Maansverduistering op 4 mei

Indien het weer meewerkt zal op 4 mei tussen 22:00 en 23:00 uur een totale maansverduistering te zien zijn. De verduistering begint weliswaar al rond 19:50 uur, maar omdat de maan pas omstreeks 21:00 uur opkomt is de eerste hap uit de maan niet te zien. Vanaf 22:00 uur staat de maan hoog genoeg. Alleen bewolking kan roet in het eten gooien.

Bij een maansverduistering staat de aarde precies tussen de zon en de maan in. De maan trekt dan door de schaduw van de aarde. De maan is overigens niet geheel onzichtbaar, maar straalt met een donkere, oranjerode gloed. Een volledige maansverduistering komt zo'n 66 keer per eeuw voor. De laatste was in november 2003, de volgende eind oktober van dit jaar. Aangezien de maan bij die verduistering een stuk hoger aan de hemel staat is deze waarschijnlijk een stuk beter te volgen dan die van 4 mei. Na dit jaar moeten we tot 2007 wachten voor de volgende maansverduisteringen.

Een zeldzamer hemelverschijnsel vindt op 8 juni van dit jaar plaats. De planeet Venus zal dan als een grote zwarte stip voor de zon langstrekken. Een dergelijke Venusovergang heeft zich al 122 jaar niet meer voorgedaan.


Maansverduistering 4 mei 2004
De maansverduistering van 4 mei in fases