Theater: De Zomerfestivals

De Parade
Eén van de bekendste theaterfestivals is denk ik De Parade. De Parade is een twee maanden durend rondtrekkend festival, waarbij de voorstellingen in tenten gespeeld worden. Voortgekomen uit de Boulevard of Broken Dreams, een internationaal reizend theaterfestival (1984-1987), doet De Parade ieder jaar de vier grote steden van ons land aan: Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht. Het terrein is geopend van 15:00 tot 01:00 en de dag begint altijd met kindervoorstellingen in de Kinderparade. Vanaf 18:30 zijn er dan de reguliere voorstellingen voor de oudere kinderen en volwassenen. Dit jaar staan groepen als Suver Nuver, De Ashton Brothers, De Paardenkathedraal, Van Houts en de Ket, Growing up in Public, Tryater en Connie Janssen danst op de Parade. Ook mensen uit de muzikale hoek zijn vertegenwoordigd: Ellen ten Damme, Ad Visser, Kopna Kopna en Huub van der Lubbe & Concordia maken hun opwachting. De Parade stond in juni al in Rotterdam, tot en met 11 juli zijn ze te vinden in het Westbroekpark in Den Haag, van 17 tot en met 25 juli in Park Nieuweroord in Utrecht en als laatste staat de Parade van 31 juli tot en met 15 augustus in het Martin Luther Kingpark in Amsterdam.

De Zomer van het Zuiden
Vorig jaar probeerde het Eindhovense theater Plaza Futura de zomerse stilte te doorbreken met ZomerPlaza, een klein festival dat bestond uit filmvertoningen in de openlucht en een uitgebreid theaterweekend. Omdat het initiatief enthousiast ontvangen werd, is besloten het dit jaar iets groter aan te pakken onder de naam 'De Zomer van het Zuiden'
De organisatie omschrijft het festival als volgt: 'de hele zomer door theater, muziek en film op verrassende plekken in Eindhoven: op een boot, in een café, op het gras, in een tent of op het plein.' Vanaf 16 juli wordt er iedere dinsdag en vrijdagavond wanneer het donker is een film vertoond op het plein van Plaza Futura. Van 7 t/m 11 juli speelt theatergroep Drie Ons 'in een bruin café op loopafstand van Plaza Futura' de voorstelling Klootloper, Oostpool komt van 15 t/m 18 juli met Het Behouden Huysch en Close Act brengt van 25 t/m 28 augustus de voorstelling Malaya. Verder is er op 25 juli een bluesfestival op het Wilhelminaplein en wordt er nog gewerkt aan een feest op 20 augustus onder de naam '100 jaar evenementen'.

Theater het Amsterdamse Bos
Vorig jaar kon je op deze site de review van Don Juan lezen, de voorstelling die toen gespeeld werd in het Amsterdamse Bos. Sinds 1989 wordt er iedere zomer een voorstelling gespeeld midden in het Amsterdamse Bos, in een openluchttheater. In dit theater hangt zomers een geweldige sfeer. Mensen komen uren van tevoren om te picknicken en bekijken de voorstelling onder het genot van een meegenomen fles wijn. Meestal worden klassieke stukken gekozen om op te voeren, zo werden in het verleden al 'As you like it', 'De Kersentuin' en 'Romeo en Julia' gespeeld. Dit jaar is gekozen voor de geschiedenis van Caesar en Cleopatra: "Julius Caesar achtervolgt zijn aartsrivaal Pompejus tot in Egypte. Caesars triomf is nabij, zijn leger is aan de winnende hand. Op hetzelfde moment ruziën Ptolemeus en zijn zus Cleopatra om de troon. Ptolemeus hoopt op Caesars steun en denkt in de gunst te raken door hem het hoofd van Pompejus aan te bieden, als ‘welkomstgeschenk’. Maar Caesar voelt zich juist in verlegenheid gebracht: hoe moet hij dit straks in Rome uitleggen? Een Romein vermoord door een barbaar?
Dan grijpt Cleopatra haar kans. Ze verleidt Caesar een oorlog te beginnen tegen Ptolemeus; daarmee zal hij zijn reputatie in Rome redden en bovendien haar eeuwige dank oogsten. Maar de verwarring slaat toe en het verschil tussen list en liefde begint te vertroebelen." De voorstelling is te zien van 9 juli tot en met 4 september (behalve zondag en maandag).