[update] Saddam Hussein gaat verhuizen

Icoon Irak nieuwsDe beoogde Iraakse premier Iyad Allawi heeft zondag bekend gemaakt dat Saddam Hussein na de machtsoverdracht woensdag zal verhuizen naar een andere gevangenis. Hij verhuist naar een gevangenis met Iraakse cipiers en slechts beperkte steun van de multinationale troepen.

''Hij wordt bewaakt door Irakezen. Wij vragen misschien aan de multinationale troepenmacht om inzet bij zijn bescherming aan de buitenzijde van de gevangenis, maar hij komt onder Iraakse jurisdictie'', zei Allawi tegen journalisten. Hij beloofde dat de pers aanwezig mag zijn bij de overplaatsing van Saddam en dat zij op de hoogte zal worden gebracht van diens verblijfplaats.

Update 20:21

De Verenigde Staten en de toekomstige Iraakse regering lijken het oneens te zijn over de vraag wat er gaat gebeuren met ex-dictator Saddam Hussein.

De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Powell heeft vandaag in een interview met de nieuwszender CNN gezegd dat Saddam in de 'voorzienbare toekomst' in Amerikaanse gevangenschap zal blijven en dat Amerikaanse militairen hem zullen bewaken.

Powell zei te verwachten dat de juridische macht over Saddam op korte termijn zal worden overgedragen aan de Irakezen, maar dat de 'fysieke macht' over de ex-president in handen van de VS blijft. ''De vraag is wie hem het best kan beschermen maar ook het best kan voorkomen dat hij ontsnapt.''

Allawi maakte dat onderscheid tussen legale en fysieke zeggenschap niet.