Donner wil islam niet te hard aanpakken

De plannen van de Tweede Kamerfracties van CDA, VVD en LPF om radicale moskeeën en imams hard aan te pakken, zijn vrijdag van tafel geveegd door minister Piet Hein Donner van Justitie. Donner meent dat er reeds het nodige gebeurt en ook al mogelijk is; zo is het vervolgen van moskeeën nu ook al toegestaan, óók al beroepen ze zich op de vrijheid van godsdienst.

De minister vindt een aantal voorstellen van de kleine Kamermeerderheid ook veel te vergaand. Zo ziet hij niets in het onderzoeken of er in moskeeën strafbare feiten plaatsvinden zolang daar geen aanwijzingen voor zijn. Volgens hem zal dit de spanningen enkel maar doen toenemen. Imams snel het land uitzetten, ziet Donner ook niet zitten. ''Als sprake is van strafbare feiten, kunnen imams eventueel uitgezet worden. Maar ze moeten op dezelfde manier worden beoordeeld als andere buitenlanders, omdat anders discriminatie ontstaat'', aldus de minister. Donner ziet ook niets in het verbieden van moskeeën en andere stichtingen na één veroordeling. Dit gaat volgens hem tot een chaos leiden, omdat dan tal van bedrijven en organisaties ontbonden moeten worden.

CDA-Kamerlid Mirjam Sterk wil eerst de uitkomst van een onderzoek van de AIVD naar radicale moskeeën afwachten. Dan moet blijken of er inderdaad voldoende mogelijkheden zijn om radicale geloofsuitingen en geestelijk leiders te bestrijden.

VVD-Kamerlid Geert Wilders wil een nieuw debat met Donner over de kwestie. Hij verwijt de minister ''verregaand provincialisme.'' De VVD-politicus wijst erop dat in Duitsland radicale imams wel uitgezet worden. Het onderzoek naar andere moskeeën is volgens hem juist bedoeld om stigmatisering te voorkomen.

In het Nederlands Dagblad haalde Wilders eind deze week opnieuw hard uit naar de radicale islam. ''De VVD en ik als Kamerlid hebben niets tegen de islam. Maar de radicale islam is onze vijand. Deze week hoorden we in de Kamer de arabist professor Jansen die stelde dat de radicale islam de vijand is. Erken dat, zei hij. Hij heeft groot gelijk. Met de radicale islam zijn we in oorlog, die moet je dus met oorlogstaal benaderen'', aldus Wilders. Hij zegt graag tolerant te willen zijn tegenover de islam, maar dan moeten de uitwassen van de kleine minderheid bikkelhard aangepakt worden. ''Doen we dat niet, dan bijten we onszelf in de staart. Ook de meerderheid van de moslims, die niets met dat extremisme te maken wil hebben, heeft er last van als we niets doen'', zo zei de VVD'er.