Jongeren zonder diploma toch naar hogeschool

Icoon politiek binnenland nieuwsIn een plan dat staatssecretaris Mark Rutte van Onderwijs deze week presenteert staat dat het in de toekomst voor jongeren mogelijk wordt om zonder het juiste diploma toch te gaan studeren aan een hogeschool. Nu moeten zij nog wachten tot ze 21 jaar zijn om een speciale toelatingstest te doen. Hij wil het hoger onderwijs zo toegankelijker maken voor andere doelgroepen.

Rutte wil volgend jaar een experiment starten met de nieuwe toelatingstesten. Hij wil op die manier tieners die hun opleiding niet hebben afgemaakt of die vinden dat ze een te lage opleiding hebben gevolgd, een tweede kans geven.

De staatssecretaris doelt met zijn plan onder meer op jongeren zonder vwo-diploma die toch voor hun 21ste naar de universiteit willen, en op de tieners die verpleegkunde hebben gedaan op mbo 3-niveau. Vaak komen zij er in de praktijk achter dat ze door willen studeren op hbo-niveau. Daar hebben ze eigenlijk een mbo 4-diploma voor nodig, maar straks is het genoeg als ze de kennis- en motivatietesten aan het begin van de hbo-studie halen.