999 viel hij onder invloed van drugs over de ontbijttafel heen, stikte in een stuk worst en raakte in een acht dagen durende coma. Hierbij liep hij een hersenbeschadiging op. Vervolgens besloot hij af te kicken, maar al snel verviel hij weer in zijn oude gewoonten.

Subheader

Eric Douglas is 46 jaar oud geworden.

Politie verkleedt zich als putjesschepper

De politie van Dordrecht heeft onlangs een dief weten te vangen aan de Romboutslaan in Dordrecht door zich te verkleden. Toen de politie een gestolen auto aantrof, verkleedden agenten zich als putjesscheppers en deden alsof ze het riool naast de auto schoonmaakten. Toen de 17-jarige dader wegreed, zetten de agenten de achtervolging in. Even later konden ze hem klemrijden en arresteren.

Het is niet de eerste keer dat de politie een dief pakt met een verkleedpartijtje. Eerder werd een tasjesdief in Alblasserdam op heterdaad betrapt doordat agenten zich als oma verkleed hadden.

Spider-man 2 verbreekt bezoekersrecord

De nieuwe Spiderman-film heeft een recordaantal bezoekers getrokken in de Verenigde Staten. 'Spider-man 2' beleefde afgelopen weekend de premiŤre in Amerika, en heeft meteen ruim 180 miljoen dollar opgeleverd. Hiermee werd het record op naam van films The Matrix, Shrek en Spider-man 1 verbroken.

Ruim de helft van alle bioscoopbezoekers in Amerika ging afgelopen weekend naar Spiderman 2. Ondanks dat er al 33 foutjes werden gevonden, kreeg de film lovende kritieken.

Ontvoering Heineken wordt verfilmd

Icoon Media nieuwsIdtV meldt dat de ontvoering van Heineken-baas Freddie Heineken in 1983 binnenkort verfilmd wordt. De bedoeling is dat de opnames voor de film beginnen in 2006 en dat de film eind 2006/begin 2007 uitkomt in de bioscopen. Volgens een voorlichter van IdtV-film, Brenda Mathijs, bevindt het project zich nog in een een 'heel prematuur stadium'.

De regie van het project is in handen van Maarten Treurniet, bekend van 'De Passievrucht'. Het script wordt geschreven door Kees van Beijnum. . "Het script voor de film wordt door Kees gebaseerd op krantenartikelen en boeken'', aldus de woordvoerster.

De mensen die destijds bij de ontvoering aanwezig waren, worden op geen enkele manier bij het filmproject betrokken. ''Het is hetzelfde principe als bij de film 'Van God Los,' die geÔnspireerd was op de Bende van Venlo'', aldus Mathijs.

Wie de hoofdrollen gaan spelen is nog niet bekend. Dit nieuws komt kort na de bekendmaking van een film, gebaseerd op het Spaanse wandeldrama van begin mei dit jaar. Ook de opnames hiervan moeten beginnen in 2006.

Stadskanaal reikt veel inburgeringscertificaten uit

De gemeente Stadskanaal heeft woensdag een recordaantal inburgeringcertificaten uitgereikt. Wethouder Warris overhandigde het felbegeerde papiertje aan vijfenveertig nieuwkomers.

Veel deelnemers aan de inburgeringscursussen zien het certificaat als een eerste stap naar een plek in de samenleving. Ook hopen ze dat ze hiermee beter een baan kunnen vinden.

De laatste tijd is er een ware run op inburgeringscursussen. De oorzaak daarvan is mogelijk te wijten aan het feit dat er volgend jaar voor de cursussen betaald moet worden. Dit jaar zijn de cursussen nog gratis.

De gemeente Stadskanaal en het Noorderpoortcollege verzorgen de cursussen. Volgens hen is het een zorgelijke ontwikkeling dat de cursussen binnenkort niet meer gratis zijn.

Voor de laatste gratis cursus hebben zich reeds 85 mensen aangemeld.


Er werden 45 certificaten uitgereikt

'ETA blindelings beschuldigd van aanslagen Madrid'

Icoon Buitenlands nieuwsHet hoofd van de explosievenopruimingsdienst, Juan Jesus Sanchez Manzano heeft woensdag, op de tweede zittingsdag van een parlementaire onderzoekscommissie die de aanslagen van 11 maart in Spanje onderzoekt, gezegd dat de Spaanse regering na de aanslagen niet meteen wist welke explosieven waren gebruikt. Toch gaf de regering de Baskische Baskische afscheidingsbeweging ETA de schuld van de terreurdaden.

Vlak na de aanslagen bracht de regering naar buiten dat zij de ETA verantwoordelijk hield omdat het explosief Titadyne was gebruikt, een soort dynamiet dat de ETA vaak inzet. Volgens Sanchez Manzano was dat op dat moment nog helemaal niet vastgesteld. Pas de ochtend na de aanslagen bleek uit onderzoek dat de treinen niet waren opgeblazen met Titadyne maar met de springstof Goma 2 Eco. Parlementsleden verklaarden dat de politie de minister van binnenlandse zaken Angel Acebes foutief had ingelicht door te zeggen dat Titadyne was gebruikt.

Het hoofd van een politie-eenheid tegen moslimterreur, Mariano Rayon, zei dat zijn eenheid het onderzoek pas twee dagen na de aanslagen in handen kreeg. Toen was ontdekt dat een SIM-kaart van een mobiele telefoon die bij een onontplofte bom was gevonden, gekocht was in een Marokkaanse belwinkel. Twee uur nadat de anti-moslimterreureenheid op de zaak was gezet, beweerde Acebes tegenover de pers nog steeds dat de ETA achter de aanslagen zat.

De getuigenissen versterken de gedachte dat de conservatieve regering, die drie dagen na de aanslagen bij verkiezingen werd weggestemd, de ETA verantwoordelijk wilde stellen om een afstraffing te voorkomen. De regering had de Amerikaanse aanval op Irak gesteund en troepen gestuurd voor de wederopbouw.

Uit de getuigenis van Rayon bleek verder dat Spanje slecht was voorbereid op een terreuraanslag door moslimterroristen. Hij verklaarde dat het ministerie van binnenlandse zaken in 2002 en 2003 geen enkele vergadering over dat onderwerp heeft gehouden.

Uitslag ploegentijdrit (4de etappe)

Het lijkt erop dat Lance Armstrong, en met hem de US Postal-ploeg, zeer goed in vorm is. In de ploegentijdrit verpulverden zij de concurrentie. De verandering van de reglementen zorgt ervoor dat alle andere teams nog in de race zitten deze Tour.

De ploegentijdrit ging van Cambrai naar Arras en had een totale afstand van 64 en een halve kilometer. Het was een vreselijk natte rit, waarbij de regen soms met bakken uit de hemel kwam. Euskatel, dat als eerste startte, begon nog in de motregen, maar kwam later ook in de stortbuien terecht.

Door de regen werd het parcours nat en glibberig en veel ploegen hadden hier last van. Natuurlijk waren er de gebruikelijke lekke banden en andere technische problemen, maar er waren ook diverse valpartijen. Zo gingen er bij CSC eerst drie man onderuit, later gevolgd door nog een val van kopman Voigt, die eerder ook al een lekke band had gereden.

Ook de Rabobank- ploeg had wat problemen, met onder andere een val van kopman Levi Leipheimer, maar kwam toch op een goede tijd binnen. De Phonak- ploeg had eveneens veel problemen, zei eindigden met slechts vijf man, maar kwamen toch als eerste binnen toen er nog drie ploegen moesten binnenkomen.

En toen kwam de ploeg van Lance Armstrong, US Postal, zij hadden onderweg weinig problemen. Daarbij reed de ploeg zo vreselijk hard dat zij bij binnenkomst een ruime minuut pakten op de Phonak- ploeg. Lance Armstrong kwam mede daardoor, en door de veertig seconden tijdwinst op rivaal Jan Ullrich, lachend over de finish. Toch zal, door de nieuwe reglementen, de ploeg slechts twintig seconden winst boeken op de rijders van Phonak.

