34-jarige wordt premier van Tsjechië

Icoon politiek buitenland nieuwsStanislav Gross wordt vrijwel zeker de nieuwe premier van Tsjechië. Hij zal zijn partijgenoot Vladimir Spidla opvolgen, die zaterdag besloot af te treden. Spidla's besluit komt na de teleurstellende resultaten van zijn Sociaal Democratische Partij (CSSD) bij de Europese verkiezingen. De CSSD haalde slechts twee van de 24 zetels.

Opmerkelijk aan de nieuwe premier is dat hij pas 34 jaar oud is. Desondanks heeft Gross al een indrukwekkende carrière achter zich. In 1995 werd hij fractievoorzitter van zijn partij, vijf jaar later minister van Binnenlandse Zaken en weer twee jaar later vice-premier. Tussen de politieke bedrijven door rondde hij in 1999 een studie Rechten af.

De sociaal-democratische partij van Gross is ernstig verdeeld over het harde beleid dat Spidla en zijn regering moest voeren om Tsjechië klaar te stomen voor toetreding tot de EU. Met name de conservatieve Burger Democraten (ODS) profiteerden hiervan bij de laatste verkiezingen. Overigens is het premierschap niet het hoogste politieke ambt in Tsjechië. Het land wordt geleid door president Vaclav Klaus (ODS).

Stanislav Gross
Stanislav Gross, de vermoedelijk toekomstige premier van Tsjechië