Dj moet oppassen met digitale muziek

Rob (R@b)
ursel had ons via de nieuws-submit te melden:

Club-dj’s die digitale bestanden gebruiken tijdens optredens, moeten goed op hun tellen passen. Het gaat dan om bijvoorbeeld gebrande cd's met vinyl-platen (12 inches) of om muziek die op de harde schijf van een computer is gezet. Willen ze die muziek tijden een optreden gebruiken, dan moeten ze daarvoor expliciete toestemming hebben van de rechthebbenden. Olga Meijer, juriste van Buma/Stemra bevestigt dit. De toestemming gaat expliciet om de kopie. Zou een artiest de originele cd of het originele vinyl album draaien, dan zijn alle rechtenkwesties afgedekt

Wanneer dj's tijdens een optreden bij een controle geen toestemming kunnen overhandigen voor het gebruik van digitale kopieën, dan overtreden ze artikel 16b van de Auteurswet en riskeren in theorie een gevangenisstraf van ten hoogste vier jaar en boete van maximaal 45.378 euro. Volgens Buma/Stemra is de jurisprudentie omtrent thuiskopieën kraakhelder: alleen voor persoonlijk gebruik. Gebruik je de muziek in het openbaar, dan heb je toestemming nodig.

DJ Laidback Luke werd vorige maand na een optreden in Miami bij terugkeer in Nederland aangehouden door de douane met 300 cd-r's in zijn tas. Hij draait alleen met cd’s en heeft al zijn vinyl op cd-r gezet om lichter te kunnen reizen. Hij moest van de douane bewijzen dat hij de originelen in zijn bezit had, bijvoorbeeld door ze allemaal mee te nemen op reis. Pas na lang praten mocht hij zijn spullen meenemen.

Volgens Jurriaan Bakker, voorzitter van de Belangenvereniging van de Dance (BVD), werken steeds meer dj’s met cd’s. Hij vindt dat de wet achterloopt op de praktijk van de dancewereld. Dat valt volgens Buma-juriste Meijer mee: "Er zijn pas twee klachten hierover binnengekomen, dus echt prioriteit heeft het bij ons nog niet". Officieel denkt Buma na over een speciaal tarief voor digitale muziek op cd-roms.