Uitslag: (uitslag is volgens nieuwe reglement)

1. US Postal 01:12:03
2. Phonak 01:12:23
3. Illes Balears 01:12:33
4. T-Mobile Team 01:12:43
5. CSC 01:12.53
6. Rabobank 01:13:03
7. Liberty Seguros 01:13:13
8. Euskaltel-Euskadi 01:13:23
9. Saeco 01:13:33
10. Alessio 01:13:43

Klassement Gele trui:
1. Lance Armstrong 14:54:53
2. George Hincapie +0:00:10
3. Floyd Landis +0:00:16
4. Josť Azevedo +0:00:22
5. Josť Luis Rubiera +0:00:24
6. Josť Enrique Gutierrez +0:00:27
7. Viatceslav Ekimov +0 :00 :30
8. Tyler Hamilton +0:00:36
9. Santos Gonzalez +0:00:37
10. Bert Grabsch +0:00:41
24. Bram de Groot +0:01:14

Terreurverdachten eisen einde voorarrest

Icoon Buitenlands nieuwsAcht verdachten die in Groot-BrittanniŽ langdurig in voorarrest zitten op verdenking van betrokkenheid bij terrorisme hebben woensdag voor de rechter een einde aan hun voorlopige hechtenis geŽist.

De mannen zitten al ruim 2.5 jaar vast zonder dat justitie een aanklacht tegen hen heeft opgesteld. Ze werden eind 2001 en begin 2002 aangehouden op basis van anti-terreurwetgeving die de politie de bevoegdheid geeft verdachten vast te houden op grond van geheim bewijs. Eind vorig jaar oordeelde de rechter dat justitie voldoende aanwijzingen heeft dat de mannen een gevaar vormen voor de staatsveiligheid.

Volgens de advocaten van de verdachten heeft justitie geen bewijs voor de schuld van hun cliŽnten en zijn sommige verklaringen tegen de mannen verkregen door de marteling of mishandeling van getuigen in Amerikaanse gevangenenkampen.

Subheader


Buiten het hooggerechtshof in Londen waar de zitting plaatsvond werd woensdag gedemonstreerd voor de vrijlating van de acht verdachten en tegen de anti-terreurwetgeving. (zie foto)

Hairy Divas

Ben jij de man die van vrouwen houdt die 'lekker' puur natuur zijn, dus vrouwen die niets doen aan scheren? Dan moet je hier eens gaan kijken, dit is de site op internet met fijn behaarde vrouwen. Overal waar haar kan zitten, daar zijn foto's van (jeuj ).

Het enige voordeel dat deze vrouwen hebben is dat ze niet het Viva forum hoeven te bevuilen met topics zoals deze of deze of deze.

Mocht je nou toch geinteresseerd zijn in harige vrouwen, plaats dan hier je oproepje. Een eventueel fake oproepje mag ook, want we houden wel van een grapje (registreren niet verplicht!).

Plassende automobilist veroorzaakt ongeluk

Icoon Binnenlands nieuwsEen 62-jarige automobilist uit Eindhoven besloot zijn auto op de Rijksweg A2 in Vught op de rechterrijstrook stil te zetten omdat hij nodig moest plassen. Toen hij vervolgens in de berm bezig was hoorde hij een harde klap achter zich.

Een 41-jarige man uit Gorinchem was met zijn auto bovenop de auto van de Eindhovenaar geklapt. Diens vriendin kreeg door de klap last van ademnood. Zij werd overgebracht naar een ziekenhuis. Tegen de plasser is proces-verbaal opgemaakt.

'Kleinste vis ter wereld ontdekt'

Icoon Buitenlands nieuwsAustralische wetenschappers hebben naar eigen zeggen de kleinste vis ter wereld ontdekt. Het doorzichtige visje wordt ťťn milligram zwaar en kan hooguit zeven millimeter lang worden. Het kan maximaal twee maanden oud worden en ontwikkelt geen vinnen, tanden of schubben. De onderzoekers hebben de vis de 'Stout Instantfish' genoemd.

Het wormvormige diertje heeft verhoudingsgewijs grote ogen. De microscopisch kleine vis is al in 1979 ontdekt, maar werd pas dit jaar volledig beschreven. Het is tot op heden alleen gevonden bij een eiland voor de kust van oostelijk AustraliŽ.

TrueServer B.V. hoofdsponsor FOK.nlFOK.nl is met bijna 100.000 geregistreerde bezoekers en ruim 1,4 miljoen bekeken pagina’s per dag ťťn van de allergrootste content-sites van Nederland. Om de bereikbaarheid te waarborgen hebben we een goede hostingprovider nodig en in TrueServer hebben we dan ook een geschikte sponsor gevonden. TrueServer, die ook verantwoordelijk is voor de sponsoring van onder meer onze grote broer Tweakers.net waarbij wij ruim vier jaar in het rek hebben gehangen, biedt ons een enorme hoeveelheid bandbreedte, een eigen 22U serverrack en 24/7 toegang tot de Redbus serverruimte.

Sinds maandag 5 juli 2004 staan de FOK! servers in ons eigen halve rack in de ruim 200m2 metende TrueServer suite bij Redbus Interhouse in Amsterdam. Alle faciliteiten zijn gericht op veiligheid, kwaliteit, stabiliteit en bereikbaarheid.
Zo bestaat de core uit twee Extreme Networks Blackdiamond 6808 core-switches welke beiden redundant verbonden zijn met de core-routers in de carrier ruimte te Redbus en TeleCity. De core-switches nemen elkaars taken direct over bij storing of onderhoud, zodat eventuele downtijd beperkt zal blijven tot enkele milliseconden.

Alle racks, dus ook die van FOK.nl, zijn voorzien van een redundante powerfeed en een redundante netwerk uplink naar het TrueServer netwerk.
TrueServer is verbonden met o.a. de netwerken van NTT/Verio, Level (3), FLAG Telecom, AboveNet en TeleGlobe. Verder is TrueServer zelf aanwezig op diverse Internet Exchanges, namelijk te Londen (LiPEX), Frankfurt (DE-CIX), Parijs (FreeIX), Brussel (BNIX) en natuurlijk in Amsterdam (AMS-IX). De meeste bezoekers van FOK! zullen via de AMS-IX gaan.

De racks zijn voorzien van een eigen cijferslotcombinatie welke te overriden is met een masterkey. De ruimte zelf is voorzien van nauwkeurig instelbare, omlaagblazende airconditioning units die de ruimte continu op dezelfde temperatuur en luchtvochtigheidsgraad houdt, zijn er 2 onafhankelijke AC-gekoelde watersystemen en zijn er 2 afzonderlijke stroomvoorzieningsbronnen met een dieselaangedreven back-upgenerator.
Op het gebied van brandbeveiliging zijn er ondermeer een Aspiration rookmeldingssysteem (ASD) en Very Early Smoke Detection Apparatus (VESDA) geÔnstalleerd, welke er met het MIST brandblussysteem voor zorgen dat een eventuele brand snel en efficiŽnt wordt aangepakt.

Het complete pand wordt bewaakt met een CCTV-systeem voor alle in- en uitgangen en belangrijke ruimtes, 24 uurs (infrarood) videobewaking, alarm rondom het volledige gebouw en visuele verificatie van alle personen die de datavloer betreden.

Kortom, TrueServer waarborgt de toekomst van FOK! op alle fronten, en we verwelkomen TrueServer dan ook met gepaste trots als hoofdsponsor van FOK!

Voor meer informatie over Trueserver BV, zie http://www.trueserver.nl.

Ajax houdt opruiming

Abubakari Yakubu, Petri Pasanen en Victor Sikora mogen bij Ajax vertrekken.Trainer Ronald Koeman ziet voor het drietal geen toekomst weggelegd in het eerste elftal.

De Ghanees Yakubu ontbrak overigens op de eerste training van de Amsterdamse club. Volgens Koeman had hij zich niet afgemeld en weet men bij Ajax ook niet waar hij is.

Hatem Trabelsi heeft nog tot aankomende maandag de tijd om met een nieuwe club op te proppen te komen. De Tunesier, die in onmin leeft met Ajax over zijn contract, staat in de belangstelling van verschillende Engelse clubs.

