Running mate Edwards oogst meteen kritiek

Icoon US electionsOngeschoold, onervaren, tweede keus. Direct nadat de Amerikaanse presidentskandidaat John Kerry zijn 'running mate' John Edwards presenteerde openden Republikeinen verbaal de aanval op Kerry's keuze. Zo kwam het partijbestuur van de Republikeinen met een citatenbundeling getiteld: Wie is John Edwards?

Ook Kerry wordt hierin aangehaald. In de race om de Democratische nominatuur waren Kerry en Edwards tegenstrevers. Over Edwards' vermeende onervarenheid zou de uiteindelijke uitdager van president Bush hebben gezegd: "Dit is niet de tijd voor training onder werktijd in het Witte Huis ten aanzien van nationale veiligheid." De 51-jarige John Edwards is nog maar zes jaar actief als politicus. Iets dat hij zelf overigens als een aanbeveling ziet, in zijn campagne benadrukte hij graag dat hij niet tot de Washington-incrowd behoort.

Een mogelijk zwak punt is het verleden van Edwards. De senator voor North Carolina verdiende miljoenen als schadeadvocaat. Hiermee belichaamt hij de Amerikaanse claimcultuur, die fabrikanten en dienstverleners als artsen dwingt tot absurde mate van voorzichtigheid. Zo sleepte Edwards ooit een schadevergoeding van 25 miljoen dollar uit het vuur voor een 9-jarig meisje dat zwaargewond was geraakt door een constructiefout aan een zwembad. President Bush moet een vooruitziende blik hebben gehad toen hij in januari in zijn jaarlijkse rede tot het Congres nadrukkelijk stelde een eind te willen maken aan deze uitwassen.

Tweede keus
Bij de Democraten viel de uitverkiezing van Edwards over het algemeen in goede aarde. Het feit dat de voormalige advocaat soepel communiceert en een sterk politiek en inhoudelijk instinct heeft wordt als een goede aanvulling gezien op de meer stijf-ogende Kerry. Een woordvoerster van het kamp Bush/Cheney wees er dinsdag overigens fijntjes op dat Kerry eerst de Republikein John McCain had geprobeerd te strikken. De senator van Arizona zou zich echter inmiddels voor honderd procent achter Bush hebben gesteld.

Website
Een probleem van geheel andere orde is de website-url die het Democratische tweetal in gedachten had. Ene Kerry Edwards uit Indianapolis heeft sinds jaar en dag kerryedwards.com als homepage. Op het verzoek van het campagneteam van Kerry om de url te mogen overnemen verklaarde Edwards hier een bedrag met zeker vijf nullen voor te willen terugzien. Andere voor de hand liggende alternatieven bleken ook al vergeven te zijn. Vooralsnog wordt daarom johnkerry.com voor de campagne gebruikt.


John Kerry en John Edwards