Kamer: geen verbod ''haatzaai boeken''

Rob (R@b)
Neftizz en NuX_NuFF hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Politiek nieuwsTijdens het Tweede Kamerdebat gisteren, over haatzaaiende en discriminerende islamitische lectuur, bleek dat een kleine meerderheid van de Kamer radicale haatzaaiende imams en moskeeën harder wil aanpakken dan het kabinet. Het kabinet wacht echter eerst een vooronderzoek van het Openbaar Ministerie af naar strafbare feiten van de Amsterdamse Al Tawheed-moskee die het omstreden boekwerk De weg van de moslim promoot.

Een meerderheid van de VVD, CDA en LPF wil dat rechtspersonen zoals moskeestichtingen sneller kunnen worden verboden of ontbonden. Nu kan dat pas bij meerdere strafrechtelijk veroordelingen. De fracties willen dat dit bijvoorbeeld al kan na één veroordeling. Tevens willen zij een onderzoek of in andere moskeeën strafbare feiten plaatsvinden. Verder zouden imams die zich daaraan schuldig maken, Nederland moeten worden uitgezet.

Minister Donner van Justitie meent echter dat een sneller verbod leidt tot rechtsongelijkheid en wil een vooronderzoek naar de betrokken moskee afwachten. Donner wees erop dat haatzaaien en discriminatie nu ook al juridisch aangepakt kunnen worden, maar hij sluit niet uit dat het strafrecht enige aanscherping behoeft. Zover is het echter nog niet en het moet ook niet te snel gebeuren, vond ook minister De Graaf van Bestuurlijke Vernieuwing. De Graaf wees er verder op dat het juridisch nu niet mogelijk is moskeeën te sluiten. Daarvoor moet de grondwet worden gewijzigd.

Opvallend was dat noch de Kamer noch het kabinet aanstuurde op een verbod van een boek met haatzaaiende religieuze teksten. Het kabinet vindt het belangrijker dat uitlatingen en feiten worden aangepakt. Volgens Donner gaat het dan met name om de context waarin zij worden gedaan en gebruikt. LPF-Kamerlid Nawijn wees erop dat een verbod op boeken nogal zinloos is, zeker in een tijd dat op internet zulke informatie ook vrij voor handen is. Een grote meerderheid van de Kamer leek die mening te delen.

VVD, CDA en D66 hadden gemengde gevoelens bij het debat. Zij vonden dat er daadkrachtiger opgetreden moet worden tegen haatzaaierij. Met name PvdA en GroenLinks waren tevreden met de genuanceerder en zorgvuldiger toon die de vier ministers aansloegen vergeleken met de uitspraken van premier Balkenende en Verdonk van vorige week. Toen leek het erop dat men naar een verbod op het boek De weg van de moslim uit was. Verdonk die in NOVA een dergelijke uitspraak had gedaan, kwam in het debat terug op de desbetreffende uitlating.

-
Zie ook: ''Verbod moslimboek is idioterie''