'Broer Godett wilde huurmoordenaar inzetten'

Icoon Buitenlands nieuwsAntilliaanse media melden dat de Veiligheidsdienst Nederlandse Antillen aanwijzingen zou hebben dat de broer van Mirna Godett bij een moordplan betrokken was. De broer van de Antilliaanse FOL-leider, Anthony Godett, wordt ervan verdacht een huurmoordenaar te hebben willen regelen om PAR-leider Ys te liquideren.

De eerste kandidaat die de broer van Godett benaderde weigerde, waarna verder werd gezocht op Cuba. Reden voor de beoogde aanslag op het leven van de huidige premier Ys zou de strafrechtelijke vervolging van Anthony Godett en andere kopstukken van de FOL in een megafraudezaak zijn.

Subheader
Anthony Godett zou huidige premier Ys hebben
willen laten liquideren

Virtueel vreemdgaan bedreigt relatie

Sabinaa had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Binnenlands nieuwsRuim tweederde van de vrouwen vindt het zeer onaangenaam als haar partner zou chatten met een vreemde vrouw. Dat blijkt uit een enquÍte van het blad Margriet onder 1400 vrouwen. Uit de enquÍte blijkt verder dat 91 procent van de vrouwen het erg vindt als haar partner aan telefoonseks doet.

Over het kijken naar seksfilms wordt minder moeilijk gedaan. Slechts 29 procent van de ondervraagden vindt dit vervelend. Ook blijkt dat de helft van de vrouwen wel eens fantaseert over seks met een ander. 17 procent heeft deze fantasie ook in praktijk gebracht, daarvan heeft de helft dit opgebiecht.

Schreuder naar RKC

Feyenoord-speler Alfred Schreuder speelt het komende seizoen op huurbasis voor RKC Waalwijk.

De 31-jarige middenvelder heeft nog een contract bij de Rotterdamse club tot 2006, maar mag van de nieuwe trainer Ruud Gullit vertrekken.

Schreuder speelde van 1993 tot 1997 ook al voor RKC Waalwijk, en was eerder ook al actief voor NAC Breda. Onder trainer Bert van Marwijk speelde Schreuder 25 wedstrijden voor Feyenoord.

45 gewonden bij stierenrennen Pamplona

In de Noord-Spaanse stad Pamplona zijn op de eerste dag van de stierenrennen 45 personen gewond geraakt. De meesten liepen lichte verwondingen op, enkelen moesten in het ziekenhuis worden opgenomen met schaafwonden, kneuzingen of een hersenschudding. Dit meldde een woordvoerder van het Rode Kruis.

Het regende de afgelopen nacht in Pamplona, hierdoor werd het 825 meter lange traject door de smalle straten van de stad glad en dus gevaarlijk. Deelnemers gleden uit of werden door stieren omver gelopen. De stierenrennen zijn in Pamplona een jaarlijks terugkerend festijn, in de voorgaande jaren raakten er ook vaak mensen gewond. Dit jaar zullen de stieren, tot 600 kilo zwaar, tot en met 14 juli elke dag door de straten rennen.

Hongerige kangoeroes vallen mensen aan

Icoon Buitenlands nieuwsHongerige kangoeroes maken de straten van de Australische hoofdstad Canberra onveilig. De dieren, die leven van gras, trekken vanuit het uitgedroogde platteland de stad in, waar in parken dankzij bewateringssystemen nog wel groenvoer te vinden is. De milieudienst van de stad heeft inwoners woensdag opgeroepen de dieren met rust te laten om te voorkomen dat er gewonden vallen.

Volgens onderzoeker Guy Ballard is het niet gebruikelijk dat kangoeroes mensen aanvallen. Het aantal kangoeroe-aanvallen van vorig jaar is volgens hem op ťťn hand te tellen. ''Maar een mannetjeskangoeroe kan zo groot worden als een gemiddelde man dus als er een conflict is kan het gebeuren dat mensen gewond raken'', vertelt Ballard.

Vorige week werden twee vrouwen in een park door een kangoeroe aangevallen. De hond van een van de twee vrouwen was in de vijver aan het zwemmen toen opeens de kangoeroe verscheen die de hond met zijn achterpoten onder water hield. ''De hond verdronk terwijl wij machteloos toekeken'', aldus de vrouw tegen The Canberra Times.

Theater: De Zomerfestivals

In de zomer gaan veel Nederlandse toneelgezelschappen met vakantie en in de schouwburgen en theaters is er dan vrijwel niets geprogrammeerd. Maar in de open lucht is in de zomermaanden des te meer te zien en te beleven. FOK! zette de grootste en leukste zomerse theaterfestivals voor je op een rijtje. Dus zoek je nog inspiratie om de overvloed aan vrije dagen te vullen? Lees dan snel verder. En dan maar hopen dat het weer een beetje meewerkt...Christelijke groep wijkt niet voor Madonna

Het concert van Madonna op 12 september in de Portugese hoofdstad Lissabon gaat niet door. De concertzaal waar de zangeres zou optreden was al eerder gereserveerd door een christelijke groepering. Deze wil niet wijken voor de Amerikaanse.

"Wij willen Jezus niet voor Madonna inruilen", aldus de oprichter van het kerkgenootschap. Zelfs een bedrag van 25.000 euro aan schadeloosstelling, beschikbaar gesteld door de organisatie van Madonna's Re-Invention-Tour, mocht niet baten. Ook een oproep van een grote groep fans hielp niet.

In september geeft Madonna twee concerten in het Gelredome in Arnhem, deze zijn volledig uitverkocht. Het is te hopen voor de vele fans dat het Gelredome wel op tijd is gereserveerd.

'37 procent van gebruikte software is illegaal'

Icoon Digital nieuwsUit een onderzoek van IDC is gebleken dat gemiddeld 37 procent van alle gebruikte software in de Europese Unie illegaal is. In Nederland is 33 procent illegaal en hiermee komen we op de zeventiende plaats. Griekenland is het land waar de meeste software illegaal is, bijna tweederde is niet legaal.

Softwareproducenten lopen hierdoor wereldwijd meer dan 29 miljard dollar mis. In Nederland loopt het bedrijfsleven ongeveer 470 miljoen euro mis door het gebruik van piratenversies van onder meer Windows XP en Adobe Photoshop.

De lijst:

1. Griekenland 63 procent
2. Polen 58 procent
3. Litouwen 58 procent
4. Letland 57 procent
5. Cyprus 55 procent
6. Estland 54 procent
7. Slovenie 52 procent
8. Slowakije 50 procent
9. Italie 49 procent
10. Malta 46 procent
11. Frankrijk 45 procent
12. Spanje 44 procent
13. Hongarije 42 procent
14. Portugal 41 procent
15. Ierland 41 procent
16. Tsjechie 40 procent
17. Nederland 33 procent
18. Finland 31 procent
19. Duitsland 30 procent
20. Belgie 29 procent
21. Engeland 29 procent
22. Oostenrijk 27 procent
23. Zweden 27 procent
24. Denemarken 26 procent

Voetbal: Van der Vaart blijft bij Ajax

Rafael van der Vaart blijft nog ťťn seizoen bij Ajax. Dit zegt de middenvelder in een interview met het blad Sportweek. Eerder zei de 21-jarige middenvelder al zwaar teleurgesteld te zijn over het verloop van het EK voetbal in Portugal. Mede hierdoor heeft hij besloten nog een jaar in Amsterdam te blijven.

Er gingen al langer geruchten over een mogelijke transfer van Van der Vaart. "Er was wel interesse van topclubs, maar niet concreet. En als ik eerlijk mag zijn interesseert een transfer me op het moment niet. Ik wil gewoon weer lekker voetballen bij Ajax," aldus Van der Vaart. "Om bij Ajax weg te gaan, had er een hele mooie club moeten komen."

Blessure Chivu door beachvoetbal

Cristian Chivu zal de eerste weken van de voorbereiding gedwongen moeten missen. De verdediger uit RoemeniŽ is voorlopig uitgeschakeld door een gebroken middenvoetsbeentje.

De verdediger van AS Roma liep de blessure op bij een partijtje beachvoetbal. De ernst van de blessure werd echter pas duidelijk toen Chivu zich meldde in het trainingskamp van RoemeniŽ. Chivu zal tot zeker 23 juli in het gips moeten lopen.

