Exxon Mobil moet miljardenboete betalen

nyrem had ons via de newssubmit het volgende te melden:

Exxon Mobil is vandaag door een Amerikaanse jury veroordeeld tot het betalen van een boete van 11,8 miljard dollar wegens het frauduleus achterhouden van royalties op de winning van aardgas. Het olieconcern moet daarnaast nog een boete van 63 miljoen dollar betalen wegens geleden schade. Alle gelden komen toe aan de staat Alabama.

Exxon Corp. werd in 1999 - vóór de fusie met Mobil - door de staat Alabama aangeklaagd voor 3,5 miljard dollar wegens fraude met royalty-inkomsten uit gaswinning. De latere uitspraak van de jury die Exxon Mobil tot betaling van 3,5 miljard dollar verplichtte, werd door het Hooggerechtshof terugverwezen naar een lagere rechtbank. De jury had destijds ten onrechte inzage gekregen in een intern bedrijfsmemo.

Nu is de miljardenclaim alsnog aan de staat Alabama toegewezen. De advocaat van Alabama stelt dat het initiële gemis aan royalties van 63,3 miljoen dollar in dertig jaar tijd tot 930 miljoen dollar had kunnen oplopen. Exxon Mobil heeft dertig dagen de tijd om in beroep te gaan tegen de uitspraak.

De twee advocaten die namens de staat Alabama met de verdediging van deze zaak waren belast, handelden volgens het no cure-no pay-principe: bij verlies ontvangen ze niets; bij winst strijken ze 14 procent van het toegewezen bedrag op.