Wallage gaat debat aan met Hirsi Ali

De Groningse burgemeester Jacques Wallage (PvdA) gaat na een eerdere weigering toch het debat aan met VVD-parlementariŰr Ayaan Hirsi Ali. Het debat, dat zal gaan over de integratie in Nederland, vindt begin februari plaats. De Groningse VVD-fractievoorzitter Remco Kouwenhoven heeft een en ander georganiseerd. Hij legde de contacten. Kouwenhoven hoopt dat een groot aantal politici acte de prÚsence zal geven. Agnes Kant, Tweede Kamerlid van de SP, heeft al toegezegd te zullen komen.

Wallage, oud fractievoorzitter van de PvdA, sloeg eerder een verzoek af om in het televisieprogramma Buitenhof de discussie met Hirsi Ali aan te gaan. Dat verzoek kwam nadat Wallage een brief had geschreven naar de VVD waarin hij zich beklaagde over het optreden van Hirsi Ali. Zij zou door haar aanvallen op de islam geweld uitlokken. Hij legde zelfs een parallel met de vervolging van de joden in de Tweede Wereldoorlog.

Een woordvoerder van Wallage zegt dat de burgervader normaal gesproken geen discussies wil aangaan met Kamerleden. ''Een burgemeester hoort niet in debat te gaan met parlementariŰrs. Maar gezien de situatie kan hij zich hieraan niet onttrekken".

VVD-fractieleider Van Aartsen nam eerder al afstand van de klachten van Wallage. Volgens hem verzet Hirsi Ali zich alleen tegen onverdraagzaamheid en agressie. Hij vroeg zich af of Wallage zijn ogen wel open had. Ook PvdA-leider Wouter Bos kon zich niet vinden in de brief van Wallage.