Seedorf zes weken uitgeschakeld

Clarence Seedorf is in Amsterdam geopereerd aan zijn rechter dijbeen. Al langere tijd had de international van Oranje last van een irriterend stukje bot in het lichaamsdeel.

Seedorf zal ongeveer vijf tot zes weken uitgeschakeld zijn. Hierdoor mist hij vermoedelijk de oefenwedstrijd tegen Zweden op 18 augustus. Verwacht wordt wel dat hij gewoon kan meedoen bij de eerste kwalificatiewedstrijd tegen TsjechiŽ (op 8 september).

John McEnroe krijgt eigen talkshow

Oud-tennisser John McEnroe is gestart met een eigen talkshow op de Amerikaanse financiŽle zender CNBC. Het programma 'McEnroe' moet een mix worden van muziek, kunst, comedy en sport. In Europa is de show voorlopig nog niet te zien.

De ex-tennisvedette gebuikte op de tennisbaan nogal wat krachttermen. Vooral tegen scheidsrechters was hij vaak niet vriendelijk en ook zijn racket moest het nogal eens ontgelden. Hij was al langer actief als tenniscommentator en presentator van een quiz.

Kermisgangers Best vast in attractie

De politie en enkele kermisexploitanten hebben gisteravond ongeveer 30 mensen uit de attractie 'Superstar' op de kermis in Best moeten halen. De mensen hebben ongeveer twintig minuten ondersteboven gehangen op het hoogste punt nadat de attractie rond 22:30 uur was vastgelopen. Niemand raakte gewond.

De attractie werd na het incident gesloten. Volgens gemeentelijk kermiscoŲrdinator M. Kusters is de storing veroorzaakt door een gesprongen olieleiding. Hierop werd meteen de beveilingingsinstallatie geactiveerd die de attractie stilzet.

Marc Wauters kan starten vandaag

Na zijn val van gisteren was het maar zeer de vraag of Marc Wauters zou kunnen starten vandaag in de ploegentijdrit. Na diverse onderzoeken en een toch wel goede nachtrust is hij beter in orde dan dat van te voren werd verwacht.

In de etappe van gisteren over de beruchte kasseien zat Wauters steeds goed van voren. Na de laatste strook dacht iedereen dat de Rabobank er goed vanaf was gekomen met alleen Erik Dekker op achterstand. Alleen een onbenullige valpartij van Wauters gooide alsnog roet in het eten. Een renner voor Wauters reed hem in de wielen waardoor de valpartij ontstond. Wauters bleef nog enige tijd liggen, maar kon alsnog opstaan en de race vervolgen.

De opgelopen achterstand is het probleem niet, maar Wauters geld voor vandaag (in de ploegentijdrit) als ťťn van de belangrijkste, zoniet dť belangrijkste schakel van het team. De teamleiding had al rekening gehouden met het ergste, maar vanmorgen bleek Wauters er beter aan toe te zijn dan verwacht.

Omdat de Rabobank vijfde staat in het ploegenklassement, start het team als 17e. Om 15:35 uur gaat de Rabobank van start.

Jongeren blijven betaalde dagbladen lezen

Jongeren lezen nog steeds betaalde dagbladen. De introductie van de gratis dagbladen Metro en Spits hebben daar geen verandering in gebracht. Dat meldt de Stichting Economisch Onderzoek die 19.000 HAVO en VWO scholieren heeft ondervraagd.

Driekwart van de scholieren zegt dagelijks de krant te lezen. Vooral regionale nieuwsbladen scoren goed met 36 procent. De Telegraaf neemt een tweede positie in met 27 procent. 20,7 procent leest het Algemeen Dagblad en de Volkskrant is van de landelijke kranten derde met 18 procent.

Er wordt wel minder de krant gelezen. De leestijd is gedaald van 3 uur per week in 1999 naar 2,6 uur per week nu.

'Ook Hasselbaink naar Quatar'

Jerrel Hasselbaink (32) zou een contract hebben getekend bij Al-Rayyan Sports Club uit Quatar, de club waar ook de gebroeders De Boer komend jaar voor zullen uitkomen, aldus meldt de Engelse krant Daily Record.

Hasselbaink mocht van Chelsea vertrekken. Het trok eerder Arjen Robben en Mateja Kezman aan van PSV en heeft al voldoende opties in huis voor het centrum van de aanval. Bij de Al-Rayyan Sports Club zou de aanvaller niet misstaan in het nu al bonte gezelschap: Ronald en Frank de Boer, Fernando Hierro en Mario Basler. Hasselbaink speelde eerder voor Telstar, AZ, SC Campomaiorense, Boavista FC, Leeds United, Atlťtico Madrid en Chelsea.

Een journalist tekende van Hasselbaink de volgende woorden op: "Een van de belangrijkste redenen om te tekenen is de aanwezigheid van mijn landgenoten Ronald en Frank in het team. Dat helpt ons om ons thuis te voelen."

Remmen vrachtwagen Kerkrade zouden vervangen worden

De remmen van de Duitse vrachtwagen die een supermarkt in Kerkrade binnen reed zouden net die avond worden vervangen. Dat zegt de Duitse Justitie, die ook zegt aanwijzingen te hebben dat het Duitse bedrijf dus op de hoogte was van de slechte remmen. Gisteren werd al bekend dat de remmen van de vrachtwagen zo goed als versleten waren.

In april was de verongelukte vrachtwagen nog door de keuring gekomen. Justitie onderzoekt dan ook nog hoe dit heeft kunnen gebeuren. Verder worden alle andere 75 vrachtwagens van het Duitse transportbedrijf onderzocht.

BSA voert actie tegen illegale software

helmed had ons via de nieuws-submit te melden:

De Business Software Alliance (BSA) is op dit moment bezig met een grootschalige actie bezig tegen illegale software in Den Bosch. Inspecteurs bezoeken bedrijven waar ze controleren of alle software legaal is. Verder worden de bedrijven ingelicht over het beheren van licenties. Het project 'Softwarecheck' is makkelijk te herkennen omdat een grote rode BSA-ballon boven het industrieterrein hangt waar de Alliance bezig is.

Vorige week was de BSA ook actief in Amsterdam Zuid/Oost. "De bedrijven reageren positief op onze aanpak", zegt woordvoerster Mirjam van Avezaath van de BSA. "Bij de bezoeken aan bedrijven spreken we met het verantwoordelijke management over hun software beheer. Deze bedrijven waarderen onze informatie en geven aan dat ze onze tips ter harte nemen."

Deze week zijn de bedrijven in en rond Den Bosch aan de beurt, maar ook de acties in Amsterdam gaan door.

Oranje gepasseerd door TsjechiŽ

Het Nederlands elftal is met het bereiken van de halve finale op Euro 2004 op een vijfde plaats van de wereldranglijst terecht gekomen. TsjechiŽ kwam voorbij.

Veel veranderde er niet in de stand, BraziliŽ blijft leiden voor Frankrijk en Spanje. De Engelsen zagen hun prestatie op Euro 2004 niet beloond met stijging. Het team van de USA steeg vier plaatsen en ArgentiniŽ verloor zes plaatsen. De grote winnaar was Europees Kampioen Griekenland dat 16 plaatsen steeg naar de 14e plaats.

Onderin de ranglijst deed Suriname ondanks de uitschakeling voor het WK van 2006 goede zaken. Het stak onder andere Luxemburg, Liechtenstein en Andorra voorbij en bevindt zich nu op een gedeelde 147e positie. De Nederlandse Antillen gaan ook niet naar Duitsland in 2006 maar maakten een nog spectaculairder stijging mee. De Antillianen stegen 19 plaatsen en bevinden zich nu onder San Marino op plek 169.

Stijger van de maand is AustraliŽ. Dertig plaatsen winst bracht het op de 52e positie.


