Nederlanders ontevreden over Balkenende

Nyrem en sleddie hadden ons via de nieuws-submit te melden:

Icoon Politiek nieuws Premier Jan Peter Balkenende en zijn kabinet zijn niet goed bezig volgens de Nederlanders. In een enquête van de Geassocieerde Pers Diensten worden beide bijzonder slecht gewaardeerd. Zo zouden de meeste mensen de premier geen sterke leider vinden, evenals inspiratieloos en onbevlogen. Ook van het kabinetsbeleid hebben de Nederlanders geen hoge pet op.

Een representatieve enquête, die is uitgevoerd door onderzoeksbureau Motivaction, laat zien dat ruim zeventig procent van de 1.430 ondervraagden tussen 18 en 65 jaar vindt dat Balkenende en het kabinet het belabberd doen. Negentig procent van de ondervraagden is ontevreden over de stand van zaken in Nederland.

Ongeveer veertig procent denkt dat Balkenende sinds zijn aantreden in 2002 als premier slechter bezig is. Tachtig procent ziet in Balkenende geen sterke leider. Ook de CDA-achterban is die mening toegedaan. Daarvan mist 65 procent 'leiderschap'. Van de CDA-kiezers vindt 59 procent de premier niet gezaghebbend.

Balkenende
Niet populair bij de Nederlanders.


Balkenende scoort wel hoog op het gebied van intelligentie (51 procent van alle ondervraagden), saaiheid (tachtig procent) en degelijkheid (66 procent). Ruim zestig procent vindt hem ‘gewoon’.

Verder laat de enquête een laag vertrouwen zien in het oplossen van de problemen van deze tijd. Ongeveer zeventig procent van de ondervraagden denkt dat dit kabinet Nederland niet veiliger maakt, niet voor beter onderwijs zorgt, de economie niet versterkt, de wachtlijsten in de zorg niet oplost en geen sociaal ouderenbeleid voert. Opmerkelijk is dat maar 22 procent denkt dat dit kabinet de integratie van buitenlanders bevordert. Op de vraag of het kabinet het goede voorbeeld geeft met waarden en normen antwoordt 65 procent ‘nee’ en slechts 18 procent ja.