"Klant Dell hoeft niet langer vooruit te betalen"

MOSA had ons via de nieuws-submit te melden:

Het gerechtshof in Den Haag heeft gisteren besloten dat computerfabrikant Dell niet meer zijn klanten mag verplichten het totale bedrag van de bestelde computer aan te betalen. Dit bleek na een kort geding dat de Hobby Computer Club (HCC) had aangespannen tegen de fabrikant. Volgens het hof is de vooruitbetaling, zoals opgenomen in de algemene voorwaarden van Dell, "onredelijk bezwarend" voor de consument. Volgens het hof zouden klanten niet meer dan de helft vooruit mogen betalen.

Volgens de HCC is de uitspraak bijzonder gunstig voor alle consumenten en niet alleen voor klanten van Dell. Volgens Dell zal het nog enige tijd duren voordat hun bestelsysteem op de uitspraak kan worden aangepast. Dell heeft maximaal drie maanden de tijd gekregen deze voorwaarde aan te passen, anders moet het een dwangsom van vijf duizend euro per dag, met een maximum van één miljoen euro betalen.

Verwacht wordt dat er in andere branches soortgelijke ontwikkelingen plaats zullen vinden, waardoor consumenten niet altijd meer het volledige aankoopbedrag vóór levering hoeven te betalen.