Grote partijen willen EU-grenspolitie

verkiezingen europarlementEen speciale grenspolitie moet de Europese Unie aan de buitengrenzen beschermen tegen criminelen en terroristen. Die wens spraken de lijsttrekkers van het CDA, de VVD en de PvdA uit tijdens een debat. Op Radio 1 kruisten zondag de lijsttrekkers van de drie grootste partijen de degens met elkaar.

PvdA'er Max van den Berg betoogde dat er extra geld voor de politiemacht moest worden uitgetrokken. Collega-politici Jules Maaten (VVD) en Camiel Eurlings (CDA) zagen dat anders, volgens Maaten moest het geld worden vrijgemaakt uit de huidige begroting en Eurlings meende dat het tegenhouden van criminelen alleen maar geld oplevert.

Drugsbeleid
Over het drugsbeleid waren de drie lijsttrekkers minder eensgezind, CDA'er Eurlings stond hier lijnrecht tegenover de PvdA en de VVD. Volgens de Limburger moet Nederland af van het eigen beleid en een toekomstig Europees drugsbeleid volgen. Hij verwees naar problemen die er volgens hem zijn in de grensregio met coffeeshops. Van den Berg en Maaten vonden dat Brussel van de Nederlandse coffeeshops moet afblijven. De laatste voegde daaraan toe dat dit ook geldt voor het abortusbeleid en het homohuwelijk.