Wereldranglijst 4 juli 2004


1BraziliŽ835 (0)
2Frankrijk813 (0)
3Spanje792(0)
4TsjechiŽ762(2)
5Nederland748(-1)
6Mexico743(1)
7Verenigde Staten735(4)
8Engeland733(0)
9ItaliŽ729 (1)
10 Turkije723(-2)
11ArgentiniŽ722(-6)
12Portugal715(5)
12Duitsland715(0)
14Griekenland710(16)
15Denemarken706(-2)
16Ierland702(-2)
16Kameroen702(-2)
18Nigeria697 (17)
19Zweden686(0)
20Zuid Korea670(2)
24BelgiŽ660(-8)
147Suriname294(11)
169Nederlandse Antillen210(19)

Polsbandjes voor verdwaalde kinderen

Verzekeringsbedrijf Interpolis gaat deze zomer 60.000 polsbandjes uitdelen op het strand, in pretparken en bij evenementen. Ouders kunnen hun mobiele telefoonnummer op de bandjes schrijven en deze vervolgens om de arm van hun kinderen doen. Op deze manier wil de verzekeraar het aantal verdwaalde kinderen terugdringen.

De reddingsbrigades zijn blij met het initiatief. Dagelijks melden zich honderden ouders en verdwaalde kinderen bij strandposten.

TROS en VARA populairste bij Nederlanders

Substitute had ons via de nieuws-submit te melden:

De omroepverenigingen TROS en de VARA zijn het populairst bij de Nederlandse bevolking. Dat blijkt uit onderzoek van TNS NIPO. Het onderzoeksbureau onderzocht welke omroep het beste uit de bus zou komen als er een soort 'omroepverkiezingen' zou worden gehouden. 570 mensen van tien jaar en ouder mochten zeggen welke drie zendgemachtigden ze een plaatsje in het omroepbestel gunnen.

De TROS en de VARA komen beide met 36 procent van de stemmen op de eerste plaats. De AVRO (26 procent) en BNN (24 procent) volgen. De zendtijd op de publieke radio- en televisiezenders wordt nu nog verdeeld op basis van ledenaantallen van omroepen. Zo komt de EO op het hoogste aantal leden, terwijl de omroep maar 10 procent van de stemmen krijgt in het onderzoek.

Opvallend is ook dat mensen tot 34 jaar vaker kiezen voor BNN dan mensen van 45 jaar en ouder. De AVRO, KRO en NCRV zijn populair in de groep 65 jaar en ouder.

Gakhokidze verlaat FC Twente

Georgi Gakhokidze (28) vertrekt bij FC Twente. Hij is gecontracteerd door Krylia Sovetov Samara uit Rusland.

De Georgische aanvaller was transfervrij nadat hij een eenjarig contract heeft uitgediend. Tot vorig jaar was hij meestal reserve-speler bij PSV. In Enschede kwam hij echter weer aan spelen toe en wist hij de voorbije competitie de club impuls te geven.

Nadat eerder interesse van CSKA Moskou op niets uitliep, kwam de aanvaller nu wel tot zaken. Verliezend bekerfinalist FC Twente kon hem niet overtuigen langer in Enschede te blijven. Overigens won zijn nieuwe club afgelopen seizoen de Russische beker.

Vrouw blaast zich op in politiebureau

Icoon Buitenlands nieuwsEen vermoedelijke Tamil-Tijger heeft zich woensdag in een politiebureau in de Srilankaanse hoofdstad Colombo opgeblazen. Behalve de vrouw zelf kwamen nog vier andere mensen om het leven en raakten er zeven gewond. De politie verklaarde dat de vrouw op straat was aangehouden omdat agenten vermoedden dat ze een zelfmoordaanslag wilde plegen. Nadat zij het politiebureau was binnengebracht om te worden ondervraagd bracht zij de explosie teweeg.

Tegenover het politiebureau bevinden zich de ambassades van de Verenigde Staten en Groot-BrittanniŽ. Volgens de politie had de vrouw het echter voorzien op Douglas Devananda, een Tamil-leider die bekend staat als een tegenstander van de Tamil-Tijgers. Devananda's kantoor bevindt zich naast het politiebureau, maar Devananda was daar op het moment van de explosie niet aanwezig.

Tot een staakt-het-vuren na bijna twintig jaar een voorlopig eind maakte aan de burgeroorlog in Sri Lanka voerden de Tamil-Tijgers regelmatig zelfmoordaanslagen uit op de Srilankaanse ordetroepen en politieke rivalen. De spanningen tussen de afscheidingsbeweging en het Srilankaanse leger zijn weer opgelopen sinds zich in maart een splijting in de gelederen van de Tijgers voordeed. De hoofdgroep van de beweging beschuldigt het leger ervan een afvallige leider te steunen.

Ploegentijdrit bepaald door bonificatieseconden

Ook dit jaar is US Postal ťťn van de grootste favorieten voor het winnen van de ploegentijdrit. Toch staat de tijdswinst die US Postal maximaal zal winnen al vast. Dit jaar staat namelijk vast wat het maximaal aantal seconden is dat een ploeg kan verliezen in verband met de plek waarop zij eindigt.

De nummer twee zal maximaal twintig seconden kunnen verliezen, de nummer drie maximaal dertig, enzovoort. De ploeg die als laatste binnenkomt zal maximaal drie minuten verliezen op de nummer ťťn.

De ploegentijdrit gaat over een afstand van 64,5 kilometer, tussen Cambrai en Arras. Vorig jaar won US Postal de ploegentijdrit met een gemiddelde snelheid van 52,772 kilometer per uur. Vanmiddag zal de ploeg van Euskatel als eerste beginnen met de tijdrit. Dit omdat Euskatel laatste staat in het algemeen ploegenklassement. US Postal zal als laatste van start gaan, om vijf voor vier.


[update] Mortiergranaten treffen 'groene zone' Bagdad

Icoon Irak nieuwsZeker drie mensen zijn gewond geraakt nadat verschillende mortiergranaten in het centrum van Bagdad zijn ingeslagen, vlakbij de kantoren van de interim minister-president Iyad Allawi. Volgens verslaggevers zijn er zijn rookpluimen te zien die vanuit de groene zone opstijgen. In de groene zone staan onder andere huizen van regeringsleden en kantoren van de coalitie.

Update 10:39
Nieuwszender Al-Jazeera meldt dat het om vier mortiergranaten gaat die zijn ingeslagen in de groene zone. Hierbij zijn tenminste drie mannen en ťťn vrouw gewond geraakt. Volgens politieagenten kwam ťťn van de mortiergranaten vlakbij de woning van interim minister-president Iyad Allawi terecht. Hij was op dat moment niet thuis.

Subheader
Rookpluimen stijgen op vanuit de Groene Zone

Nederlander rolt kinderpornonetwerk op

Substitute had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Algemeen nieuwsDankzij de 40-jarige Hagenaar Christiaan Kerremans heeft de Filipijnse politie een omvangrijk kinderpornonetwerk opgerold. In totaal werden 70 kinderen bevrijd uit handen van een kinderpornobende, die hen prostitueerde. De kinderen zijn tussen 5 en 15 jaar oud. Kerremans is oprichter van SOS Child Care, de organisatie die op de Filipijnen gevallen van kinderprostitutie opspoort.

Kerremans werd onlangs in Manilla door de bende benaderd met de vraag of hij kinderporno wilde kopen. De Hagenaar nam vervolgens contact op met Interpol en ging onder begeleiding van deze internationale politieorganisatie undercover in de bende. De criminelen vroegen hem of hij de opname van een kinderpornofilm wilde bijwonen. Afgelopen zaterdag gingen Kerremans en Filipijnse undercover-agenten naar een studio bij de hoofdstad Manilla. Ze zagen hoe kinderen naakt poseerden en de bendeleden boden Kerremans en de agenten orale seks met kinderen aan voor vijf euro per kind. Even later viel de politie binnen, werden de bendeleden opgepakt en de kinderen bevrijd.

Het hoofd van de Filipijnse recherche, Ricardo Diaz, denkt dat de kinderen al lang werden misbruikt. "Tijdens de opnamen gedroegen ze zich alsof ze aan het werk gewend waren. Van sommige kinderen waren de ouders waarschijnlijk op de hoogte van het misbruik'', aldus Diaz. Volgens een andere medewerker van SOS Child Care was het een heftige operatie. Hij moest thuis in Hoofddorp het spel meespelen en doen alsof hij een potentiŽle klant was. Hij werd meermalen gebeld door de bendeleden.

