Muziekindustrie aangeklaagd wegens kopieerbeveiliging

De in België gevestigde consumentenwaakhond Test-Aankoop klaagt 's werelds grootste muzieklabels aan omdat zij cd's uitbrengen die niet afgespeeld kunnen worden in de auto of op de computer. In de aanklacht werden de namen genoemd van EMI, Universal Music, Sony Music en BMG. Alleen Warner Music - die samen met voornoemde labels de vijf grootste muziekmaatschappijen vormt - is niet in de aanklacht opgenomen.

Test-Aankoop heeft aangegeven over meer dan 200 klachten van consumenten te beschikken die protesteren tegen de technologie die voorkomt dat een "back-up" gemaakt kan worden van een gekochte cd. Door deze kopieerbeveiliging, die bestaat uit een laag data op de ringen van een compact-disc, wordt de cd alleen nog herkend door de stereotoren en draagbare hi-fi toestellen.

De organisatie hoopt met deze aanklacht een precedent te stellen en de muzieklabels te dwingen deze werkwijze te beëindigen en gebruikers schadeloos te stellen. Naar verwachting zal de zaak deze week door een Belgisch hof worden behandeld.