Stroomstoot voor rellende mensenmassa's

Vanaf volgend jaar krijgen Amerikaanse mariniers een nieuw wapen; een draadloze taser waarmee een aantal mensen tegelijkertijd een stroomstoot kan worden toegediend. Het wapen moet een nieuwe versie worden van de huidige stun gun waarmee slechts n persoon tegelijkertijd kan worden uitgeschakeld. Deze wordt momenteel in zo’n vierduizend politiedistricten in de Verenigde Staten gebruikt. Nu blijkt dat waterkanonnen steeds minder effectief zijn om woedende mensenmassa’s in bedwang te houden, is behoefte ontstaan aan een taser met een groter bereik.

Twee bedrijven hebben zich toegelegd op het ontwikkelen van de nieuwe versie van de stun gun. Het Amerikaanse Xtreme Alternative Defense Systems is bezig een wapen te ontwikkelen waarbij een geoniseerd gas voor de geleiding van stroom moet zorgen. Bij het Duitse Rheimetall zijn kleine geleidende vezels verantwoordelijk voor het geleidend pad. Beide bedrijven worstelen nu nog met het probleem van een te klein bereik.

Amnesty International maakt zich zorgen over het gebruik van tasers. In The Pain Merchants, een rapport dat in 2003 verscheen, geven onderzoekers van het Britse ministerie van defensie aan dat een tasershot voor bepaalde categorien mensen medische gevolgen kan hebben. Bij drugsgebruikers en mensen met psychische problemen zou een taserschot hartklachten kunnen veroorzaken. Amnesty wil een uitgebreider onderzoek: “Er is onafhankelijk onderzoek nodig naar de wettelijke en medische aspecten. Gebruik van tasers mag nooit ingaan tegen de internationale rechten van de mens”.