Een Filipijnse medewerkster Caroline Ramirez, die in haar vaderland voor SOS Child Care werkt, hoop dat de kinderen goed terecht zullen komen. "Er is hier geen goed opvangcentrum. Onze stichting bestaat uit vrijwilligers en we hebben weinig geld."

Uit onderzoek van Interpol is inmiddels gebleken dat de bende ook enkele minderjarige meisjes had ondergebracht bij een Duitser, die zich dagelijks aan de kinderen vergreep. Hij had de meisjes opgesloten in zijn huis. De Duitser ontkwam, maar de kinderen werden bevrijd. De bende bleek al eerder zaken te hebben gedaan met buitenlandse sekstoeristen. De zeven leden, zes Filipijnen en een Japanner, zitten nu vast. Ze riskeren levenslange gevangenisstraf.

Mancini naar Internazionale

Roberto Mancini kan als coach aan de slag bij Internazionale nadat Lazi Roma zijn contract heeft ontbonden. De 39-jarige Mancini wordt bij Inter de opvolger van de opgestapt Alberto Zaccheroni.

Lazio Roma was niet van plan om zijn trainer zonder slag of stoot te laten gaan. Toch kon de coach na onderhandelingen tussen de twee clubs naar de club uit Milaan vertrekken. Mancini was het zelf al langere tijd eens met Internazionale.

Duizenden veroordeelden ontlopen celstraf

Sabinaa had ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Binnenlands nieuwsDe Telegraaf meldt vandaag dat ruim ťťn op de tien delinquenten die door de rechter zijn veroordeeld tot een celstraf, niet in de gevangenis komt. Bijna 3200 mensen hoefden vorig jaar na een veroordeling niet de cel in. Justitie schold in verschillende gevallen de straf kwijt. Dit gebeurde omdat te lang is gewacht met het oproepen van de veroordeelden. Ook blokkeerde de officier van justitie in verscheidene gevallen de celstraf door verjaring. Verder verleende justitie meer dan duizend mensen gratie.

Volgens het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB) werd 10.9 procent van alle celstraffen kwijtgescholden. Het CJIB kan niets zeggen over de aard van de delicten waarvoor overtreders niet de cel in hoefden.

Behalve de groep mensen van wie de straf is kwijtgescholden is er ook nog een groep van 5780 mensen die slechts zeer korte tijd in de cel zat. Reden hiervoor is plaatsgebrek in de gevangenis. Verder is er een groep van ongeveer 20 duizend mensen die de geldboete die zij kregen opgelegd in een strafzaak, niet hoefden te betalen.

Ralf tekent bij Toyota

Ralf Schumacher rijdt vanaf komend seizoen voor Toyota.

De Duitse Formule 1-coureur, die sinds 2000 voor Williams uitkomt, heeft een drie jarig contract getekend.

Dit seizoen is deels verloren gegaan voor de jongere broer van zesvoudig wereldkampioen Michael Schumacher door een zware crash tijdens de GP van Amerika op het circuit van Indianapolis, waardoor hij er waarschijnlijk pas weer bij de GP van Japan bij is.

Commissie 11/9 valt vice-president Cheney af

Icoon Buitenlands nieuwsDe Amerikaanse overheidscommissie die de aanslagen van 11 september 2001 onderzoekt liet dinsdag in een korte verklaring weten dat ze erbij blijft dat Al-Qaida voor de aanslagen slechts in beperkte mate contact had met Irak. De verklaring werd uitgegeven nadat vice-president Dick Cheney in een interview met de nieuwszender CNBC had gezegd dat de commissie waarschijnlijk feiten over de contacten van Irak met terroristen over het hoofd heeft gezien.

De commissie stelt dat ze over dezelfde informatie beschikt als Cheney. De vice-voorzitter van de commissie zei dat Cheney naar aanleiding van dat interview is gevraagd of hij nog dingen wist die de commissie niet wist. Omdat dit niet het geval was besloot de commissie een verklaring uit te geven. Cheneys woordvoerder Kevin Kellems ontkent dat de commissie de vice-president om aanvullende informatie heeft gevraagd, als die er zou zijn.

Eerste Kamer akkoord met twee-op-ťťn-cel

Vanaf 1 september kunnen gedetineerden verplicht worden om een cel te delen. Psychisch gestoorde gedetineerden hebben deze verplichting niet. Gisteravond ging de Eerste Kamer akkoord met het voorstel van minister Donner (Justitie).

De SP, PvdA en GroenLinks stemden tegen vanwege knelpunten die zijn genoemd in het evaluatierapport van de testfase in gevangenissen. Deze partijen zijn bezorgd over de humaniteit en veiligheid in de gevangenissen. De veiligheid van gedetineerden en personeel zou in het geding komen. Het evaluatierapport was nog niet beschikbaar toen de Tweede Kamer instemde met het rapport.

Om de oppositiepartijen tegemoet te komen gaf de minister aan dat er ook na 1 september ruimte is om op eventuele bezwaren in te gaan. "Er zullen niet vanaf dag ťťn overal duocellen zijn. Het gaat om een overgangsperiode."

De minister wil dat in bestaande gevangenissen duocellen gerealiseerd worden. Bij nieuwbouw van gevangenissen zou men moeten uitgaan van cellen voor drie of vier personen. Tweede Kamer-fracties van CDA, VVD en LPF hebben te kennen gegeven geen bezwaar te hebben tegen cellen voor drie of vier personen.

Gebroken schip uit sluis IJmuiden gehaald

Woensdagmorgen is het schip No Limit uit de Middensluis bij IJmuiden gehaald. Het schip zal nu met behulp van sleepboten naar Amsterdam worden vervoerd.

Het bergen van het schip was in een uur gebeurd. De berging verliep vlot omdat maandag en dinsdag al de lading zand van tweeduizend kubieke meter eruit was gehaald. Maandagochtend brak het 110 meter lange schip bij de Middensluis in IJmuiden in twee stukken.

Van der Vaart blijft nog 1 seizoen

Rafael van der Vaart blijft nog ťťn seizoen bij Ajax. Dit zegt de middenvelder in een interview met het blad Sportweek.

De 21-jarige middenvelder, wiens EK teleurstellend verliep, heeft mede door dat EK besloten om nog een jaar in Amsterdam te blijven. "Er was wel interesse van topclubs, maar niet concreet. En als ik eerlijk mag zijn interesseert een transfer me op het moment niet. Ik wil gewoon weer lekker voetballen bij Ajax," aldus van der Vaart.

Leden Japanse Aum Shinrikyo-sekte opgepakt

Icoon Buitenlands nieuwsDe Japanse politiechef Takaji Kunimatsu heeft bekend gemaakt dat Japanse politieagenten vandaag vier leden van de Japanse sekte 'Aum Shinrikyo' hebben opgepakt. De sekte werd verantwoordelijk gesteld voor de gifgasaanval in de metro van Tokyo in 1995. De vier leden zouden tien dagen na de aanslag de huidige politiechef, die toen aan het hoofd stond van het onderzoek naar de aanslag, neer hebben geschoten. Kunimatsu raakte toen zwaargewond.

Drie sekteleden, Toshiyuki Kosugi, Tetsuya Uemura en Mitsuo Sunaoshi, worden verdacht van poging tot moord, de vierde van hulp daarbij. Kosugi moest eerder al voor een rechter verschijnen nadat hij in 1996 had bekend bij de aanslag op Kunimatsu betrokken te zijn geweest. Toen werd de zaak wegens gebrek aan bewijs geseponeerd.

Shoko Asahara, de voormalige leider van de sekte en elf andere sekteleden zijn voor het beramen van de metroaanslag ter dood veroordeeld.

Bisdom failliet door seksschandalen

Icoon Buitenlands nieuwsHet aartsbisdom Portland in de Amerikaanse staat Oregon zal zich formeel failliet laten verklaren. Dit is volgens de aartsbisschop noodzakelijk gezien de miljoenen die al uitgekeerd zijn en nog moeten worden uitgekeerd aan slachtoffers van seksueel misbruik door priesters. Volgens Aartsbisschop John Vlazny betekent het aanvragen van het faillissement niet dat de rooms-katholieke kerk zijn verantwoordelijkheden zal ontlopen.

