Advocaat: 'Spelers geloofden erin'

Icon Sport - VoetbalEindelijk is het Nederlands penalty trauma ten einde: Oranje trok de loterij van elf meter na twaalf jaar (EK ’92) weer uit de sleur. Niet zonder reden, zegt bondscoach Dick Advocaat. Het geheim van de succesvolle afloop is volledig aan te rekenen op het vertrouwen van Oranje. “We straalden echt vertrouwen uit. Dat voelde iedereen op het veld. De geest zat erin.”

“De hele groep hing tijdens de strafschoppen aan elkaar. Het is natuurlijk een beetje bijgeloof, maar het heeft uiteindelijk wel in ons voordeel gewerkt”, meent de veel besproken trainer. Minder tevreden was Advocaat over het verloop in de reguliere en verlengde speeltijd. “We konden geen greep op de wedstrijd krijgen. We speelden te veel de lange bal. Het was een spectaculaire wedstrijd. Het doelpunt kon tot aan de laatste seconde aan beide kanten vallen. De sfeer was geweldig.”Toen het na 120 minuten spelen op de penalty’s aankwam reageerden veel spelers toch negatief op de vraag of ze een strafschop wilden nemen. “Cocu wilde eigenlijk niet, en Robben stond ook niet te trappelen. Maar ze moesten wel, want Van Hooijdonk bijvoorbeeld was niet beschikbaar”, onderstreepte Advocaat. Cocu nam zijn verantwoordelijkheid als aanvoerder op zich, en miste als enige Nederlander een van de penalty’s. "Ik heb de bal met volle overtuiging genomen. Helaas trof de bal de paal. Ik wilde eigenlijk geen strafschop nemen, maar er waren niet genoeg spelers in beeld die wel wilden. Gelukkig hebben we het deze keer wel gered", aldus de middenvelder.

De jonge Robben maakte zich de held door de laatste bal koelbloedig in te schoppen, en daarmee ten koste van Zweden de baan voor Nederland vrij te maken naar de halve finale van het EK 2004, welke aanstaande woensdag zal worden gespeeld tegen Portugal. "Ik dacht niet na. Ik wilde die bal er gewoon inschieten. En dat lukte. Fantastisch gewoon. Eindelijk hebben we bewezen dat we ook van elf meter kunnen winnen”, zo zei Robben, die het zelf nog nauwelijks kon geloven.