Britse leger wil van Eurofighters af

Via de nieuws-submit kregen we het volgende bericht:

Nog voordat de nieuwe toestellen zijn ontvangen, is het Britse ministerie van Defensie al bezig tientallen Eurofighters straaljagers te verkopen. De ontwikkeling van de vliegtuigen was zo duur, dat de Britten op deze manier geld willen besparen.

De bouw van de Eurofighter ligt al tien jaar achter op schema en is al 8,1 miljard euro duurder dan dat de bedoeling was. Daarmee zou het toestel al achterhaald zijn, voordat het uitgebracht is. De Britten zouden de vliegtuigen zelfs met verlies van de hand doen.

De Engelsen hebben 232 Eurofighters in bestelling staan. Vijftig van hen moeten worden verkocht. Oostenrijk en Singapore zouden de gegadigden zijn. PotentiŽle kopers zouden ook Noorwegen en Zuid-Korea zijn. Een exemplaar kost 64 miljoen, maar naar verluidt zal er minder voor worden betaald.

De Eurofighter is een gezamenlijk project van Groot-BritanniŽ, Frankrijk, Spanje en ItaliŽ. De krant The Times meldde vorige week dat de Eurofighter kampt met computerproblemen waardoor vliegen door wolken en 'dynamische vliegbewegingen' onverantwoord zouden zijn.