Betalingsgedrag jongeren zorgwekkend

Wanbetalers worden steeds jonger. Het aantal vorderingen op jongeren jonger dan vijftien jaar neemt snel toe. De grootste groep wanbetalers valt in de leeftijdsgroep 15 tot 35 jaar. Dat blijkt uit onderzoek uitgevoerd door Intrum Justitia, dat zich bezighoudt met credit management services.

Hieruit blijkt dat bijna dertig procent van de totale vorderingen bij jongeren tot 25 jaar uitstaat. Als oorzaak wordt het uitgavenpatroon van mensen aangewezen. De huidige economische teruggang verstrekt dat effect nog meer.

In een verklaring zegt Marcel van Es, directeur van Intrum Justitia: "Het feit dat jongen mensen tussen de 15 en 35 de slechtst betalende groep in Nederland zijn, baart ons zorgen. Uit eerder onderzoek bleek al dat de betalingsmoraal in Nederland verslechtert".

Om het betalingsgedrag in Nederland te verbeteren werd eerder de campagne "Afspraak is Afspraak" gestart. Doel is dat mensen zich weer aan hun (betalings)belofte gaan houden. Dit zou de relatie tussen bedrijven en particulieren moeten verbeteren.

--
Het rapport van het onderzoek naar betalingsgedrag in Nederland is hier te downloaden.