Liberale moslims dagen CMO voor rechter

Het Contactorgaan Moslims en Overheid (CMO) wordt voor de rechter gedaagd door een groep vooruitstrevende moslims, zo schrijft het Algemeen Dagblad. Het CMO, dat overigens nog steeds in de oprichtingsfase verkeert, is het belangrijkste contactorgaan voor de overheid in moslimzaken.

De vooruitstrevende (liberale) moslims menen dat het CMO een te orthodox geluid laat horen. De groep stoort zich hieraan, omdat het CMO daarmee het imago van Nederlandse moslims zou schaden. De liberalegroep, Lahore Ahmadiyya Moslim stelt 15.000 moslims te vertegenwoordigen en eist toegang tot het overlegorgaan.

De voorzitter van het CMO, Mohamed Sini, vindt de reactie van Lahore Ahmadiyya Moslim voorbarig. Sini, ook voorzitter van de stichting 'Islam en Burgerschap', stelt dat het CMO nog in oprichting is en dat het te vroeg is voor kritiek. Het CMO liet tot nu toe een paar keer van zich horen, onder meer na de beladen uitspraken van Ayaan Hirsi Ali. Het CMO vond toen dat Hirsi Ali geen Kamerlid mocht worden.

In de moslimwereld wordt overigens de Ahmadiyya beweging door velen als een 'afvallige' gemeenschap beschouwd.