Het aartsbisdom heeft al met 130 mensen schikkingen getroffen voor een bedrag van 53 miljoen dollar. Dinsdag zou er een nieuwe rechtszaak beginnen waarin een schadebedrag van zeker 150 miljoen werd geclaimd door tientallen slachtoffers van misbruik.

''Dit soort claims hebben niets meer met een financiŽle compensatie te maken en de bodem van de schatkist is al in zicht. Dit is de enige manier waarop ik ook in de toekomst kan verzekeren dat er een financiŽle tegemoetkoming uitgekeerd kan worden'', aldus Vlazny. Op dit moment lopen er nog zo'n zestig rechtszaken tegen het aartsbisdom.

In totaal heeft de Amerikaanse rooms-katholieke kerk al ongeveer 650 miljoen dollar uitgekeerd als gevolg van het omvangrijke seksschandaal dat de Amerikaanse kerk al enkele jaren in de greep houdt. De maatregel van het aartsbisdom Portland is de eerste in zijn soort in de VS.

VS haalden radioactief materiaal uit Irak

Icoon Buitenlands nieuwsHet Amerikaanse ministerie van Energie heeft bekend gemaakt dat de Verenigde Staten vorige maand in het geheim meer dan 1.7 ton aan verrijkt uranium en ander radioactief materiaal hebben weggehaald uit Irak. De geheime operatie ging vooraf aan de machtsoverdracht van 28 juni en was bedoeld om te voorkomen dat het radioactieve materiaal in verkeerde handen kon vallen.

Het gevaarlijke materiaal bevond zich op een voormalig Iraaks nucleair complex, dat al begin jaren negentig werd ontmanteld. Zowel het Iraakse bestuur als het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA) waren ingelicht over de operatie.

Kinderen tweeverdieners vaker naar internaat

Icoon Binnenlands nieuwsHet Algemeen Dagblad meldt dat kinderen van tweeverdieners steeds vaker in een internaat terechtkomen omdat hun ouders het zelf te druk hebben voor de opvoeding. Het zijn niet langer alleen ouders die in het buitenland werken, die hun kinderen voor twintigduizend euro per jaar naar een internaat sturen.

Volgens Kees Kassenberg van internaat Bouwlust in Oegstgeest hebben tweeverdieners het vaak zo druk met hun werk, dat ze nauwelijks nog oog hebben voor hun kinderen. ''Die kinderen krijgen op hun achtste een mobieltje in plaats van persoonlijke aandacht.''

Ouders zien een internaat steeds vaker als een goed alternatief voor opvoeding en om hun kinderen uit de problemen te houden. "De laatste jaren zie ik veel ouders preventief handelen. Ze willen niet dat het kind onder hun stress lijdt en besluiten hem of haar daarom naar een internaat te laten gaan", aldus Paul van den Broek, directeur van internaat De Vliethoeve in Kortgene.

Jongeren zonder diploma toch naar hogeschool

Icoon politiek binnenland nieuwsIn een plan dat staatssecretaris Mark Rutte van Onderwijs deze week presenteert staat dat het in de toekomst voor jongeren mogelijk wordt om zonder het juiste diploma toch te gaan studeren aan een hogeschool. Nu moeten zij nog wachten tot ze 21 jaar zijn om een speciale toelatingstest te doen. Hij wil het hoger onderwijs zo toegankelijker maken voor andere doelgroepen.

Rutte wil volgend jaar een experiment starten met de nieuwe toelatingstesten. Hij wil op die manier tieners die hun opleiding niet hebben afgemaakt of die vinden dat ze een te lage opleiding hebben gevolgd, een tweede kans geven.

De staatssecretaris doelt met zijn plan onder meer op jongeren zonder vwo-diploma die toch voor hun 21ste naar de universiteit willen, en op de tieners die verpleegkunde hebben gedaan op mbo 3-niveau. Vaak komen zij er in de praktijk achter dat ze door willen studeren op hbo-niveau. Daar hebben ze eigenlijk een mbo 4-diploma voor nodig, maar straks is het genoeg als ze de kennis- en motivatietesten aan het begin van de hbo-studie halen.

'Ontvoerde Amerikaanse marinier vrijgelaten'

Icoon Irak nieuwsWassef Ali Hassoun, de Amerikaanse marinier die in juni in Irak werd ontvoerd, is vrijgelaten. Dat heeft een broer van de marinier, Sami Hassoun, zojuist aan CNN verteld. ''Hij leeft en is vrijgelaten, we weten het zeker. We danken God hiervoor,'' aldus Sami. Hij vertelde dat de familie een telefoontje had gekregen waarin verzekerd werd dat Wassef was vrijgelaten. Hij wilde niet vertellen van wie het telefoontje kwam.

Subheader
Marinier Wassef Ali Hassoun


Maandag meldde nieuwszender Al-Jazeera dat een Iraakse groep, die beweerde Hassoun te hebben ontvoerd, aan de zender had verklaard dat ze hem hadden vrijgelaten nadat hij had beloofd om niet terug te keren naar het Amerikaanse leger.

Afgelopen zaterdag ontstond verwarring nadat verschillende media, waaronder FOK, meldden dat de marinier was onthoofd. De groep die verantwoordelijk is voor de ontvoering van Al Hassoen, Ansar al-Sunna, maakte de dag daarop bekend dat de marinier nog leefde.

Update 6:38

Het Amerikaanse ministerie van Defensie heeft een verklaring op zijn website gezet waarin staat dat het ministerie de vrijlating van Hassoun op dit moment nog niet kan bevestigen.

PatiŽnt dood na verwisseling hersenscan

Icoon Buitenlands nieuwsHongaarse nieuwsmedia hebben gemeld dat een bejaarde man uit Hongarije dinsdag is overleden nadat artsen een hersenoperatie op hem hadden uitgevoerd, die eigenlijk voor iemand anders bedoeld was. De resultaten van zijn hersenscan waren verwisseld met die van een andere patiŽnt, waarna de 80-jarige man van het stadsziekenhuis naar de neurologische kliniek van de universiteit van Szeged werd overgebracht en daar een spoedoperatie onderging.

Specialisten van de neurologische kliniek hadden de schedel van de man bij de operatie zaterdag al geopend toen zij erachter kwamen dat ze de verkeerde patiŽnt hadden aldus de directeur van het stadsziekenhuis Gyorgy Narai. De man overleed dinsdag op de intensive care van de kliniek.

Waarom de man in het ziekenhuis lag en waaraan hij uiteindelijk is overleden, was nog niet duidelijk. Wat er met de patiŽnt is gebeurd die de hersenoperatie wel nodig had was eveneens onduidelijk. Zowel de kliniek als het ziekenhuis onthielden zich van verder commentaar tot een onderzoek naar het incident is afgerond.

Iraakse groep dreigt al-Zarqawi te doden

Icoon Irak nieuwsEen onbekende groep uit Irak dreigt de meest gezochte terrorist van Irak, Abu Musab al-Zarqawi, te doden als hij Irak niet verlaat. Nieuwszender Al-Arabiya kreeg een videoband in handen waarop de groep, die zichzelf de 'bevrijdingsgroep' noemt, eist dat al-Zarqawi en zijn volgelingen Irak verlaten. Doen ze dit niet dan zullen ze gedood worden.

Op de videoband leest ťťn van de gemaskerde militanten een verklaring voor waarin hij de terreuracties van al-Zarqawi en zijn volgelingen veroordeelt. Hij zegt dat de terreuracties, vooral de ontvoeringen en onthoofdingen van buitenlanders, Irak schaden. Bovendien beroept al-Zarqawi zich volgens de militant onterecht op de islam om zijn terreurdaden te rechtvaardigen, aangezien hij onschuldige burgers vermoordt.

Al-Zarqawi wordt verantwoordelijk gehouden voor tientallen aanslagen op coalitietroepen en Iraakse burgers. Hij zou ook achter de onthoofding van twee gijzelaars zitten.

