Mobieltje kan vruchtbaarheid man schaden

“Het langdurig gebruik van een gsm kan nadelige gevolgen hebben voor de productie van sperma en voor de mannelijke vruchtbaarheid”. Dat zegt dr. Imre Fejes van de universiteit van Szeged in Hongarije onder wiens leiding voor het eerst een onderzoek plaatsvond naar een mogelijk verband tussen gsm-gebruik en vruchtbaarheid. Op een internationale conferentie van vruchtbaarheidsexperts in Berlijn worden deze week de onderzoeksresultaten gepresenteerd.

Dertien maanden lang werd een groep van 221 gsm-veelgebruikers vergeleken met een groep die helemaal niets van mobieltjes moest hebben. Wat bleek was dat degenen die voortdurend een telefoontje op zak hadden maar liefst dertig procent minder sperma produceerden. Bovendien werden daarin afwijkingen aangetroffen die de vruchtbaarheid nog verder aantasten. Voor het eerst wordt gesteld dat straling van een mobieltje ook in de ‘stand by’stand schadelijk kan zijn. Het meeste risico lopen mannen die hun telefoontje dichtbij hun cruciale delen dragen. Het strekt dan ook niet tot aanbeveling het apparaatje in de broekzak te stoppen of aan een riem te dragen.

Professor Challis van de Britse regeringscommissie voor mobiele communicatie liet in een eerste reactie op bovenstaand onderzoek weten het trekken van definitieve conclusies wat voorbarig te vinden.”Omdat gsm’s nog maar een jaar of vijftien in omloop zijn en veel ernstige ziekten pas na een langere tijd optreden”. Challis start zelf dit jaar het grootste onderzoek dat ooit is gedaan naar de gevolgen van gsm-gebruik. Hierbij zullen een kwart miljoen mensen gedurende een periode van vijftien jaar worden gevolgd.