Weinig begrip voor arrestatie Irak-militair

De Nederlandse militairen die in Irak gelegerd zijn hebben weinig begrip voor de arrestatie van een collega-marinier die vorige week een plunderaar doodde. ,,De stemming is terneergeslagen'', zegt een woordvoeder op het ministerie van Defensie. Voorzitter Wim van den Burg van de militaire vakbond AFMP: ,,Dit wordt niet begrepen''.

De 43-jarige marinier die inmiddels in Arnhem in de militaire-gevangenis zit, wordt door het OM beschuldigd van moord, doodslag of dood door schuld. Volgens de officier van justitie, die is belast met militaire strafzaken, is de gedode Irakees van grote afstand in de rug getroffen.

Leden van de marechaussee, die het eerste onderzoek deden naar het schietincident, zijn zeer verbaasd over de snelle conclusie én de woordkeuze van het OM: moord en doodslag. Ook onder leden van de Tweede-Kamer bestaat irritatie over de snelle beschuldiging aan het adres van de militair. Verschillende fracties willen dat VVD-minister Kamp van Defensie opheldering geeft over de gang van zaken.

D66-woordvoerder Bakker wil bijvoorbeeld weten hoe het OM zo snel 'meent te weten' dat er sprake kan zijn van moord of doodslag. ''Mogelijk wil Nederland z'n gezicht redden tegenover de Irakezen en laten zien dat we onze eigen mensen aanpakken. Maar zo'n politieke overweging mag het openbaar ministerie dan niet maken'', meent de parlementariër.

Vakbondsvoorzitter Van den Burg waarschuwt dat de Nederlandse troepen in Irak niet meer weten waar ze aan toe zijn: ''De Amerikaanse en Britse bezettingsmachten kunnen ver gaan. De Nederlandse mariniers worden nu geconfronteerd met Nederlands recht, waarbij vanuit Nederland wordt geoordeeld. Alsof het daar een normale situatie is''.