'Oranjes boos om actie Donner en Balkenende'

Wending, Weet_ik_veel en ~Ka®in~ hadden ons via de newssubmit het volgende te melden:

De koninklijke familie lijdt niet onder persiflages. Dat schrijft de Volkskrant vandaag. Volgens de krant zou de familie van mening zijn dat minister-president Balkenende en minister van Justitie Donner de monarchie hebben beschadigd met offensief tegen de Oranje-satire.

Volgens een 'prominente hofbron' zou de familie juist zelf de humor van de satire wel in kunnen zien: "Met een goeie column van Youp van 't Hek in NRC, een cartoon van Collignon en een uitzending van Kopspijkers geniet de familie het hele weekeinde."

Wel heeft Beatrix tijdens een maandagmiddaggesprek met Balkenende onlangs haar zorg geuit over het toneelstuk 'Landgenoten. Beatrix spreekt'. Zij reageerde daarmee op een uitspraak van de schrijver van het stuk in een interview in Vrij Nederland. Daarin zegt de schrijver: "Het stuk heeft de vorm van een biecht en is tegelijkertijd in wezen heel antimonarchistisch. Door Beatrix zelf een stem te geven, kan ik proberen de zaak van binnenuit uit te hollen." Dit citaat schokte Beatrix.

Dat Balkenende en Donner hier vervolgens satirische uitingen op tv hebben bij gehaald, zouden ze hebben gedaan uit eigen beweging. In haar ogen heeft de goedbedoelde hulp van de bewindslieden averechts uitgepakt.