[update] Doden bij brand in studentenhuis Moskou

Bij een brand in een studentenhuis in Moskou zijn afgelopen nacht zeker 28 buitenlandse studenten omgekomen. Er zouden minstens 78 gewonden zijn gevallen. Over de oorzaak van de brand is nog niets bekend.

De brand brak uit op de tweede en derde verdieping van het gebouw en greep zeer snel om zich heen. In het complex, dat vijf verdiepingen telt, waren met name studenten uit ontwikkelingslanden gehuisvest. Onder de slachtoffers zijn buitenlandse studenten uit onder meer China, Vietnam en verscheidene Afrikaanse landen.

Veel studenten in het complex sprongen in paniek uit de ramen waarbij velen gewond raakten. Door het inademen van rook liepen studenten een koolmonoxidevergiftiging op.

Update 13.58
De Belgische krant Gazet van Antwerpen meldt dat er inmiddels 32 studenten om het leven zijn gekomen. Het aantal gewonden is opgelopen tot 127.

De brand in een studentenhuis op het terrein van de Patrice Lumumba universiteit zou zijn ontstaan in een kamer op de tweede verdieping waar drie Nigeriaanse meisjes woonden. Voorlopig onderzoek wijst op kortsluiting.

De universiteit werd in 1960 opgericht door Nikita Chroesjtsjov, om jonge beursstudenten uit de derde wereld op marxistische leest geschoeid onderwijs te geven. Na het uiteenvallen van de Sovjetunie is de universiteit snel achteruit gegaan. De gebouwen staan op instorten en overal staat rommel en liggen tassen. Om dieven weg te houden hebben sommige bewoners metalen deuren voor de gangen geplaatst, wat bij brand averechts werkt.

Dit bericht werd oorspronkelijk om 7.52 uur geplaatst.