Subheader
Eťn van de gemaskerde militanten leest
een verklaring voor

Rellen in IsraŽlische gevangenis

Icoon Israel / PalestinaIn de IsraŽlische zwaarbewaakte gevangenis Gilboa, waar ongeveer 800 Palestijnse gevangenen worden vastgehouden, zijn dinsdag een rellen uitgebroken. Volgens een woordvoerster van de gevangenis raakten twee bewakers gewond toen gevangenen tijdens de ongeregeldheden kokende olie over het tweetal heen gooiden.

Na een paar minuten werd een speciale eenheid op de gevangenen afgestuurd die de situatie uiteindelijk weer onder controle kreeg.

Op dit moment zitten zo'n 6000 Palestijnen in IsraŽlische gevangenissen. Volgens nieuwszender Al-Jazeera klagen deze gevangenen dat de gevangenissen overvol zijn en dat ze onvoldoende toegang krijgen tot hun advocaten.

New York Post blundert met 'running mate' Kerry

Icoon Buitenlands nieuwsDe krant 'The New York Post' heeft dinsdag de verkeerde 'running mate' toegewezen aan de Democratische presidentskandidaat John Kerry. De krant opende dinsdag paginagroot met de 'primeur' dat de keus was gevallen op Richard Gephardt terwijl enkele uren later bekend werd dat Kerry niet Gephardt maar senator John Edwards had gekozen.

De hoofdredacteur van de krant Col Allan bood later op de dag zijn verontschuldigingen aan. Aanvankelijk wenste de krant geen commentaar te geven op de blunder. ''We bieden onvoorwaardelijk onze excuses aan aan onze lezers.'' Volgens Allan besloot de krant het artikel te plaatsen, omdat men ervan overtuigd was dat de informatie klopte.

De rivaliserende krant 'The Daily News' stak haar leedvermaak, volgens welingelichte bronnen in de New Yorkse mediawereld, niet onder stoelen of banken. De krant heeft een kist champagne laten bezorgen bij The New York Post met de begeleidende tekst: 'Gefeliciteerd met jullie voorpagina.'

President Oostenrijk overleden

Ultrawuft had ons via de nieuws-submit te melden:

De president van Oostenrijk, Thomas Klestil, is dinsdagavond laat overleden. Dit meldt het Oostenrijkse persbureau APA. Hij zou zijn overleden als gevolg van algemeen orgaanfalen.

De 71-jarige Klestil was al enige tijd ziek, hij leed aan een longaandoening. Afgelopen maandag kreeg hij een hartstilstand. Toen werd hij gereanimeerd. Daarna bleef zijn toestand kritiek en werd hij kunstmatig in coma gehouden.

De ambtstermijn van Klestil als president zou over twee dagen aflopen. Onlangs werd Heinz Fischer gekozen als zijn opvolger. Klestil was vanaf 1992 president van Oostenrijk.

Subheader
Thomas Klestil 1932 - 2004

Mystressdarqyr's gedachtes

Ik liep, ik wist niet waarheen, of waarom, maar ik liep. Af en toe bleef ik even stilstaan, rook de frisse ochtendlucht, keek om me heen en liep weer verder. Soms vielen er een paar koele druppels regen op m'n gezicht, maar ik merkte het niet eens. Ik liep maar, alsof ik voelde waar ik heen moest. Ik twijfelde nooit.
Terwijl ik aan het lopen was, dacht ik na, over de meest nutteloze dingen. Maar mijn gedachtes voerden mij telkens terug naar die ene, belangrijke vraag. De vraag waardoor ik was gaan lopen, waarvoor ik alles achter me had gelaten.

Wie ben ik? Natuurlijk kon ik deze vraag makkelijk beantwoorden. ik ben Mark, een doodgewone jongen. Ik ga naar school, heb een aantal vrienden en af en toe eens een vriendinnetje. Maar dit antwoord was niet bevredigend genoeg.
Wie ben ik echt? Op zich ben ik een heel gelukkige jongen, maar er ontbreekt iets! Daarom ben ik gaan zoeken. Ik heb alles en iedereen achter me gelaten. Misschien maken ze zich zorgen om mij, maar niet om wie ik echt ben.

Ik wilde niet dat ze mij gingen zoeken, daarom was ik in het holst van de nacht vertrokken, had mijn lange haren kortgeknipt en praatte ik met niemand. Ik liet geen sporen achter. Zo liep ik en liep ik steeds verder weg. Ik had geen besef van tijd, van dag en nacht. Ik liep steeds verder en verder...

Tot ik stopte.

Ik stond op een open plek, omringt door bomen. In het midden stond een afgehakte boomstronk alsof die speciaal voor mij daar neergezet was. Ik ging zitten, ademde eens diep in en sloot mijn ogen. Langzaam liet ik alles eens tot me doordringen. Het ging steeds harder regenen, maar ik merkte het niet.
Ik dacht na. Alhoewel ik niet echt nadacht. Ik was er wel, maar niet echt. Uren heb ik daar gezeten, denkend over niets. Ik raakte steeds dieper verzonken in mezelf, geen geluid drong nog tot me door.

Plotseling tikte iemand op m'n schouder. Ik schrok en keek om. Het was een oude man, met een baard en een stok. Een wandelaar, met een herdershond. Hij zei niks, bleef me alleen doordringend aankijken. alsof ik begreep wat hij bedoelde, zweeg ik ook. Hij ging langzaam tegenover me staan, keek mij diep in de ogen en zuchtte. "Wie ben je?", wilde ik uitroepen, maar tegelijkertijd wist ik dat het een belachelijke vraag was. Hoe kon ik aan iemand vragen wie hij was, als ik niet eens wist wie ik zelf was?

De tijd verstreek. Hij stond daar maar en keek. Ik twijfelde, wat moest ik doen? Iets zeggen, zwijgen, weglopen? Ik deed niks, maar bleef hem ook aankijken. Z'n hond liep rusteloze rondjes om ons heen, hij wilde aandacht. Hij begon te blaffen, maar ik leek wel in een staat van hypnose. Het leek onmogelijk de blik van de man los te laten. De man dwong me om na te denken en terwijl de tijd langzaam voorbijging leek het of de leegte in me zich langzaam vulde. Toen ik eindelijk de moed vond om met m'n ogen te knipperen was ik een ander mens geworden.

De man keek weg, wenkte zijn hond en terwijl hij wegliep sprak hij met een rustige, kalme stem de eerste en de laatste woorden die ik hem ooit heb horen spreken: "Het is goed!"

Met dank aan mystressdarqyr voor de submit

Erg stil bij crematie chauffeur 'Kerkrade'

In het crematorium Imstenrade in Heerlen is maandag Frank Makel gecremeerd. Hij is de chauffeur die vorige week met zijn vrachtwagen een supermarkt in Kerkrade binnenreed. Op de crematieplechtigheid waren twee aanwezigen; pastoor Schumans en de begrafenisondernemer. Een sobere dienst, geen toespraken, geen muziek, slechts enkele gebeden in het Duits, voorgedragen door Schumans.

Makel, door sommigen ‘de held van Haanrade’ genoemd, koos ervoor zijn op drift geraakte vrachtwagen niet tot stilstand te brengen op een grasveld waar zich een groep kinderen bevond, maar tegen de muren van een buurtsuper. Een keuze die hij met de dood heeft moeten bekopen en waarbij ook twee supermarktmedewerkers het leven lieten.

Vooraf was bekend dat de familieleden van de 41-jarige chauffeur niet aanwezig zouden zijn. Ze zijn nog te geŽmotioneerd om naar Limburg af te reizen.” De politie heeft aangeboden ze op te halen, maar ze wilden niet. Vorig jaar heeft het gezin een kindje verloren, een derde is nu op komst. Mevrouw weet niet eens hoe ze zich moet voelen”, laat pastoor Schumans in De Limburger weten.

In Duitsland zal een plechtigheid plaatsvinden wanneer de urn is vrijgegeven. Pastoor Schumans zal vůůr die tijd de familie van Makel nog een keer opzoeken om ”te helpen, ik voel me met haar verbonden omdat Frank bij ons in de parochie is gestorven”.
Laatste reviews en specials
special
AI Picture Gallery #112
special
Random Pics van de Dag #850
special
AI Picture Gallery #111
special
Random Pics van de Dag #849
special
Random Pics van de Dag #848
special
AI Picture Gallery #110
©FOK.nl e.a.