Nederlands bedrijf beticht van valse stambomen

Het Nederlandse bedrijf NV Historique uit Leidschendam moest afgelopen vrijdag voor de correctionele rechtbank van Antwerpen verschijnen, omdat zij beticht wordt van oplichting. Het bedrijf benaderde in 2001 duizenden Vlamingen met een persoonlijke brief met daarin het aanbod om een naslagwerk te kopen over hun familie. In plaats van de beloofde uitgewerkte stamboom kregen ze een flinterdun en waardeloos boekje, vol algemeenheden en een namenlijst.

Bij de rechtbank werden maar liefst 829 gedupeerden vertegenwoordigd door tien advocaten, die hen gratis bijstaan in deze zaak. Samen willen de 829 gedupeerden een bedrag van ruim 53.000 euro.

“Zoals u weet bezit u een exclusieve familienaam, maar kent u ook zijn historie?” Met deze uitnodigende slogan prees het Nederlandse Historique een pakket aan met daarin een “gecertificeerd naslagwerk” en een “perkamenten familiewapen”, dat alles voor amper 1.850 oude Belgische frank, oftewel ongeveer 45 euro. Dat bedrag moest door de bestellende partij in voren worden betaald.

Onder andere Jacques Tollenaere (66) uit Kruibeke liet zich verleiden. “Maar mijn eigen ouders, broers of zuster kwamen niet eens in de stamboom voor”, zei hij nogal ontevreden. De brieven die hij naar het bedrijf stuurde om zijn beklag te doen, bleven onbeantwoord en ook van zijn betaling heeft hij nooit iets terug gezien. Ook zijn er deelnemers die na de betaling helemaal niets meer hebben vernomen van Historique, ook zij werden niet te woord gestaan door het bedrijf.

Volgens de advocaat van de bedrijfsleider ligt de schuld daarvan niet bij NV Historique. “Het bedrijf van mijn cliënt beheert alleen maar de genealogische gegevens. De verkoop werd uitbesteed aan andere firma’s, daar is het misgelopen. Door een administratieve fout ontvingen meerdere klanten hun bestelling niet”, zei meester Bellefroid. Op de teleurstellende inhoud van de boekjes ging hij niet verder in.

“Mijn cliënt is geen oplichter, en bereid om iedereen te vergoeden.” Zo liet hij alvast wel weten. De zaak wordt voortgezet op 29 oktober.