Ralph Nader loopt steun Groenen mis

Icoon US electionsEr is grote opluchting in het campagne team van John Kerry. Ralph Nader zal namelijk niet meedoen aan de Amerikaanse presidentsverkiezingen als de officiële kandidaat van de Groenen. Hierdoor is de linkse kandidaat Nader slechts in zeven staten verkiesbaar.

De Verenigde Staten kennen een twee partijen stelsel, maar bij de presidentsverkiezingen doen ook vaak onafhankelijke kandidaten mee van hele kleine partijen. Deze moeten hiervoor in elke staat een bepaald aantal handtekenigen verzamelen om in die staat mee te mogen doen. Hoewel de kandidaten nooit een serieuze kans op het presidentschap maken, zijn ze wel een luis in de pels van de Republikeinse en Democratische kandidaat.

Zo was het multi-miljardair Ross Perot die er als presidentskandidaat voor zorgde dat Bush sr. in 1991 veel stemmen misliep en het presidentschap aan Clinton verloor. In de presidentsverkiezingen van 2000 wist Ralph Nader veel stemmen te trekken, waaronder in de cruciale zuidelijke staat Florida. Dit ging ten koste van de Democraat Al Gore, die mede hierdoor het presidentschap verloor aan Geore W. Bush.


Ralph Nader